Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖИСПИТ_БАКАЛ_2012_день_ОЦЯ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Полтавська державна аграрна академія

ННЦ «Економіки та бізнесу»

Факультет обліку та фінансів

ПРОГРАМА

ДЕРЖАВНИХ ІСПИТІВ

ТА

ЗАСОБИ ДІАГНОСТИКИ

ЯКОСТІ ЗНАНЬ ВИПУСКНИКІВ

напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

ОКР «Бакалавр»

Полтава 2012

УДК 378.141: 657:378.22

Програма державних іспитів та засоби діагностики якості знань випускників напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит» ОКР «Бакалавр»/ Кол. авт. під заг. керівн. В.І. Аранчій. – Полтава.: ПДАА, 2012. – 116 с.

Програму склали:

к.е.н. доцент Аранчій В.І., к.е.н. професор Шатковська Л.С., доцент Ватуля І.Д., к.е.н. доцент Дорогань Л.О., д.е.н. професор Плаксієнко В.Я., д.держ.упр. Пісьмаченко Л.М., к.е.н. доцент Капаєва Л.М., к.е.н. Канцедал Н.А., к.т.н. доцент Лапенко Т.Г., к.е.н. доцент Єрмолаєва М.В., к.е.н. Пономаренко О.Г., к.е.н. Дугар Т.Є., к.е.н. Остапенко Т.М., ст. викладач Дрожчана О.С., к.е.н. ст. викладач Лега О.В., асистент Кравець О.М.

Відповідальний за випуск: голова науково-методичної ради за напрямом підготовки «Облік і аудит» к.е.н. Пономаренко О.Г.

Відповідальні за зміст розділів:

1. Фінансовий облік 1, Фінансовий облік 2 – к.е.н., доцент Пономаренко О.Г.

2. Управлінський облік – к.е.н., доцент Остапенко Т.М.

3. Аудит – к.е.н., доцент Дугар Т.Є.

4. БЖД – ст. викладач Дрожчана О.С.

Рецензенти:

Сук Л.К., д.е.н., професор, професор кафедри бухгалтерського обліку Національного університету біотехнологій і природокористування Кабінету Міністрів України, м. Київ

Верига Ю.А., к.е.н., професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Полтавського університету споживчої кооперації України, м. Полтава

Рекомендовано до друку Вченою радою ННІ „Економіки та бізнесу” (протокол № 6 від 27 січня 2011 р.).

Рекомендовано до друку науково-методичною радою Полтавської державної аграрної академії (протокол № 5 від 4 травня 2011 р.)

ÓКолектив авторів,2012

ЗМІСТ

ст.

ВСТУП

5

РОЗДІЛ І. ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

1. Фінансовий облік І

6

2. Фінансовий облік ІІ

8

3. Управлінський облік

10

4. Аудит

11

5. Безпека життєдіяльності та основи охорони праці

14

РОЗДІЛ ІІ. ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ З ДИСЦИПЛІН ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

1. Фінансовий облік І

1.1. Теоретичні питання

16

2.2. Практичні завдання

21

2. Фінансовий облік ІІ

2.1. Теоретичні питання

35

2.2. Практичні завдання

39

3. Управлінський облік

3.1. Теоретичні питання

50

3.2. Практичні завдання

56

4. Аудит

4.1. Теоретичні питання

71

5.2. Практичні завдання

77

5. Безпека життєдіяльності та основи охорони праці

97

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ

Для підготовки до іспиту з дисциплін професійної підготовки

109

НОРМАТИВНА БАЗА

114

ВСТУП

Державна атестація випускників – студентів ОКР «Бакалавр» спеціальності «Облік і аудит» здійснюється відповідно до Законів України «Про вищу освіту», «Про освіту», Положення «Про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України, Наказу Міністерства освіти і науки України «Про впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу», державних та галузевих стандартів освіти, Наказу Міністерства освіти і науки України «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента» та інших нормативних актів України з питань освіти, Статуту Полтавської державної аграрної академії.

Державна атестація здійснюється Державною екзаменаційною комісією (ДЕК) після завершення теоретичної та практичної частини навчання за відповідним ОКР «Бакалавр» з метою встановлення фактичної відповідності рівня освітньої та кваліфікаційної підготовки випускника вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціальності (напряму підготовки).

Атестація здійснюється на підставі оцінки рівня професійних знань, умінь та навичок випускників, передбачених освітньо-кваліфікаційними характе-ристиками фахівців з відповідного напряму підготовки та спеціальності.

Для проведення державної атестації випускників Полтавської державної аграрної академії за ОКР «Бакалавр» створюються Державні екзаменаційні комісії. Терміни проведення державної атестації визначаються навчальними планами підготовки фахівців та графіком навчального процесу. Державну атестацію проходить кожен студент після повного виконання ним навчального плану за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем.

Перелік та кількість дисциплін, що виносяться на комплексний державний іспит за ОКР «Бакалавр» обумовлений галузевими стандартами і навчальними планами відповідних напрямів підготовки.

Для складання іспиту з фахових дисциплін відібрано дисципліни, що дозволяють сформувати систему знань, вмінь і навичок, передбачених освітньо-кваліфікаційною характеристикою фахівця з обліку та аудиту з кількістю тестових завдань відповідно до навчальних планів спеціальності «Облік і аудит» ОКР «Бакалавр».

Таблиця 1

Структура завдань державного іспиту з фахових дисциплін окр «Бакалавр»

Назва дисципліни

Загальна кількість годин за навчальним планом

Кількість тестів теоретичного спрямування

Кількість тестів практичного спрямування

1.

Фінансовий облік І

180

30

60

2.

Фінансовий облік ІІ

180

30

60

3.

Управлінський облік

180

30

60

4.

Аудит

216

40

70

За співвідношенням у програмі державного іспиту з фахових дисциплін переважають тести практичного спрямування, бо саме набуті студентами загальні професійні якості будуть у значній мірі впливати на ефективність функціонування та перспективи розвитку вітчизняних підприємств, установ, організацій.

Також до програми державного іспиту з фахових дисциплін студентів ОКР «Бакалавр» відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України № 642 від 09.07.2009 р. включено 70 тестових завдань з безпеки життєдіяльності та основ охорони праці.

З урахуванням технічних можливостей та для усунення суб’єктивізму при оцінюванні державні іспити проводяться з використанням комп’ютерів шляхом тестування.

Студенти, що навчаються за ОКР «Бакалавр», забезпечуються програмою комплексного державного іспиту не пізніше ніж за півроку до проведення державної атестації.

Студенти, які не склали державний іспит, до повторної здачі допускаються через рік та отримують довідку про закінчення теоретичного курсу без присвоєння кваліфікації «Бакалавр з обліку і аудиту».

РОЗДІЛ І. ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН

ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

  1. Фінансовий облік і

Тема 1.Основи побудови фінансового обліку

Облік: сутність, призначення, види та принципи. Правове регулювання обліку в Україні. Загальні засади відображення господарських операцій у фінансовому обліку. Організація обліку на підприємстві.

Тема 2. Облік грошових коштів

Економічна сутність грошового обігу та розрахунків. Касові операції: загальний порядок ведення, документування, відображення на рахунках обліку. Засоби обмеження готівкового обігу в Україні. Грошові кошти на рахунках підприємства у банках: загальні засади організації безготівкового обігу, документування, відображення на рахунках обліку. Характеристика рахунків з обліку інших грошових коштів. Розкриття інформації про готівкові грошові кошти у фінансовій звітності. Автоматизація обліку готівкових операцій

Тема 3. Облік поточних фінансових інвестицій

Визнання, класифікація та оцінка поточних фінансових інвестицій. Відображення господарських операцій з поточними фінансовими інвестиціями на рахунках бухгалтерського обліку. Розкриття інформації про поточні фінансові інвестиції у фінансовій звітності. Автоматизація обліку поточних фінансових інвестицій.

Тема 4. Облік довгострокових фінансових інвестицій

Визнання, класифікація та оцінка довгострокових фінансових інвестицій. Відображення господарських операцій з довгостроковими фінансовими інвестиціями на рахунках бухгалтерського обліку. Розкриття інформації про довгострокові інвестиції у фінансовій звітності. Автоматизація обліку довгострокових фінансових інвестицій.