Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота Пошукові системи.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать

2.4. Вимоги безпеки при роботі оператора пеом

В якості оператора ПЕОМ можуть працювати особи, не молодшi 18рокiв, якi склали вiдповiдний iспит по правилам технічної експлуатацiї електроустановок споживачiв i правилам технiки безпеки при експлуатацiї електроустановок споживачiв, якi пройшли iнструктаж на робочому мiсцi, вiдповiдний медичний огляд, засвоїли безпечнi методи виповнення робіт по спеціальності.

Робота на ПЕОМ пов’язана з можливiстю виникнення безпечних i шкідливих факторів:

  • з’явленням підвищеного значення напруги електроланцюга замкнення якоє може виникнути через тiло людини у випадку доторкання до вiдкритих струмоведучих частин чи електрообладнання i електропроведення з порушеною ізоляцією;

  • наявністю обертаючих частин охолоджуючих машин, вентиляційних i інших пристроїв ПЕОМ;

  • виникнення підвищеного рівня шуму у приміщеннях обчислювального центру, в особливості на робочих місцях, машинних залах;

  • перенапруження зору при роботi з електронними пристроями в особливості при нераціональної освітленості робочих поверхонь у зоні відео терміналів i нераціональному розташуванню екрану по відношенню до очей.

2.4.1. Безпечні приклади роботи та охорона праці на робочому місті

При роботі оператора ПЕОМ необхідно бути уважним, не відвертати уваги на сторонні справи i не відвертати увагу у других про всі виявленнi несправності негайно повідомити начальнику ПЕОМ, а в аварійних ситуаціях негайно зупинити роботу; дотримуватись правил особистої гігієни, харчуватися тільки у спеціально обладнаних для цієї мети місцях; зберігати одяг в відведених місцях.

  1. Уся розводка електроживлення у кабiнетi ПЕОМ повинна бути у трубах (метало рукавах). Розетки для схованої проводки допускається встановлювати тільки на цегляних i бетонних стінах. На стінах іншого типу, в тому числі цегляних з покриттям сухою штукатуркою, допускається установка тільки розеток з класом захисту не нижче за 11.

  2. Розподільний щиток повинен бути встановлений у середині приміщення бажано біля вхідних дверей. Загальний вимикач, який відключає напругу з усiх приладів, повинен бути встановлений всередині приміщення безпосередньо біля вхідних дверей.

  3. Не допускається загороджувати проходи до загального вимикача на розподільного щитку.

  4. Підключення відключення приладів від мережі, з’єднання з іншими приладами проводиться тільки учителем.

2.4.2. Правила експлуатацiї пк

  • Перед першим вмиканням ПК потрiбно перевiрити: чи вiдповiдає напруга у мережi напрузi, на яку розрахований ПК (багато з них можуть працювати при декiлькох значеннях вхiдної напруги, наприклад, 200В и 110В ). При необхiдностi встановити перемикач напруги на ПК у правильне положення.

  • При можливості пiдключити до ПК прилад безперервного живлення (UPS), що дає можливiсть роботи комп’ютерiв при повному вiдключеннi електроживлення вiд 5 хвилин до декiлькох годин (у залежностi вiд сили приладу). За цей час можна закiнчити роботи на комп’ютерi, щоб при його включеннi не була втрачена iнформацiя.

  • При включеннi комп’ютера необхiдно:

  • включити UPS, якщо комп’ютер пiдключений через UPS;

  • включити периферійні пристрої (монiтор, принтер та iн.); включити комп’ютер перемикачем на корпусi.

Пiсля цього на екранi монiтора з’явиться повiдомлення про хiд програми перевiрки i початкового завантаження комп’ютера. Коли початкове завантаження операцiйної системи (ОС) буде закiнчене, з’явиться запрошення DOS, наприклад: С:/>, або завантажиться Windows.

Поява запрошення означає, що DOS готова до прийому команд.

  1. При виключеннi ПК необхiдно:

  • закiнчити працюючi програми;

  • вийти з Windows;

  • виключити комп’ютер перемикачем на корпусi;

  • виключити периферійні пристрої ( монiтор, принтер та iн.);

  • виключити UPS, якщо комп’ютер пiдключений через UPS.