Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

pr_6

.docx
Скачиваний:
628
Добавлен:
14.11.2017
Размер:
126.52 Кб
Скачать

Завдання 1. Складіть блок-схему, що відбиває сутність, цілі й завдання, закони, закономірності й принципи виховання молоді в системі вищої професійної освіти.               

НАЦІОНАЛЬНЕ-набуття молодим поколінням соціального досвіду, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, формування у молоді рис громадянина української держави, розвиненої духовності, моральної, художньо-естетичної, правової, трудової, екологічної культури

МОРАЛЬНЕ- виховна діяльність вищого навчально­го закладу, спрямована на формування у студентів стійких мо­ральних якостей, потреб, почуттів, навичок і звичок поведінки на основі ідеалів, норм і принципів моралі, участі у практичній діяльності.

ТРУДОВЕ- процес формування потреби в праці і сум­лінного, творчого ставлення до неї, гордості за свою професію, ви­соких моральних і професійних рис громадянина, працівника, фа­хівця, вироблення практичних умінь і навичок культури праці.

ЕКОНОМІЧНЕ- педагогічна діяльність, спрямована на формування на основі спеціальних знань економічної свідомості, економічного мислення, умінь і навичок економічної діяльності, економічно значущих якостей особистості.

ВИХОВАННЯ- забезпечення взаємодії між поколіннями, сприяння становленню індивідуума суб'єктом конкретно-історичного процесу, що передбачає безболісне входження та адаптацію підростаючих поколінь до життя в певних соціально-економічних реаліях.

ПРАВОВЕ- виховна діяльність вищого навчального закладу, правоохоронних органів, спрямована на формування у студентів правової свідомості та навичок і звичок правомірної по­ведінки.

ЕКОЛОГІЧНЕ- педагогічна діяльність спрямована на формування у студентів екологічної культури.

ЕСТЕТИЧНЕ- складова виховного процесу, спрямована на формування здатності сприймати і перетворювати дійсність за законами краси в усіх сферах діяльності людини.

ФІЗИЧНЕ- система соціально-педагогічних заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я, загартування організму, гармонійний розвиток форм, функцій і фізичних можливостей людини, формування життєво важливих рухових навичок і вмінь.

мета

зміст

форми

методи і засоби виховання

                                                   

Структурні елементи процесу виховання

формування наукового світогляду

громадянське та патріотичне виховання

правове виховання

моральне виховання

художньо-естетичне, трудове, фізичне виховання

екологічне виховання

Основні напрями виховної роботи

Завдання 2. Зобразите схематично виховання як процес соціалізації особистості студентства.  

засвоєння соціальної ролі студента

підготовка до оволодіння соціальною роллю (фахівця-професіонала)

механізми наслідування та механізми соціального впливу з боку викладачів та студентської групи

механізми соціалізації

упорядкування всього спектру впливів (фізичних, соціальних, психологічних та ін.) на особистість

створення умов для пришвидшення процесів соціалізації з метою розвитку особистості

змога перебороти або послабити негативні наслідки соціалізації

Функції виховання як механізм керування соціалізацією

Завдання 4. Складіть структурно-логічну схему, що відображає методи й організаційні форми виховання студентської молоді.

безпосередній вплив вихователя на вихованця;

створення спеціальних умов, ситуацій, обставин, які спонукають вихованця змінити власне ставлення, визначити свою позицію, здійснити вчинок

суспільну думку референтної групи, яка є особистісно значущою для вихованця

Визначення змісту методів виховання у ВНЗ

суспільну діяльність вихователя з вихованцем, спілкування, гру

Пошук оптимальних шляхів впливу на особистість завжди був актуальним для психолого-педагогічної науки, існували й існують різні підходи до класифікації методів виховання

засвоєння народних традицій, фольклорної творчості, читання художньої літератури тощо

процеси навчання, самоосвіти та передачі інформації, соціального досвіду в сім'ї, у процесі дружнього й професійного спілкування

            

переконання, тренування, заохочення і покарання

методи переконання, організації діяльності, стимулювання поведінки учнів

методи різнобічного впливу на свідомість, почуття і волю студентів

Групи методів

методи організації діяльності й досвіду суспільної поведінки і діяльності вихованців

методи усвідомлення цінностей суспільства, організації діяльності та формування досвіду суспільної поведінки, стимуляції діяльності й поведінки, педагогічної підтримки

Завдання 5. Складіть схему, що відображає мету, завдання, роль, функції, форми й методи роботи куратора студентської академічної групи. 

КУРАТОР

МЕТА

Реалізація виховної роботи у студентських групах.

РОЛЬ

Результатом діяльності куратора є набуття молодою людиною соціального досвіду поведінки, формування національної самосвідомості, ціннісних орієнтацій і розвиток індивідуальних якостей особистості.

ФУНКЦІ Ї

Аналітична-передбачає планування та організацію виховної роботи студентською групою на підставі урахування куратором: міжособистісних стосунків у колективі, мотивів навчальної та пізнавальної діяльності студентів, рівня їх інтелектуального розвитку, індивідуальних особливостей, соціально-побутових умов життя (останнє досліджується куратором спільно з профоргами груп), стану здоров'я , результатів навчання тощо

Організаторська- забезпечує надання необхідної допомоги студентському самоврядуванню, творчим групам, радам тощо

Соціальна- реалізується у гуманістично-орієнтованій взаємодії "педагог — студент

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]