Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

модули_тесті / Епиз2

.pdf
Скачиваний:
53
Добавлен:
04.08.2017
Размер:
646.64 Кб
Скачать

перехв св специфічних антитіл за РДП, РНГА, РІФ (непрямий метод), РН та ELISA-методом. у лаб для дослідж надсилають проби крові, шматочки селезінки, груднини, лімфат вузли, Для гістологічного дослідження надсилають ГМ.

Імунітет - стійкого нестерильного імунітету на кілька років. У поросят, що народилися від імунних свиноматок, пасивний молозивний імунітет зберігається впродовж 2 – 3 тижнів після народження. з 90 – 100-ї доби — повне зникнення. Для активної імунізації суху авірулентну лапінізовану вірусвакцину (АСВІмунітет у щеплених тв формується на 5 – 7-му добу після вакци-нації і зберігається в поросят упродовж 1 – 3 міс, а після ревакцина-ції в 3-міс віці — упродовж одного року

9/Репродуктивно-респіраторний синдром св -

контагіозна хв, що хар масовими абортами свиноматок в кінці терміну поросності, народж нежиттєздатних поросят і уражм дих системи.

сімейства Arteriviridae. РНКвірус, розмнож в культурах кл епітелію трахеальних кілець свині. Існує два генотип: америк (А) і європейський (В).

Епіз. Сприйн свині різного віку і порід. Репродуктивні поруш у супоросних свиноматок, а респіраторні – у св різних статей і віку. Джерело - хворі і перехворіли свині, які виділ вірус з носовим слизом, фекаліями, сечею і спермою.

активно передача вірусу відбув при прямому контакті. сперму кнурів-плідників при штучному заплідн; аерогенно вертикальна трансплацентарна Факторами передачі інфіковані корми, вода, повітря, гній, транспорт, спецодяг, гризуни, що живуть на фермі, та інші об'єкти зовнішнього середовища. Найчастіше РРСС виникає після придбання клінічно здорового ремонтного поголів'я св, у яких можливо вірусоносійство або безсимптомний перебіг хв у прихованій формі. Загострюють РРСС і переводять латентну стадію хв в гостру різні стресові явища. інф проявл через 3 ... 5 міс після завезення племінних св з неблл господарств.

протікає епізоотії в будь-який час року з найбільш вираж проявом в період опоросів. В одних і тих же тв хв, як правило, повторно не виникає, але часто відзначають прохолоста раніше перехворіли свиноматок.

Відмінною особливістю РРСС є те, що ця хв часто перебігає в асоціації з іншими інфми (парвовирусной; рота-, корона-і ентеровірусної; хворобою Ауєскі та ін.)

На тлі вірусної патології виникають ускладнення бактеріальною флорою.

Патогенез: 1. Проникнення в організм через об респіраторного, статевого чи травного трактів. 2.Розмнож в макрофагах в області воріт інф (До 7-го дню зараження руйнується до 40% альвеолярних макрофагів).3. Розмнож вірусу в компонентах клної захисту (імуносупресія), зниж місцевої резистентності.4. 4-8 тижні – в організмі триває вірусемія, при цьому відз пошкодж ендотеліальних кл кровон судин і розвиток васкуліт-тов, що служить причиною набряків тк. Крім того, Зб РРСС у вн-іх органах розмнож в ретикулоцитах, а також циркулюючих моноцитах.

Репродукт: У місцях з'єднання з маткою плацента відшаровується через некротичний розпад кл, в результаті чого інфіковані макрофаги мігрують через плаценту і розмн в тк плода.

Респіраторний синдром: вірус спочатку розвивається в альвеолярних макрофагах, руйнує частину з них, порушує імунну систему легенів і тим самим відкриває ворота для секундарної мікрофлори. В результаті інф пригнічується активність вій миготливого епітелію дихальних шляхів, що сприяє розвитку і накопв них Збів, КЛін::Інкуб 4 ... 7 до 35 днів. три фази гострої інф:

початкову фазу, фазу макс розвитку клін ознак і фінальну.клінічно виражена і прихована форми хв. При гострому - пригніч, відмову від корму, коротк 40,5

... 41 ° С або рідко її зниж Репродуктсиндром: пізніми абортами передч пологами (на 2-4 дні) загибеллю поросят протягом перших 2 ... 7 днів після народж;поряд з живі новонародж гинуть протягом

1тижня, народж мертві, муміфікплоди, нежиттєздатні і потвори, у яких відзначають недорозв нижньої щелепи, аномалії розвитку скелета, патологію очей. Іноді у поросят відсутній смокт рефлекс, тремор м'язів. Поросята, що народ від хв свин, страждають коньюнктивітами, діареєю, набряками, запал повік, крипторхізмом; час родів у свиноматок подовжується на 2 ... 4доби; зниж інтенсивність потуг і перейм; на 1 ...

3 дні затримується вихід частини плодів; після абортів збільшується тривалість сервіс-періоду; у перехв свиноматок може зниж числа поросят; у кнурів - імпотенцією і погірш якості сперми Респірат синдром: часте дих і кашлем. У дорослих

швидко проходить. У поросят ознаки ураж органів дих прогресувати, пов'язано з секундарной інф. найбільш типовий для молодняка.

Пат.зміни:На розтині абортованих або загиблих - каліцтва, набряклість і крововиливи в шкіру вух, спини, черевної стінки і підшк клітковину, перикардит, гідроторакс і асцит, ателектаз, гіперемію і крововиливи в легенях, дегенерпроцеси з крововил в серці та печінці, негнійний енцефаліт. Очі - блакитного або червоні. Інтерстиц пневмонія - типова ознака РРСС,. У свиноматок хар пат змін, окрім ураж матки в період абортів, Лаб:проби крові, легень, ексудат з грудної та черевної

порожн, середостіння, лімфат вузли від 2 ... 5 свіжих абортованих плодів або вимушено убитих нежиттєздатних 1 ... 3-добових поросят; для виявлення антитіл - сироватку крові від декількох свиноматок через 4 ... 8 тижнів після неблагоп опоросу або аборту; сироватку крові дослідж також від поросят до прийому молозива, віднятих поросят, ремонтного молодняку - з

2 ... 3 гнізд, не раніше ніж через 2 тижні після початку захв.

Диференціюють від: парвовирусної інф; абортів інфекційної (бруцельоз, лептоспіроз, хламідіоз, КЧС, хв Ауєскі, лістеріоз, туляремія, ентеровір інф, японський енцефаломієліт); незаразної патології: алімент, травм, симптоматичних абортів Імунітет:У інфік-антитіл+кліт відповідь.

Колостральний імунітет триває до 4 ... 10-тижневого віку і не може повністю оберегти поросят від інф.Імунітет, що розв після перехв або вакцинації, нетривалий, і у реінфіцірованних через 5 міс св знову можуть виникнути симптоми. розроблені живі та інактивовані вакцини Лікування: Специфічного лікування немає.лікують

симптоматично для запобігання ускладнень та вторинної інф.

10/Везикулярна хв св (Morbus vesicularis suum) -

гостра вис-конт хв св, що хар гарячкою, везикулярним висипом на шкірі п'ятачка, вимені, вінчика, міжратицевої щілини, м'якушів та слиз об ротової порожнини. Може хв. людина.

Зб - РНК-геномний вірус із родини Picornaviridae.Без адаптації репродукується в первинних культурах кл нирок поросят.Вірус у високих концентраціях виявляють в епітелії уражених ділянок шкіри, лімфовузлах та кістковому мозку.Вірус везикулярної хв св дуже стійкий у зовнішньому середовищі - упродовж 3 міс зберігається у фекаліях та сечі, 8 тижнів у гною, не менш як 20 міс на контамінованих поверхнях за мінусових температур. В інфікованих тушах при -20 °С залишається життєздатним 11 міс, у замороженій свинині - більше року. Не руйнується під дією молочної кислоти в процесі дозрівання м'яса Епіз - У природних умовах на везикулярну хворобу

хворіють тільки домашні та дикі свині незалежно від породи, статі й віку.Джерхвсвині, безсимпт перехв свині, що стають вірусоносіями 4 - 6 міс. Виділзі слиною, носовим слизом, фекаліями та сечею.Факторами перед-корм, вода, інфіковані продукти забою хворих св, незнезаражені відходи твного пох,предмети Зараження - прямому контакті з хворими чи перехворілими твами, перорально при згодовуванні незнезар боєнських та кухонних відходів. Іноді вірус проникає в організм через мікротравми шкіри та різні ушкодж ділкінцівок.

Патогенез вивчений недостатньо. Спочатку в місцях проникнення Зба вражається епітелій, а через 36 год утворюються первинні везикули. Перша стадія триває 1 - 4 доби, проявл гарячкою та утворенням на п'ятачку й

слиз об ротової порожнини везикул. Потім вірус проникає в кров і лімфу, розноситься по всьому організму, спричинюючи вірусемію та генералізацію процесу. Спостерігається утворення вторинних везикул на кінцівках та вимені. Після лопання везикул температура тіла зниж, ураж епітелій загоюється. видужування тв настає лише через 2 - 3 тижні.

КЛін:. Інкуб період триває 2 - 6 діб.

За г о с т р- гарячка (40,5-41,5 °С), пригніченість, зниж апетиту. в ділянці вінчика, міжратицевої щілини та на м'якушах ратиць з'явл везикули, які згодом лопаються, оголюючи болісні ерозії,виразки. При легкій формі хв свині через 1 - 3 тижні повністю видужують. При тяжкій формі ураж ЦНС

За п і д г о с т р поодинокі везикули на вінчику, в'ялість, схуднення, інколи опухання суглобів, кульгання, проноси. Захворілі свині, як правило, видужують. Х р о н за наявністю в сироватках крові специф антитіл у високих титрах.

Патанат: везикулярне ураж шкіри на кінцівках у ділянці вінчика, міжрат щілини, м'якушів ратиць, на місці везикул, що лопнули,- ерозії та виразки. Діагн: у лаб напр стінки неушкоджених везикул і їх вміст від 2 - 3 хворих св, укладені в термос з льодом.

Одночасно направляють сироватки крові. Досліджують сироватки крові на наявність антитіл (РЗК, РДП, РН та ін.)

Лікування: специфічна терапія не розроблена. Імунітет: у св, що перехворіли на везикулярну хворобу,утворюється стійкий імунітет терміном до 2 років. Поросята через молозиво імунних свиноматок набувають пасивного імунітету на 2 - 3 тижні. Для специфічної профілактики запропоновано

інактивовану вакцину, після використання якої у поросят формується імунітет тривалістю до 3 міс, у дорослих тв - до 9 міс.

Соседние файлы в папке модули_тесті