Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційні банки України.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
61.32 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ ТА ПРАВА

Факультет управління та економіки

Кафедра менеджменту, фінансів, банківської справи та страхування

Навчальна дисципліна:

Фінанси, гроші та кредит

Реферат

на тему:

«Комерційні банки в Україні»

Виконав:

студент факультету УЕ 21

Бегерський Василь Ігорович

Викладач:

Доцент кафедри.

Кандидат економічних наук

Бучковська Яна Георгіївна

Хмельницький

2017

Зміст

Вступ

1.Комерційні банки як складова банківської системи країни

1.1.Історія розвитку комерційних банків

1.2.Сутність банківської системи і комерційних банків

1.3.Операції комерційних банків

1.4.Функції комерційних банків

2.Розвиток комерційних банків в Україні

2.1.Зародження банків і розвиток за роки незалежності

2.2.Проблеми вдосконалення комерційних банків

Висновки

Додатки

Список джерел

Вступ

Тема реферату полягає в тому, що вона дозволяє розібратися з проблемою розвитку комерційних банків як складової фінансової банківської системи України та її економічного зростання взагалі. Адже саме через фінансову систему здійснюється процес акумуляції фінансових ресурсів суспільства і забезпечується їх найефективніше і раціональне використання. Звідси походить провідна роль таких фінансових інститутів у суспільстві як комерційні банки.

Сьогодні вони здатні запропонувати клієнту до 500 видів різноманітних банківських продуктів та послуг. Однією з найважливіших функцій системи комерцiйних банкiв є управлiння грошовим обiгом у країні, а також здатність “робити гроші” - розширювати кредитні ресурси народного господарства, через що їх часто називають “фабриками кредиту”, а також рiзноманiтнi послуги у виглядi надання гарантiй, доручень, консультацій, управлiння майном тощо.Дослідити діяльність комерційних банків в ринковій економіці, дати визначення банку як унікального явища економічного життя, проаналізувати структуру банківської системи, яка виконує функції "кровоносної системи" економіки, дати оцінку їх впливу на формування ринкової соціально-орієнтованої економіки в Україні і показати перспективи розвитку. Об'єктом дослідження є саме комерційні банки, а предметом - операції, які вони виконують, їх функції, значення в економіці країни, а також проблеми їх розвитку і удосконалення.

Результати дослідження викладені у двох розділах. Перший розділ називається „Комерційні банки як складова банківської системи країни” в свою чергу поділяється на 4 підрозділи. Перший підрозділ називається „Історія розвитку комерційних банків”, де, власне, описується зародження і розвиток банків у стародавні часи. У другому - „Сутність банківської системи і комерційних банків”, мова йде про банківську систему, її структуру і функції, а також розглядається суть банку з погляду різних організацій і види банків за притаманними їм ознаками. Третій підрозділ має назву „Операції комерційних банків”. В ньому мова йде про ті операції банків, які вони можуть надавати, маючи той чи інший дозвіл НБУ, а також докладно про основні операції, які дозволяють банкам зберігати клієнтів і залишатися рентабельними навіть при надто несприятливій господарської кон'юнктурі. У четвертому підрозділі описуються основні функції комерційних банків, завдяки яким створюється той фундамент, на якому базується робота банку і банківської системи в цілому.