Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Самостійна 5-6 ТО

.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
44.31 Кб
Скачать

Бегерського В І

УЕ-21

Самостійна робота

Тема 3. Організація як система

Завдання 1. Побудувати схематично повну формальну модель системи (фрейм) на прикладі конкретної організації (підприємства, установи). Організація (підприємство, установа) на вибір студента.

ВАТ "Славутський завод залізобетонних виробів"

Виробнича підсистема

Управлінська підсистема

Охорона

Бугалтерссякий відділ

Вдділ кадрів

Юридичний відділ

Загальний відділ

Працівник

Завдання 2. Описати зміст принципу системності в економіці, обґрунтований Адамом Смітом.

В економіці принцип системності був сформульований Адамом Смітом, який дійшов висновку, що ефект дії людей, організованих у групу, більший, ніж сума окремих результатів

Указані результати дослідження дозволяють зробити висновок, що системність – це властивість природи та діяльності людини або загальна властивість матерії. Системність як загальна властивість матерії проявляється в системності практичної, пізнавальної діяльності людини та в системності зовнішнього середовища. Серед основних властивостей системної практичної й пізнавальної діяльності назвемо такі: цілеспрямованість; алгоритмічність; аналіз; синтез; системний підхід. Властивості системності зовнішнього середовища виявляються в системності: природи; людського суспільства; взаємодії людини з природою. Таким чином, можна вважати, що системність є загальна властивість матерії. Найбільшої уваги з погляду наукової й навчальної діяльності заслуговує дослідження пізнавальної діяльності людини, зокрема вивчення сутності, проявів і застосування системного підходу.

Системний підхід був розроблений у кінці 50-х pp. XX ст. представниками класичної школи управління, які застосували в управлінні теорію систем. Потреба в застосуванні системного підходу загострилася у зв'язку з необхідністю управління об'єктами, що мають великі масштаби діяльності та працюють в складних, динамічних умовах зовнішнього середовища.

Також А Сміт Обгрунтував основні принципи

Цілісність, яка дозволяє розглядати систему одночасно і як єдине ціле, і як підсистему вищестоячих рівнів.

Ієрархічність побудови, тобто наявність множини (принаймні двох) елементів, які розташовані на основі підпорядкування елементів нижчого рівня елементам вищого рівня. Реалізація цього принципу добре видна на прикладі будь-якої конкретної організації, яка являє собою взаємодію двох підсистем: керуючої і керованої. Одна підпорядковується іншій.

Структуризація, яка дозволяє аналізувати елементи системи і їх взаємозв'язки в рамках конкретної організаційної структури. Як правило, процес функціонування системи обумовлений не стільки властивостями її окремих елементів, скільки властивостями самої структури.

Множинність, яка дозволяє використовувати множину кібернетичних, економічних і математичних моделей для опису окремих елементів і системи в цілому.

Системність — властивість об'єкта володіти всіма ознаками системи.

Завдання 3. Обґрунтувати власне бачення щодо недоліків та обмежень у застосуванні системного підходу до вивчення організації.

На мою думку, у кржній системі можна знайти свої плюси та мінуси. Плюсами системного підходу:

1.Визначення цілей та критеріїв управління та підпорядкування встановлених критеріїв загальній меті

2. Розглядання всіх елементів системи у взаємозв'язку

3. Застосування на різних рівнях — від якогось підрозділу до всього підприємства. У кожному випадку об'єкт управління розглядається як цілісна система

4. Спрямування на слабо структуровані проблеми, пошук оптимального варіанта їх вирішення

А мінусами даного підходу є:

1. Потребує високого професіоналізму персоналу

2. Використання дорогих технологій, автоматизованих систем управління

3. Не передбачає розкладання на взаємопов'язані процедури як на «вході» з по- стачальниками , так і на «виході» з покупцями і замовниками