Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

модули_тесті / Епиз2

.pdf
Скачиваний:
53
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
646.64 Кб
Скачать

11/Парвовір інф св (Porcine parvovirus infection - PPV) - конт захв , що супров клін проявами тільки у супоросних свиноматок, причин інф безпліддя. ДНК вірусів роду Parvovirus сімейства Parvoviridae. стійкі до умов зовн середовища , можуть зберігатися в свинарнику 4-6 місяці Хар особливістю виборча реплікація в клах, що активно діляться - плацента, цитоплазма кл ембріона, лімфоїдна тк.

Епіз.До PPV сприйн тільки свині.Джер-хворі та перехворілі тв, які виділ Зб із сечею, слиною, фекаліями, навколоплід об, плацентою та спермою.В благ господарства інф заноситься з ремонтними свинк та кнурами, які є вірусоносіями або зі спермою.Серонегативні свині заражуються аерогенно,алімен , ембріони та плоди – трансплац * Патогенез: накоп у крові та тк паренхімї органів. У період вірусемії він проходить через плаценту і інфікує ембріони чи плоди. Інфік ембріонів відбув через 9 – 12 діб після заплідн -ембріони вмирають та розсмокт. Наступна вагітність проходить фізіол нормально. У свиноматок, зараж в період з 35-56 –й дні супоросності , частина або всі плоди вмирають та піддаються муміфік. Мертвонародж - при зараж 56-70й день супоросності. Після цього строку поросята стійкі до летальної дії вірусу, але після народж можуть залиш віросунос. КЛін: В перші 10 діб після контакту тви із вірусом відзначається незначана лейкопенія та іноді короткочасне підвищення температури. виявл лише у супоросних свиноматок й хар загибеллю ембріонів, повторним приходом свиноматок в охоту після запліднення, народж мертвих і слабких Патан зміни:Чим раньше був інфік плід тим серйозніші пошкодж органів матері та плода.

У молодих свинок, коли їх ембріони були інфіковані на 70й день вагітності вогнищеві скупчення мононуклеарних кл, прилеглих до ендометрію, периваскулярні манжети плазматичних кл і лімфоцитів в ГМ, спинному мозку і судинної об ока Макроскопічно - смерь ембріонів з подальшим розсмоктуванням рідини, а потім м’яких тк. У плодів різні рівні затримки росту, рельєфність судин через переповнення їх кров'ю, набряки, геморагії, скупчення серозно-кровянистой рідини у природних пустотах і муміфікацію, набрякл плаценти, кровонап судин Мікроскоп-великі зони некрозу у багатьох тк і органах плодів Діагн:У лаб направл муміфіковані плоди а для серологічних - крові хворих свиноматок.

Для вірусологічних (виявлення вірусу в РДА,МФА) і

Імунітет, специфічна профілактика:

високий рівень антитіл, що конц в молозиві. У результаті поросята -пасивного імунітету до 6 міс, що перешкодж формув власного активного імунітету. Після одужання - довічний імунітет. Супоросность в багатьох основних свиноматок, що мають антитіла до парвовирусного антигену, протікає нормально.PPVє специф профіл, за доп інактив вакцини, якими імунізують ремонтних свинок пізніше 30-го дня першого запліднення.

12/Гемофільозний полісерозит (Poliserositis haemophilosis) - гостра септична хв поросят відлученого віку, що хар серозно-фібринозним запал серозних об (очеревини, плеври, перикарда), суглобів та негнійним менінгоенцефалітом.

Зб хв. Haemophilus parasuis - родини Brucellaceae,

роду Haemophilus, є постійним мешканцем верхніх дих шляхів здорових св, має чітко виражений тропізм до серозних оболонок, очеревини, плеври та перикарда. нерухому гр-аеробну паличку, яка оточена капсулою, спор не утв. Встановлено 5 капсульних серогруп Для культивування Зба хв викор шоколадний агар, а також кров'яний або сироватковий м'ясо-пептонний агар з «бактерією-годівницею», де вирощують негемолітичні штами кишкової палички або білого стафілокока. На кров'яному та сироватковому агарі Зб росте у вигляді дрібних росинчастих сателітних колоній біля «бактеріїгодівниці», не спричинюючи гемолізу еритроцитів. На шоколадному агарі впродовж 24 - 48 год формуєсірувато-білого кольору округлі слизові колонії з рівними краями та гладенькою опуклою поверхнею. Епіз. На гемофільозний полісерозит хворіють лише поросята до 3-місячного віку, частіше через 8 - 15 днів після відлучення від свиноматки. Основним джерелом Зба інф є хворі на гемофільоз поросята, а також свиноматки й ремонтні свинки, у 40 - 70 % яких виявляється носійство гемофільної палички. Спонтанне зараження відбувається аерогенно, однак можливе пероральне інфікування поросят через контаміновані Збом корми й воду. Хв проявл в різні пори року, переважно під час сильних холодів. Сприяє заражзниж резистентності організму спорадичних випадків або незначних ензоотій. При цьому

спочатку захворюють окремі слабкі поросята, а згодом,усі Характерною особливістю - тривале бактеріоносійство та можливість змішаного перебігу з іншими інф хв Патогенез. При зниженні резистентності організму

гемофільні бактерії, що майже завжди містяться на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів, проникають у кров, швидко розмн і розносяться по всьому організму, вибірково локаліз й ураж серозні об очеревини, перикарда, плеври. У частини тв розмнож Зба може відбуватися також у синовіальній рідині суглобів і ГМ КЛін:. Інкуб 5 - 7 діб. гострий і підгостр перебіги хв. Г

о с т р и й -40,5 - 41,5 °С, пригніч, відмовою від корму, прискор дихм, кашлем, чханням, іноді блюванням. У міру накопичення в черевній та грудній порожнинах транссудату збільшується болючість їхніх стінок, розвиваються перитоніт, плеврит, Поросята набувають характерної пози «сидячого собаки», підводять під себе задні кінцівки, рухаються з великою обережністю. з'являються набряки. гине впродовж першої доби.

П і д г о с т р - гарячкою, артритами,сильним кульганням, інколи повною втратою здатності рухатись,виснаженням, ураж ЦНС поросят гине впродовж 4 - 8 діб, більшість одужує. Однак потім у поросят утворюються спайки кишок, перикарда з епікардом,вони відстають у рості і їх вибраковують. Патан зміни. у черевній та плевральній порожнинах,навколосерцевій сумці -накопичення значної кількості каламутної рідини з пластівцями фібрину, серозно-фібрин запал плеври, очеревини й перикарда. При підгострзапал серозних покривів та

прилеглих до них органів, катаральну пневмонію, ураж суглобів, скакальних, менінгіти.

Діагн. Діагноз установлюють на підставі епізоотологічних та клінічних даних, патологоанатомічних змін, результатів лабораторних досліджень.

Лаб. У лаб - 2 - 3 трупи поросят або проби ексудату з черевної, плевральної та перикардіальної порожнин, синовіальну рідину з уражених суглобів, зскрібки з поверхні уражених серозних оболонок (плеври, перикарда, очеревини), У разі наявності клінічної картини ураж ЦНС

відбирають мозок та вміст мозкових шлуночків. Під час мікроскопічного дослідження мазків, виготовлених з патологічного матеріалу, Зб гемофільозного полісерозиту виявляється у вигляді дрібних поліморфних грамнегативних паличок, диплобактерій, коротких ланцюжків. Ріст гемофільних бактерій на кров'яному агарі спостерігається через 24 год інкубації посівів у вигляді маленьких колоній округлої форми з опуклою гладенькою поверхнею, які щільно розташовуються поруч з «бактерією-годівницею». Вірулентність виділеної гемофільної культури визначають шляхом внутрішньочеревного зараження трьох морських свинок. Від загиблих тв відбирають черевний та грудн ексудат, печінку, селезінку, кров серця, проводять посіви на кров'яний і сировМПА з «бактерією-годівницею» для реізоляції культури Зба. Диферен відрізняти від полісерозитів іншої етіології. Мікопла з мові полісерозити охоплюють певну частину поголів'я (5 - 6 %), перебіг їх не такий гострий, без підвищення температури тіла. За підгостр та хрон перебігу стрепток ок озу спост не лише серозити й

артрити, а й періодичні проноси, виразки на суглобових поверхнях. В усіх випадках остаточний діагноз установлюють на основі результатів бактеріологічних досліджень.

Лікування. економічно невигідне, На початку хв антибіотики (пеніцилін, тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин) та сульфаніламідні препарати. Імунітет. Імунітет вивчений недостатньо. Виявлено захисну функцію гуморальних антитіл та виражений колостральний імунітет. Вакцини проти гемофільозного полісерозиту не запропоновано.

13/Псевдомоноз (Pseudomonosis lutreolarum) - гостра контагіозна хв, хар у поросят сисунів діареєю, апетиту, нервовими явищами, лихоманкою, анорексією.

септицемією, гемораг запал легень, високою летальністю. Хворіє людина.

Pseudomonas aeruginosae, (Bacillus pyocyaneum,

синьогнійна паличка) родини Pseudomonadaceae. грбактерія. Спор і капсул не утв. росте в аеробних умовах при 30,0 - 37,5 °С на звич жив серед. В МПБ = помутніння і забарвл у синьо-зелений колір живильного середовища, утв тонку світлу плівку на його поверхні та мукоїдний осад. МПА - утв круглі плоскі сіро-білі колонії Під час культивув на жив серед псевдомони синтезують 4 типи пігменту – піоціанін (синьо-зеленого кольору), флуоресцин (жовто-зеленого кольору), піорубін (червоно-вишневого кольору) піомеланін (темно-коричневого кольору); продукує екзо/ендотоксин, гемолізин, нейрамінідазу, ферменти протеазу та еластазу =забезпеч його токсичні й гемолітичні якості, зумовлюють ураж кровон судин і крововиливи. Має високі адгезивні власт, утв мікроколонії на кліт і тк різних органів. Продукує антибіотик піоціанін, який виявляє бактерицидну або бактеріостат дію відносно цілої низки грам+ бактерій (стрептококів, стафілококів та ін.). Бактерії стійкі в зовн середовищі. У річковій та водопровідній воді зберігаються і розмн впродовж 1 року, в об'єктах зовнішнього середовища - впродовж 1,5 року.

Епіз хв: хворіють свині усіх вікових груп, але частіше поросята-сисуни.Джерело інф: хворі, перехв тв, які з калом, сечею, мокротою виділ зб в зовн серед. Кнуріпсевдомононос,виділ зб із спермою. Фактори предачі: контам корми, вода, засоби догляду, підстилку.

Резервуаром зб можуть бути щурі, миші, що сприйн до захв шляхи зараж: алімент, пов-крапельний, інфік сперма, плацент Хар 1) стаціонарністю (носійство у дорослих тв і високу

стійкість зб у зовн серед) 2) зимово-весняною сезонністю (зниж резистент організму, сприятлив умовами для зб)

Патогенез вив недост. шв розмнож псевдомон у легенях, утв токс речовин і ферментів =розв гемораг запал/набряку, що супров гарячкою, інтоксик Клін озн хв: Інкуб: 2-14дн, при надгостр перебігу - до 1дн. Перебіг-гостр, підгостр, хрон, латентний. Гострий: 2-5дн, спост у поросят-сисунів(закінч летально) t тіла=41*C, зниж/ втрата апетиту,

кон'юнктивіт, риніт, діарея, фекалії іноді з домішкою крові і слизу, Хв у поросят після відлуч може затягув:відстають у

рості і розв, худнуть, ознаки ураж ШКТ слабшають, кашель, задишка. У окремих тв - кашель, нервові явища (судоми, парези, паралічі).

Підгостр - у поросят, інфікованих в пренатальний період. Вони народж слабкими, гіпотрофічних, з ослабленим смоктальним рефлексом. Симпт: діарея, фекалії сіро-зелені, іноді з домішкою крові, в окремих тв - тремтіння, плавальні рухи. Захв зак загибеллю з ознаками інтоксикації.

У свиноматок - аборти, народженням мертвих/слабких поросят, слизово-гнійними виділ. з родових шляхів, маститами, припиненням лактації. У перехв тв запліднюв.

Патан: гемораг запал дна шлунка, тонкого відділу киш, лімфат вузлів, вогнищеву бронхопневмонію, точкові крововиливи на серці, під капсулою нирок і селезінки,

Соседние файлы в папке модули_тесті