Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

pr_5

.docx
Скачиваний:
672
Добавлен:
14.11.2017
Размер:
119.54 Кб
Скачать

Завдання 1. Складіть блок-схему, що відбиває взаємозв'язок поняття контроль і оцінка з їхніми функціями й принципами, зі змістовним визначенням кожного поняття.   

ОСВІТНЯ (сприяння поглибленню, розширенню, удосконаленню знань студентів, уточненню і систематизації навчального матеріалу з предмету);

ДІАГНОСТИЧНО_КОРЕГУЮЧА (виявлення знань, умінь і навичок, утруднень, недоліків, неуспішності; забезпечення зворотного зв'язку у різновидах: «студент - викладач» і «студент -студент»);

КОНТРОЛЮЮЧА ( визначення рівня знань, умінь і навичок студентів, підготовленості до засвоєння нового матеріал, виставлення оцінок студентам);

Контроль- означає нагляд, спостереження, перевірка успішності учнів. Та його ф-ції

ПРОГНОСТИЧНО-МЕТОДИЧНА (стосується як викладача, який отримує досить точні дані для оцінки своєї праці, результатів запровадження своєї методики викладання, шляхів подальшого вдосконалення навчання, так і студентів, оскільки допомагає їм прогнозувати свою навчальну та наукову роботу).

УПРАВЛІНСЬКА (забезпечення цілеспрямованості у навчанні);

ВИХОВНА (спрямована на покращення ' особистої дисципліни, розвиток волі, характеру, навичок систематичної самостійної праці та ін.);

РОЗВИВАЛЬНА (сприяння розвитку психічних процесів особистості - уваги, пам'яті, мислення, інтересів, пізнавальної активності, мовленнєвої культури студентів);

СТИМОЛЮЮЧЕ_МОТИВАЦІЙНА (стимулювання студентів до покращення навчальної діяльності, розвитку особистої відповідальності, формування мотивів навчання);

                                                                                           

індивідуального характеру перевірки й оцінки знань студентів (передбачає індивідуальну роботу викладача з кожним студентом, врахування його індивідуальних особливостей)

систематичності і системності перевірки й оцінки знань (здійснення контролю протягом усього періоду навчання студента уВНЗ)

тематичності (стосується усіх ланок перевірки і передбачає оцінку навчальної діяльності студентів за семестр чи навчальний рік, і з кожної теми)

ПРИНЦИПИ КОНТРОЛЮ

диференційованої оцінки успішності навчання студентів (передбачає здійснення оцінки успішності на основі різнорівневого підходу)

єдності вимог викладачів до студентів (передбачає урахування кафедрами і викладачами діючих загальнодержавних стандартів)

об'єктивності (це систематичний аналіз результатів міжсесійного контролю і показників успішності за єдиними критеріями з метою своєчасного здійснення заходів для поліпшення організації і змісту навчально-виховного процесу, підвищення ефективності і якості аудиторних і самостійних занять студентів з метою запобігання (зменшення) відсіву їх із ВНЗ)

Завдання 2. Розробіть структурно-логічну схему, що відображає взаємозв'язок видів контролю й форм перевірки ЗУН студентів.     

попередня, поточна, тематична перевірка (міжсесійний контроль)

залік, курсові роботи, колоквіум, консультація (рубіжний контроль)

семестрові екзамени, державні екзамени, дипломні роботи (підсумковий та заключний контроль).

 

ВИДИ КОНТРОЛЮ

індивідуальна

групова

фронтальна перевірка

ОСНОВНІ ФОРМИ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

самоконтроль

рейтингова система

                                                                                                     

Завдання 3. Складіть структурно-схему, що відбиває методи контролю ЗУН студентів з етапами. Дайте визначення основним поняттям.    

УСНИЙ МЕТОД

ПИСЬМОВИЙ МЕТОД

ТЕСТОВИЙ МЕТОД

Перший етап — робиться структурування навчального матеріалу.

Другий етап — встановлюються логічні зв'язки між елементами і складаються логіко-структурні схеми тем, розділів і предмета в цілому.

МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ТА ЙОГО ЕТАПИ

Третій етап — готуються тестові завдання на основі логіко-структурних схем

Четвертий етап — обирається оптимальна форма тестових завдань

П'ятий етап — складається план тесту, розробляються стандартні бланки відповідей

Шостий етап — відбувається перевірка тестів у різних типах аудиторій, різних груп учнів і студентів

                                                                                         

Завдання 4. Складіть блок-схему, що змістовно характеризує оцінку результатів навчальної діяльності студентів як форми оцінювання різних груп компетенцій студентів.                        

характер засвоєння вже відомого знання (рівень усвідомлення, міцність запам'ятовування, обсяг, повноту і точність знань)

якість виявленого студентом знання (логіку мислення, аргументацію, послідовність і самостійність викладу, культуру мовлення);

ступінь оволодіння вже відомими способами діяльності, уміннями і навичками застосування засвоєних знань на практиці;

Критерії оцінки

оволодіння досвідом творчої діяльності

якість виконання роботи (зовнішнє оформлення, темп виконання, ретельність та ін.).

                                                

Завдання 5. Складіть структурно-логічну схему, що змістовно відбиває проблему якості вищої професійної освіти і її контролю.

необхідність розробки заходів щодо структурної адаптації національної освітньої політики до нових норм та стандартів європейського та світового освітнього простору.

необхідності визначення, гармонізації та затвердження принципово нового нормативно-правового забезпечення в галузі освіти

Підвищення якістей стандартів освіти та професійної підготовки, інфраструктурами внутрішнього й зовнішнього середовища, рівнем управління навчальним закладом.

проблема якості вищої професійної освіти

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]