Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСПП / 1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.06.2017
Размер:
37.7 Кб
Скачать

5.Небезпеки, що виникають в процесі соціалізації

На кожному віковому етапі соціалізації можна виділити типові небезпеки, зіткнення людини з якими найбільш ймовірно.

В періоді внутрішньоутробного розвитку плода: нездоров'я батьків, їх пияцтво і (або) безладний спосіб життя, погане харчування матері; негативне емоційно-психологічний стан батьків; медичні помилки; несприятлива екологічне середовище.

У дошкільному віці (0-6 років): хвороби і фізичні травми; емоційна тупість і (або) аморальність батьків; ігнорування батьками дитини і його занедбаність; злидні сім'ї; антигуманність працівників дитячих установ; відкидання однолітками; антисоціальні сусіди і (або) їх діти; відеоперегляди.

У молодшому шкільному віці (6-10 років): аморальність і (або) пияцтво батьків, вітчим або мачуха, злидні сім'ї; гіпо- або гіперопіка; відеоперегляди; погано розвинена мова; неготовність до навчання; негативне ставлення вчителя і (або) однолітків; негативний вплив однолітків і (або) старших хлопців (залучення до куріння, до випивки, розкраданню); фізичні травми і дефекти; втрата батьків; згвалтування, розбещення.

У підлітковому віці (11-14 років): пияцтво, алкоголізм, аморальність батьків; злидні сім'ї; гіпо- або гіперопіка; відеоперегляди; комп'ютерні ігри; помилки педагогів і батьків; куріння, токсикоманія; згвалтування, розбещення; самотність (фізичні травми і дефекти); цькування з боку однолітків; залучення в антисоціальні і злочинні групи; випередження або відставання в психосексуальном розвитку; часті переїзди родини; розлучення батьків.

У раннейюності (15-17 років): антисоціальна сім'я, злидні сім'ї; пияцтво, наркоманія, проституція; рання вагітність; залучення в злочинні і тоталітарні групи; згвалтування; фізичні травми і дефекти; нав'язливий брєд дис-морфофобіі (приписування собі неіснуючого фізичного дефекту або нестачі); нерозуміння оточуючими, самотність; цькування з боку однолітків; невдачі в стосунках з особами протилежної статі; самогубства; різні ідеали, світогляду; втрата мети в житті.

У юнацькому віці (18-23 роки): пияцтво, наркоманія, проституція; злидні, безробіття; згвалтування, сексуальні невдачі; стреси; залучення в протиправну діяльність, у тоталітарні групи; самотність; розрив між рівнем домагань і соціальним статусом; служба в армії; неможливість продовжити освіту.

У молодості(23-30 років): пияцтво, алкоголізм, самотність,безробіття, втрата життєвих перспектив, хвороби, смерть близьких,залучення в протиправну діяльність, у тоталітарні групи та ін.

У зрілому віці (30-55 років)пияцтво, алкоголізм, втрата життєвих перспектив,самотність,безробіття,розлучення, стреси, та ін.

У літньому віці (55-60 років) , алкоголізм, самотність,хвороби, убогість, суїцид, вихід на пенсію та ін.

У старечому віці(65-… років): убогість, занедбаність, хвороби, та ін.

Зіткнення з якою-небудь небезпекою залежить не тільки від обставин, але і від індивідуальних особливостей конкретної людини.

Соседние файлы в папке КСПП