Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пз коза.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
25.10.2017
Размер:
1.24 Mб
Скачать

2.6 Вказівки до виконання робіт

До початку вкладання бетонної суміші потрібно підготувати основу, в зимовий період очистити від снігу та криги. Опалубку також необхідно перед бетонуванням потрібно ретельно очистити від снігу та криги. Для цього може бути використане тепле повітря.

Вкладення бетонної суміші повинно проводитись безперервно механізмами, які допускають мінімальне її охолодження при подаванні, розподіленні.

Перед початком робіт по бетонуванню фундаментів виконують роботи по налагодженню механізмів, машин та пристроїв, що використовуються. На робочому місці розташовують необхідний інвентар, влаштовують огородження, шляхи руху машин.

Відкриті поверхні після закінчення бетонування повинні накриватися утеплювачем. [5]

В журналі бетонних робіт кожну зміну записують дату виконання робіт, їх об’єми, властивості бетонної суміші, дату виготовлення бетонних контрольних зразків, їх кількість, температуру зовнішнього повітря і бетонної суміші, тип опалубки і дату розпалублення конструкцій.

Під час вкладання і розподілення бетонної суміші требі слідкувати за станом підмостів та опалубки.

В кінці зміни інвентар, механізми і реманент очищають від напливів бетону. [3]

Усі роботи виконувати за календарним графіком виробництва, щоб запобігти суміщенню процесів, не запроектованих графіком.

2.7 Техніка безпеки при виконанні робіт

При виробництві робіт по влаштуванню фундаментів необхідно дотримуватись визначених правил техніки безпеки.

Короба опалубки, елементи підтримуючих підмостей, що встановлюються за допомогою крану, перед їх монтажем повинні бути перевірені на жорсткість конструкції.

При подаванні елементів опалубки за допомогою кранів до місць їх встановлення заборонено торкатися ними за раніш встановлені конструкції чи їх частини.

Розміщення на опалубці обладнання, запасів матеріалів і інших предметів, що не передбачені проектом виконання робіт, заборонено.

Розмір опалубки може виконуватись тільки з дозволу виробника робіт чи майстра, а в особливо відповідальних випадках з дозволу головного інженера.

Перед початком зняття опалубки треба перевірити міцність бетону, встановити відсутність навантажень, перевищуючих допустимих дефектів, які можуть призвести до деформацій чи обвалу конструкції фундаментів після зняття опалубки.

Перед початком укладання бетонної суміші необхідно перевірити налагодженість бетоноукладачів чи стрічкових транспортерів.

Всі вантажопідйомні машини та механізми перед експлуатацією перевіряють згідно з правилами Держнагляду.

При роботі крану заборонено перебування людей в зоні його дії. Не допускається перенесення вантажу над робочими.

Розхитувати вантаж і залишати без нагляду, вести монтаж при вітрі з силою більше 6 балів заборонено.

Робітників, зайнятих на бетонних роботах інструктують і навчають правильному поводженню з відповідним інструментом.

Кожний робітник до початку робіт проходить інструктаж на робочому місці, про що робиться відповідний запис. [5]

ВИСНОВОК

Будівельні технології формуються за результатами прикладних досліджень, що вивчають методи ефективного застосування передусім фізичних і хімічних процесів та явищ.

Технологія будівельного виробництва ґрунтується на комплексі наукових дисциплін, що вивчають архітектуру, будівельні матеріали, конструкції, машини (техніку), будівельну механіку, економіку будівництва, інженерну геодезію, геологію та ін [7].

Виконуючи даний проект та з урахуванням вищесказаного, було здійснено наступне: виконано вертикальне планування заданої ділянки, підрахунок об’ємів земляних робіт при розробці котловану, підбір землерійнотранспортних машин та механізмів, виконано порівняння двох комплектів машин, розроблені рекомендації щодо організації будівельного процесу та правил техніки безпеки.

Другою стадією проекту було вивчення робіт по влаштуванню фундаментів. В якості машини для укладання бетону та опалубки було обрано комплект кран-баддя, виконано обґрунтування доцільності використання обраного крана, наведені техніко-економічні показники.

Також в ході роботи, були складені калькуляція та календарний графік виконання проекту, також були складені відомості машин і механізмів, матеріалів і напівфабрикатів та різноманітних інструментів і обладнання, що використовувались у проекті.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Довідник нормативно-технічних даних для проектів виконання комплексу робіт нульового циклу в будівництві. Навчальний посібник. Укладачі: Дудар І.Н., Прилипко Т.В., Потапова Т.Е. - Вінниця: ВДТУ, 2001-133 с.

  2. В.К.Черненко, “Проектирование земляных работ”. Київ, “Вища школа”, 1976р.

  3. Методические указания к курсовой работе “Производство земляных работ”,Ч.1-3. Составители: П.И. Антоник, И.Н. Дударь. - Винница: ВПИ, 1983-85.

  4. Строительные машины. Справочник в 2-х т. Под ред. д.т.н. В.А. Баумана.М., “Машиностроение”, 1976.

  5. Кузнецов Ю. П., Прыкин Б.В., Резниченко П.Т., “Проектирование земляных и монтажных работ”. Киев-Донецк, “Вища школа”, 1981.

  6. СНиП ІІІ-4-80*, “Техника безопасности в строительстве”.

  7. Технологія будівельного виробництва: Підручник/ В. К. Черненко, М. Г. Ярмоленко та ін.; За ред.. В. К. Черненка, - К.: Вища шк.., 2002 р. – 430 с.: іл.

  8. ДБН Д.2.2-1-99. РЕКН на будівельні роботи. Збірник 6. Бетонні та залізобетонні конструкції монолітні. Київ, 2000.

  9. Довідник нормативно-технічних даних для проектів виконання

комплексу робіт нульового циклу в будівництві. Навчальний

посібник. Укладачі: Дудар І.Н., Прилипко Т.В., Потапова Т.Е. - Вінниця.: ВДТУ, 2001 - 133 с.

Соседние файлы в предмете Технология строительного производства