Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота 10 ФГК.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
27.52 Кб
Скачать

Бегерського В І

Самостійна

Тема 18. Кредит у ринковій економіці

Завдання 3. Охарактеризуйте кредитні відносини в єс.

Утворення валютно-кредитних і фінансових інститутів Європей-ського Союзу, особливості їх функціонування пов’язанні з певними етапами розвитку європейської економічної інтеграції. Основними елементами валютної інтеграції є: режим спільно плаваючих валют-них курсів; валютна інтервенція; утворення колективної валюти як міжнародного платіжно-резервного засобу; спільні фонди взаємного кредитування країн-членів для підтримки курсів валют; міжнародні регіональні валютно-кредитні і фінансові організації для валютного й кредитного регулювання [25, с. 96].

Уже із самого початку функціонування Європейського економіч-ного співтовариства відповідно з Римським договором було утворено Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Європейський фонд роз-витку (ЄФР), згодом виникли й інші інститути. Валютно-кредитні й фінансові організації ЄС є складовими елементами Європейської валютної системи, вищим досягненням еволюції якої стало утворен-ня Європейського валютного союзу.

Європейська валютна система (European Monetary System — EMS) була утворена в 1979 р. з ініціативи урядів Франції та ФРН.

Інтеграційні процеси в Європі

До неї увійшли не всі члени Співтовариства; Велика Британія не зразу погодилася стати її учасницею, а в 1992 р. вийшла із системи. ЄВС була заснована з метою регулювання валютних курсів країн Співтовариства. Для підтримки курсів було використано Європейський фонд валютного співтовариства (ЄФВС), котрий надавав кредити урядам для покриття дефіциту платіжного балансу.

Для полегшення взаємних розрахунків у 1961 р. було уведено європейську розрахункову одиницю (ЄРО), яка мала золотий вміст і профункціонувала до 1972 р. В 1979 р. розрахунковою одиницею стала ЕКЮ (European currency unit — ECU). Вона розраховувалась на основі валютного кошика з 12 валют. Емісію ЕКЮ здійснював ЄФВС. Вона виконувала такі функції: була еталоном вартості в системі обмінного курсового механізму; індикатором відхилення ринкових курсів валют; рахунковою одиницею в операціях по валютним інтервенціям; засобом розрахунку між центральними банками.

Відповідно до Маастрихтського договору почалося формування Економічного й валютного союзу. Було засновано Європейський валютний інститут (ЄВІ), який здійснював безпосередньо підготовку Європейського валютного союзу — ЄВС (European Monetary Union — EMU). Європейський валютний інститут прийшов на зміну Європейському фонду валютного співробітництва, який вичерпав свої функції. Одним з головних завдань ЄВІ було створення умов для введення нової міжнародної валютної одиниці — євро.

Для запровадження євро в обіг держави мали виконати умови, які відомі як критерії конвергенції:

• темпи інфляції не повинні перевищувати більше ніж на 1,5% середнього показника у трьох країнах з найменшим зростан-ням цін;

• відсоткові ставки по довгостроковим кредитам не повинні пе-ревищувати 2% відсотка середнього показника для трьох країн з найменшим зростанням цін;

• дефіцит державного бюджету не повинен бути більшим ніж 3% від ВВП;

• державний борг не може перевищувати 60% ВВП;

• протягом двох років валюта не повинна девальвуватися і її об-мінний курс не повинен виходити за межі коливань обмінних курсів, установлених у рамках Європейської валютної системи.

Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин...

Свої функції ЄВІ виконав до початку 1999 р., коли євро замінив ЕКЮ. З цього часу йому на заміну приходить Європейська система центральних банків (ЄСЦБ) на чолі з Європейським центральним банком (ЄЦБ).

Розглянемо роль і місце кожного інституту в системі валютних відносин ЄС.

Європейський інвестиційний банк — ЄІБ (European Investment Bank — EIB) утворено в 1958 р.; місцезнаходження — м. Люксембург. Основні цілі ЄІБ:

• фінансування капіталовкладень в економіку країн ЄС;

• освоєння найменш розвинутих регіонів ЄС;

• реконструкція і будівництво підприємств, які не можуть бути здійснені силами однієї країни;

• модернізація галузевої структури економіки;

• створення спільних господарських об’єктів, що являють інте-рес для країн ЄС;

• розвиток пріоритетних галузей.

Операційна структура банку складається з Ради керуючих, Ди-ректорату й Президента. Рада керуючих — вищий орган. Вона скла-дається з міністрів фінансів країн-членів. Рада визначає кредитну політику банку, затверджує щорічні баланси, виносить рішення про надання кредитів, випуск позик, установлює відсоткові ставки.

Уставний капітал банку складається із внесків країн-членів. Кож-на країна має квоту, що відповідає її економічній потужності. Най-більші квоти в Німеччині, Франції, Великій Британії та Італії. Крім того, банк практикує облігаційні позики. Рейтинг ЄІБ на міжнарод-них валютних ринках дуже високий, тому комерційні банки й компа-нії охоче дають йому позики.

Банк надає довгострокові позики державним органам і приват-ним компаніям країн ЄС. Кредити банку спрямовуються переважно на регіональний розвиток порівняно відсталих районів (наприклад, Південь Італії). Із загальної суми кредитів 75% одержують країни ЄС, решту — в основному асоційовані члени. Відсоткова ставка ви-значається виходячи з ринкових ставок. Для кредитування малорен-табельних проектів в асоційованих країнах встановлюються пільгові кредити (строком на 40 років) під 1—2%.

Європейський фонд розвитку — ЄФР (European Development fund — EDF) утворено в 1958 р. в рамках Європейського Інвестицій-218

Інтеграційні процеси в Європі

ного банку. Його метою є надання допомоги країнам, що розвивають-ся, асоційованим з ЄС.

Управляє фондом Генеральний директор Комісії ЄС з питань співробітництва й розвитку. Країни, що розвиваються, мають право дорадчого голосу. Ресурси ЄФР формуються за рахунок безвідплат-них внесків країн ЄС. Найбільші квоти внесків мають Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія.

Функцією ЄФР є кредитування на компенсацію втрат при екс-порті сільськогосподарської й мінеральної сировини, а також коорди-нація двосторонніх програм допомоги країнам, що розвиваються. Для виконання цієї функції в рамках ЄФР утворено два спеціалізованих фонди: МІНЕКС і СТАБЕКС.

Фонд МІНЕКС (MINEX Fund) утворено в 1980 р. Він фінансує асоційовані країни в разі скорочення ними експорту промислової си-ровини через скорочення обсягів виробництва в країнах ЄС. Фонд СТАБЕКС (STABEX Fund) утворено в 1975 р. Він компенсує втрату валюти асоційованих країн у разі падіння експортних цін на сільсько-господарську сировину.

Європейська система Центральних банків (ЄСЦБ) почала функ-ціонувати з 1999 р. Її основні цілі:

• забезпечення цінової стабільності;

• розробка й реалізація єдиної грошової політики;

• здійснення валютних операцій згідно з Маастрихтським дого-вором;

• управління офіційними валютними резервами держав-членів;

• зміцнення платіжної політики.

Серцевиною ЄСЦБ є Європейський центральний банк — ЄЦБ

(European Central Bank — ECB). Він міститься у Франкфурті-на-Майні (Німеччина). Основні його функції:

• контролювання грошової маси в обігу;

• встановлення базисних процентних ставок;

• встановлення ліміту бюджетних витрат. Емісія євро здійснюється національними центральними банками.

В 2002 р. євро замінив національні валюти в обігу. Велика Британія не приєдналася до Європейського валютного союзу.

Організаційно ЄЦБ складається з Виконавчого правління, Управлінської ради, Загальної ради. Виконавче правління включає

Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин...

президента, віце-президента й інших членів; воно координує реалізацію валютної політики. Управлінська рада включає Виконавче правління й управлінчих національних центральних банків; вона відає поточними справами валютної політики. Загальна рада відповідає за зв’язки між країнами ЄВС та іншими країнами ЄС.

Європейський фонд регіонального розвитку — ЄФРР (Europe¬an Development Fund — ERDF) утворено в 1975 р. для стимулювання розвитку відсталих регіонів у країнах ЄС шляхом фінансування народногосподарських об’єктів. Ресурси фонду формуються за рахунок спільних бюджетних коштів країн ЄС.

Основна діяльність ЄФРР — надання субсидій для вирішення економічного розвитку відсталих районів країн ЄС. Переважну частину субсидій одержали Італія, Велика Британія, Греція, Ірландія [54, с. 120].