Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота 3 ФГК.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
40.92 Кб
Скачать

Завдання 2. Розкрийте дію грошового мультиплікатора.

Мультиплікатор (Multiplier) - числовий коефіцієнт, що показує, у скільки разів сума приросту / скорочення національного продукту, доходу або грошового звернення перевищує инициирующую така зміна суму інвестицій, урядових витрат, податкових відрахувань або вкладів у фінансово-кредитні установи.

Розрізняють:

- Мультиплікатор грошової пропозиції;

- Мультиплікатор інвестиційних витрат;

- Мультиплікатор урядових витрат;

- Мультиплікатор споживчих витрат;

- Податковий мультиплікатор.

Інвестиційний мультиплікатор - коефіцієнт, що визначає вплив невеликих за обсягом інвестицій на збільшення сумарного доходу.

Мультиплікатор витрат (Expenditure multiplier) - числовий коефіцієнт, що показує, у скільки разів сума приросту або скорочення запланованих витрат. У закритій економіці

Мультиплікатор витрат = 1 / Гранична схильність до заощаджень.

Мультиплікатор чистих податків (Net tax multiplier) - числовий коефіцієнт, що показує у скільки разів кінцева сума приросту / скорочення планованих витрат, що утворюють національний продукт, перевищить початкову суму зміни в чистих податків. Скорочення чистих податків означає або скорочення податкових надходжень, або збільшення трансфертних платежів населенню.

Мультиплікатор чистих податків = мультиплікатор видатків - 1.

Мультиплікатор автономних податків. Оскільки в простій кейнсіанської моделі передбачається, що податки стягуються тільки з домогосподарств, тобто впливають на величину споживчих витрат, то з включенням в наш аналіз податків змінюється функція споживання, набуваючи вигляду:

З = С + mрc (Y - Т).

Зміна податків веде до зміни величини наявного доходу.

(РД = ЛД - Т).

Зростання податків скорочує наявний дохід, а скорочення податків - збільшує дохід. Якщо, наприклад, податки скорочуються на 100 $, то наявний дохід збільшується на 100 $. Але наявний дохід ділиться на споживання (С) і заощадження (S). Якщо мрc = 0.8, то при збільшенні наявного доходу на 100 $ споживання збільшується на 80 $ (100 х 0.8 = 80), а оскільки мультиплікатор витрат у цьому випадку дорівнює 5 (1 / (1 - 0.8) = 1/0.2 = 5) , то приріст сукупного доходу в результаті зміни податків на 100 $ С х 1 / (1 - мрc) = 80 х 5 = 400), а не 500 $, як у случаеDY = Dсоставіт 400 $ (зміни державних закупівель на ті ж 100 $ , тобто мультиплікативний ефект менше. Тобто мультиплікатор починає діяти як би з другого ступеня (першим членом геометричній прогресії буде не 100, а 80).

Визначимо тепер величину мультиплікатора податків. Податки діють на сукупний попит через зміну споживчих витрат. Оскільки (1) Величина і є мультиплікатор податків. А оскільки (1 - mрc) є не що інше, як mрs (гранична схильність до заощадження), то мультиплікатор податків можна записати і як (-mрc / mрs). У

Завдання 3. Зобразіть графічно модель грошового ринку та поясніть її.

Ринок грошей, як і будь-який ринок, залежить від попиту і пропозиції. Між попитом і пропозицією грошей завжди є певне співвідношення. Якщо дві криві – попиту і пропозиції – накласти одну на одну в одній системі координат, то одержимо завершену графічну модель грошового ринку. У ній попит і пропозиція подаються у взаємодії та визначається результат цієї взаємодії: рівень їх урівноваження та норма рівноважної ставки процента, що відповідає цьому рівню (рис. 7.10)*176.

Криві попиту (мд) і пропозиції (М1) перетинаються у точці А, якій адекватні маса грошей в обігу на суму 4,0 млрд грн та ставка очікуваного доходу (номінального процента) на рівні 8 %. Це означає, що економічні суб'єкти в цій економічній ситуації хочуть мати у своєму розпорядженні гроші на суму 4,0 млрд грн, а банківська система може на цьому ж рівні забезпечити пропозицію грошей, щоб урівноважити попит і пропозицію. За такої умови ставка процента (очікуваного доходу) стабілізується на рівні 8 %, який є рівноважною ставкою процента, що буде задовольняти вимоги обох сторін ринку. Подібна врівноваженість попиту і пропозиції неможлива за будь-якої іншої ставки процента.

Рівновага на ринку може порушуватися під впливом багатьох чинників (рис. 7.11). Підтримання рівноваги вимагає від держави виваженої грошово-кредитної політики.

Важливу роль у збалансуванні грошового обігу, а також попиту і пропозиції на грошовому ринку відіграють заощадження та інвестиції.