Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

самостійна 2 право доробити!!

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.10.2017
Размер:
22.81 Кб
Скачать

Бегерського В І

УЕ-21

Самостійна робота 2

Тема 4. Загальне поняття права

Завдання 1. Проаналізуйте Конституцію України та законспектуйте основні принципи правової системи України.

  • визнання нормативно-правового акта основним джерелом права;

  • усі нормативно-правові акти підпорядковуються за їх юридичною силою таким чином складаючи певну ієрархічну систему.

  • згідно зі статтею 8 конституції України — «Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.»;

  • Україна є країною кодифікованого права, тобто норми, які складають одну галузь права, зведені в крупні, внутрішньо систематизовані нормативні акти. В Україні прийняті Кримінальний, земельний, сімейний та інші кодекси;

  • наявні спеціалізовані органи конституційного правосуддя, в Україні органом конституційного правосуддя є Конституційний Суд України;

  • існує поділ права на приватне і публічне. До приватного права відносять сукупність галузей права предметом регулювання яких є відносини у сфері приватних, індивідуальних інтересів юридично рівних суб'єктів за допомогою диспозитивного методу регулювання. До публічного права відносять сукупність галузей права, предметом регулювання яких є відносини у сфері реалізації публічних (державних) інтересів з допомогою імперативного методу регулювання.;

  • відведення ролі генетичного джерела формування принципів права правовій доктрині;

  • має подібні правові принципи та поняття у національних правових системах цього типу;

  • наявність чіткої та ефективної юридичної техніки.

Завдання 2. Проаналізуйте як співвідносяться функції права із функціями держави та наведіть приклади реалізації регулятивної та охоронної функцій права.

Проблема функцій права та держави у вітчизняній юридичній літературі найкраще розроблена В. Погорілком.

1. Функція права обумовлена його сутністю і визначається призначенням у суспільстві. У той же час функція не є лише проявом іманентних якостей сутності, її не можна розглядати тільки як їх «проекцію». Не можна механічно зв'язувати функції і сутність права; функція права має певний ступінь незалежності.

2. Функція характеризує напрям необхідного впливу права на суспільні відносини, тобто такого, без якого суспільство на даному етапі розвитку не може існувати (регулювання, охорона, закріплення певного виду суспільних відносин).

3. Функція виражає найбільш суттєві, головні риси права і спрямована на здійснення корінних завдань, що стоять перед правом на даному етапі його розвитку.

4. Функція права являє собою, як правило, напрямок його активної дії. Тому однією з важливих її ознак є динамізм.

5. Постійність, як необхідна ознака функції права, характеризує стабільність, безперервність, досить довгу її дію. Функція постійно властива праву, проте це не означає, що незмінними залишаються механізм і форми її здійснення, які змінюються і розвиваються у відповідності з потребами практики.

Охоронна функція спрямована на охорону відповідної системи суспільних відносин, на забезпечення їхньої недоторканності з боку правопорушників, на недопущення правопорушень, зменшення або усунення їх із повсякденного життя.

Видання службовою особою нормативно-правових або розпорядчих актів, які змінюють доходи і видатки бюджету всупереч установленому законом порядку, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти у великих розмірах, - карається позбавленням волі до чотирьох років (ст. 211 КК України). Це один із прикладів із реалізації охоронної функції права.

Регулятивно функція знаходить свій прояв у правовідносинах активного типа.

Тема 5. Норми права

Завдання 1. Наведіть приклади бланкетних норм, відсилочних норм права.

Прикладом бланкетного способу ви­кладення правової норми є ст.286 Кримінального кодексу України «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспорт­ними засобами». Для того щоб правильно застосувати цю норму, слід звернутися до іншого нормативно-правового акта, а саме — Правил дорожнього руху.

Прикладами відсилочних норм можуть слугувати норми ст. 164 Договору про заснування Євроатому, приписи якої відсилають до чинних у кожній державі-члені правових норм для здійснення примусового виконання рішень Комісії ЄС щодо накладання на підприємство грошових зобов'язань.

Завдання 2. Вкажіть норми-принципи, норми-дефініції. Чим вирізняється структура даних норм від структури норм – правил поведінки?

норми-принципи — це правові приписи, які виражають і закріплюють принципи права. Ці норми розглядаються як результат нормативного узагальнення державно-правових явищ, вони виражають зміст і закономірності цих явищ. Норми-принципи можуть виступати як нормативно-правова основа вирішення юридичної справи, зокрема при виявленні прогалин у прав

норми-дефініції — це норми, які містять визначення правових категорій та понять, наприклад, поняття злочину, юридичної особи та ін.

Структура відправних (установчих) норм права відрізняється від структури правил поведінки.

Ці норми дуже неоднорідні і відрізняються один від одного ступенем спільності, функціональним призначенням, динамізмом дії, общеправовой або галузевою належністю.

Але всім їм притаманне загальне властивість: вони законодавчо закріплюють (засновують) будь-яке правове становище матеріального або процедурного характеру або шляхом його словесного позначення, які вказівки одного або декількох істотних ознак, або повного визначення (дефініції). Ці ознаки правового поняття, явища, принципу, суспільно-політичної ситуації виступають в якості структурних елементів відправною (установчої) юридичної норми. При цьому логічна структура виражається або повно, і тоді вона збігається зі структурою законодавчого нормативного припису, або "урізається" до констатації якогось факту або ознаки правового поняття (явища).

Тому немає сенсу шукати в відправних (установчих) нормах гіпотезу, диспозицію або санкцію. Вони мають інші структурні елементи.

Завдання 3. Заповніть таблицю

Стрктура норми права

гіпотеза

диспозиція

санкція

— частина норми, яка вказує, за яких обставин норма вступає в дію. Відповідає на запитання: Де? Коли ? У якому випадку ? При яких умовах ?

- частина норми, у якій формулюється саме правило поведінки, права і обов'язки

частина норми, яка встановлює заходи (вид та обсяг) державного примусу, застосовувані у разі її порушення