Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ділове застілля.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.06.2018
Размер:
47.85 Кб
Скачать

Правила етикету за столом

Бізнес-ланч або діловий обід з колегами або партнерами по бізнесу - популярне в ділових колах захід, який зазвичай проводиться в ресторані або кафе під час обідньої перерви. Бізнес-ланч може служити прелюдією до ділових переговорів або, навпаки, стати останньою крапкою над «i» їх вдалого завершення. Цілком зрозуміло, що діловий обід є найкращою візитною карткою для фірми (компанії).

Місце зустрічі. При виборі місця зустрічі необхідно проявити вихованість і такт. Коли ви зацікавлені в бесіді, можна підкреслити свою повагу до людини, призначивши місце зустрічі ближче до місця його роботи. Рівень ресторану має відповідати становищу, яке займають запрошені вами люди.

Організація. Необхідно суворо дотримуватися заздалегідь узгоджені домовленості про місце, час і склад учасників зустрічі (хто, де і коли буде зустрічатися). Тільки при нагальній необхідності можна вносити зміни в заздалегідь затверджений план. Так, якщо ви маєте намір зустрітися з кимось віч на віч за сніданком, а запрошений телефонує вам і оголошує, що він має намір з'явитися зі своїм секретарем і кимось ще, ви повинні вирішити, чи відповідає зустріч подібному складу вашим інтересам і чи варто її дійсно проводити.

Розсадка за столом. Якщо зроблено попереднє замовлення, хороший тон наказує дочекатися, поки зберуться всі запрошені і лише тоді сідати за стіл. Якщо вам треба буде розкласти папери, а ви зустрічаєтеся лише з однією людиною, краще сісти за столик на чотирьох, а не на двох. У цьому випадку будуть вагомі причини запропонувати людині сісти праворуч від вас, а не навпаки.

Незважаючи на те, що за столом потрібно вести себе природно, дотримуватися деяких правил все ж варто. Наприклад, сидіть прямо, так, щоб нижня частина спини була притиснута до спинки стільця, а ступні ніг повністю торкалися підлоги.

Чи не перехрещуйте під час їжі ноги, а руки, якщо ви не користуєтеся ножем і виделкою, опустіть на коліна. Хоча більш невимушеною здається поза, коли права рука лежить на колінах, а зап'ясті лівої руки - на столі. Іноді - між подачею страв - можна поставити лікті на стіл, але не під час їжі. Брати їжу з загального посуду слід покладеними поруч з нею столовими приборами, найчастіше це вилка і ложка. Будьте гранично уважними, щоб, тримаючи ложку або вилку в правій руці, не впустити їжу.

Користуючись ножем і виделкою, стежте, щоб пальці не торкалися леза або зубців. Якщо тимчасово прилад не потрібен, покладіть його на край тарілки, але ніяк не на скатертину. А коли ви користуєтеся лише виделкою, ніж обіпріть про правий край тарілки, де він найменше заважатиме.

Застілля ще не закінчене, але в трапезі настала пауза ... В цьому випадку прилади кладуть на тарілку навхрест: ніж - вістрям вліво, вилку - опуклою частиною вгору, щоб ручка ножа була розташована, як стрілка годинника , яка вказує на цифру 5, а ручка вилки - на цифру 7, місце схрещення повинно припадати на зубці виделки і верхню частину ножа. Не забороняється покласти прилади ручкою на стіл, а робочою стороною - на тарілку. Після закінчення їжі їх кладуть на тарілку паралельно один одному, щоб ручки показували на 5 годин, лезо ножа дивилося вліво, а опукла частина вилки - вгору. Якщо це офіційний прийом, то таке розташування приладів буде служити офіціантові сигналом, що ви закінчили їсти.

Десертні ложку і вилку теж кладуть паралельно один одному. Коли десерт поданий у вазочці на високій ніжці або в глибокій вазочці на підставний тарілці, прилад поміщають на цю тарілку. Якщо вазочка дрібна і широка, ложку можна залишити в ній або покласти на тарілку.

Також варто дотримуватися особливих манер поведінки. На практиці прийняті дві манери їжі за столом: європейська, коли ніж весь час тримають у правій руці, а вилку - в лівій, і американська, при якій вилку перекладають з лівої руки в праву після того, як відрізаний один або кілька шматочків м'яса або птиці . В Америці ніж використовують тільки для розрізання їжі, потім його залишають на краю тарілки, а вільну ліву руку опускають на коліно.

Сідаючи за стіл у звичайних умовах, ви розвертаєте серветку, складаєте її навпіл так, щоб нижній край виступав вперед, і кладете собі на коліна. На офіційному обіді слід почекати, поки господиня прийому не подасть приклад, зробивши це першою. Якщо до столу подають серветки, то їх розгортають на колінах повністю. Чоловікам ні в якому разі не можна заправляти серветку за комір, між гудзиків сорочки або за пояс штанів. Користуючись серветкою, не витирайте нею рот, а трохи промокніть губи. Після застілля недбало згорніть її і покладіть зліва від столового приладу. На званому обіді господиня прийому, щоб дати знак всім присутнім, що трапеза закінчена, кладе свою серветку на стіл першого. Гості можуть зробити це тільки після неї. Кільця-підставки для серветок використовують виключно для сімейних обідів.

За столом не слід користуватися зубочисткою. Якщо шматочок їжі застряг в зубах, дочекайтеся паузи, вибачитеся, встаньте з-за столу і пройдіть у ванну, де вирішите проблему за допомогою зубочистки або прополоскати рот. В Америці це правило діє неухильно, в Європі ж вважають цілком доречним видалити зубочисткою шматочок застрягла їжі прямо за столом, прикрившись серветкою.

Оплата. Сплатити рахунок повинен або той, хто першим запропонував зустрітися, або котрий обіймає вищу посаду. Якщо ситуація може бути неправильно витлумачена як спроба завоювати чиєсь особливе розташування, слід запропонувати, щоб кожен платив за себе. Це особливо актуально для представників засобів масової інформації та державних службовців усіх рівнів: сніданок журналіста чи чиновника за чужий рахунок можуть вважати спробою вплинути на пресу або проявом корумпованості органів державної влади. Однак найбільш загальним підходом усе ж такий - запросив бере всі витрати на себе.

Подяка. Після ділового обіду прийнято, щонайменше, подякувати того, хто запросив. Більш доречною, однак, буде подячна записка, хоча цим елементом в ділових відносинах часто нехтують.

Таким чином, правила етикету за столом включає в себе: місце зустрічі, організація, розсадження за столом, оплата, подяку.