Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота 3 ФГК.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
40.92 Кб
Скачать

Бегерського В І

УЕ-21

Самостійна3

Тема 13. Грошовий ринок

Завдання 1. Дослідіть суб’єктів грошового ринку.

За своїм характером грошовий ринок є певним сегментом фінансового ринку, на якому здійснюється обіг короткострокових грошових інструментів. Структура фінансового ринку загалом забезпечується фінансовими інструментами, які або виготовлено їх емітентами, або перерозподілено фінансовими посередниками. Відповідно виділяють первинний та вторинний фінансові ринки. Грошовий ринок за особливостями свого функціонування та інструментів, які на ньому використовують, належить до вторинного фінансового ринку.

Грошовий ринок, як вторинний за характером свого функціонування, найбільш тісно пов'язаний з кредитними ринками. Інструменти грошового ринку є короткострокові боргові фінансові інструменти, які вільно обертаються на вторинному ринку. Розподіл інструментів грошового ринку та ринку капіталів здійснюється тільки за строками їх функціонування. Проте ми вважаємо, що доцільно акцентувати і на іншу особливість інструментів грошового ринку – на їх роль у процесі економічного відтворення.

Грошовий ринок (ринок грошей) – це частина фінансового ринку, де здійснюються короткострокові кредитні операції. Тут представлено такі інструменти фінансового ринку, як гроші (готівкові, безготівкові, іноземна валюта) та короткострокові цінні папери (наприклад, векселі, депозитні (ощадні) сертифікати).

Місце грошового ринку в структурі фінансового ринку визначається насамперед виходячи з функцій, які виконують гроші.

По-перше, він забезпечує безперервний рух грошей в загальному економічному циклі. Без нього неможливий рух капіталу між різними суб'єктами господарювання, перетворення грошей із засобу накопичення та зберігання в засіб для позичання та подальше використання грошей як активів

По-друге, на ринку грошей відбувається переміщення їх з одних, менш прибуткових галузей або секторів економіки в інші, більш прибуткові. Крім того відбувається процес перерозподілу грошових коштів між різними суб'єктами господарювання як в межах одного сектора економіки, галузі, регіону, так і в цілому в межах економіки держави і збалансування грошової маси.

По-третє, грошовий ринок визначає вартість грошей та вартість капіталу виходячи з тих економічних інструментів, які він застосовує. За його допомогою визначаються різні економічні показники, які дають можливість охарактеризувати економічний стан та розвиток його в цілому по державі.

По-четверте, він достатньо чутливо реагує на ті зміни, які відбуваються в економічному становищі країни, особливо при розбалансування між попитом та пропозицією, доходами та витратами як в цілому в державі, так і на рівні окремого господарства та громадян, при виробництві та споживанні та інше.

Виділення та розмежування грошового ринку з іншими ринковими структурами здійснюється згідно з їх роллю та місцем у розподілі та перерозподілі грошових коштів та місцем у відтворювальному процесі. Грошовий ринок забезпечує обіг і перерозподіл коштів, які тісно пов'язані з інвестиційною діяльністю.