Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ділове застілля.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
47.85 Кб
Скачать

Самостійна організація ділового обіду

Обід можна влаштувати в перерві наради або об'єднати ділову бесіду з трапезою. У першому випадку за столом, як правило, про справи не говорять. У другому - обговорення робочих питань варто починати лише після десерту. Якщо обід є складовою частиною робочої наради, то в ресторані необхідно замовити окремий кабінет або зал, так як учасники переговорів не завжди зацікавлені в оголошенні їх теми.

Якщо ініціатива запрошення виходить від жінки, запрошений чоловік може взяти на себе ініціативу у виборі ресторану, а потім і при оплаті рахунку, хоча, і не зобов'язаний цього робити. Коли на діловий обід жінка запрошує жінку, ініціатор зустрічі повинна сама делікатно обумовити місце, де вони зустрінуться.

Вибираючи ресторан, керуйтеся власним досвідом. Тільки тоді ви зможете бути впевнені, що вас не будуть підстерігати неприємні сюрпризи, наприклад холодний суп, несвіжі фрукти або нерозторопний офіціант. Подібні казуси можуть зіпсувати враження про вас і вашу компанію. Навіть у тому випадку, якщо ви приймаєте одного-двох гостей, стіл у ресторані необхідно замовити заздалегідь.

Ініціатор зустрічі з'являється в ресторані за 10 хвилин до обумовленого часу, займає місце за столиком і повідомляє офіціантові, кого він чекає. Резервуючи столик, краще попросіть місце в стороні від центру, це допоможе створити більш невимушену атмосферу. Щоб думати про мету зустрічі, а не про їжу, вирушаючи на бізнес-ланч, злегка перекусіть.

Представник приймаючої сторони, замовляючи меню обіду, повинен врахувати смаки і звичаї його гостей. Якщо діловий партнер - ваш добрий знайомий і ви не раз обідали з ним, то кожен з вас вибирає страви у відповідності зі своїми смаками.

Краще відмовитися від складних у вживанні страв, наприклад устриць або спагетті. Бажано, щоб страва була не надто делікатесна і не дуже гостра. Адже гість може виявитися хворий на виразку шлунку або досвідченим в секретах етикету людиною, і ваш вибір поставить його в незручне становище. З тієї ж причини не ставте питань, коли ваш співрозмовник кладе щось в рот. У свою чергу, намагайтеся їсти, маленькими шматочками, щоб можна було вільно розмовляти.

Втім, поспішати з рішенням ділових питань на початку трапези не варто. Можна перш обмінятися кількома фразами на загальні теми, виключаючи питання релігії, політики та приватного життя. До зустрічі треба добре підготуватися і заздалегідь отримати якомога більше інформації про співрозмовника і фірмі, яку він представляє. Після закінчення трапези ви можете невимушено перейти до ділової бесіди, якщо треба, періодично повертаючись до розмови на загальні теми. Після обіду запросив може запропонувати десерт, але не наполягати - можливо, гість поспішає.

Діловий обід можна влаштувати у кого-небудь з членів керівництва фірми будинку, якщо там досить просторі і представницькі приміщення. У цьому випадку слід спеціально запросити обслуговуючий персонал. Однак найчастіше такі прийоми проходять в ресторані або клубі, де є відповідні умови і можливості.

Розглянемо кілька правил ділових обідів. Їх необхідно врахувати, якщо ви вирішили організувати його самі:

1. Денний час вважається найпродуктивнішим. Не варто сильно затягувати або починати раніше, треба враховувати час на дорогу і час роботи кав'ярні чи ресторану.

2. Оригінальність і не традиційність. Якщо ви вирішили запам'ятатися або виділитися, зробити приємне або здивувати - це вірний спосіб. Навіть самі похмурі за чашкою хорошої кави і в незвичайній обстановці будуть почувати себе більш розкріпачено.

3. Корпоративні інтереси. Це час доби можна використовуватися і для проведення круглих столів, семінарів, конференцій, презентацій.

4. Правильно вибране місце - запорука успіху. Бажано, щоб територія була нейтральна, тоді запрошені відчують себе більш комфортно - це може бути кав'ярня або ресторан. Якщо ви вирішили запросити людей до себе в офіс, то повинні максимально ізолювати їх від постійних дзвінків і суєти своїх співробітників, краще, якщо це буде кімната переговорів. У такому випадку, забезпечення всім необхідним ляже на ваші плечі: наявність однакових приладів і посуду, їжа.

5. «Смачно, пальчики оближеш!». Меню має бути продуманим. Якщо намічається більше 5 осіб, заздалегідь попередьте адміністратора і уточніть час приготування вибраного вами страви, можливо, що доведеться міняти технологію, щоб усі одночасно було обслужені і не тужили в очікуванні один одного.

6. Не забувайте про здоров'я. Почувайтеся вільно! Не завадить уточнити - чи є зали для курців і не курців, часто, більш вільно почувають себе ті, хто не може відмовити собі в сигареті. Не можна позбавляти їх цієї можливості, хоча палити стало давно не модно.

7. Результат зустрічі. Чітко сплануйте те, що намітили розповісти або повідомити, будьте конструктивні в пропозиціях, не затягуйте відповіді, але не тисніть і не квапте співрозмовника у прийнятті рішення. Тут вже можна використовувати весь свій досвід спілкування, ведення переговорів, демонстрацій презентацій, публічного виступу.

8. Економічність. Фінансова сторона справи найпривабливіша. Найменш витратна частина. Оплачує, як правило, той, хто запросив або став ініціатором зустрічі. Якщо це семінар, презентація товару, то всі витрати несе компанія, що запросила слухачів, тут звичайно в кошторис необхідно включити і оренду залу, проектор, доступ в Інтернет, якщо він передбачений.

Такими правилами можна скористатися для проведення обіду, причому корпоративного і вельми інформаційно-насиченого, а також технічно оснащеного.