Скачиваний:
136
Добавлен:
27.01.2017
Размер:
466.94 Кб
Скачать

4.3 Усталена плоско-радіальна фільтрація нестисливої рідини до свердловини в пористому пласті за законом Дарсі

У випадку плоско-радіальної фільтрації до гідродинамічно досконалої свердловини із рівняння (4.3) маємо (див. підрозд. 2.1):

. (4.21)

З метою спрощення задачі доцільно перейти від декартових координат до полярних, оскільки внаслідок осьової симетрії потік залежить тільки від радіус-вектора (рис. 4.4, б)

(4.22)

і не залежить від полярного кута.

Виражаючи ічерезr, не важко одержати рівняння Лапласа в полярних координатах для плоско-радіального потоку, а саме:

. (4.23)

Граничні умови такі:

(4.24)

де pc, pк– тиски відповідно на контурі свердловини (вибійний тиск) і на контурі живлення пласта (контурний або пластовий тиск);rc, Rк – радіуси відповідно свердловини та контура живлення пласта.

Задача повністю поставлена. Розв’яжемо її. Загальний розв’язок отримуємо так:

. (4.25)

Рівняння (4.25) є загальним розв’язком, в якому с1тас2– постійні інтегрування.

Зауважимо, що загальний розв’язок (4.25) можна отримати простішим шляхом, якщо використати рівняння нерозривності фільтраційного потоку

,

або за = const

,

або

,

де F – площа фільтрації, F=2πrh (це бокова поверхня циліндра).

Оскільки довжина шляху фільтрації l = Rк – r(див. рис. 4.4,б), звідсиdl = - dr, то закон Дарсі (1.12) дляплоско-радіальної фільтраціїзаписується у вигляді формули:

. (4.26)

У випадку усталеного фільтраційного потоку нестисливої рідини об’ємна витрата Qє сталою величиною вздовж шляху фільтрації, то рівняння нерозривності можна записати

або

або за

(4.27)

Оскільки похідна від постійної величини дорівнює нулю, а значить

то, двічі інтегруючи рівняння (4.27), одержуємо загальний розв’язок (4.25).

Постійні інтегрування с1іс2визначаємо із граничних умов (4.24), тобто

,

звідки

(4.28)

або

.

(Надалі під логарифмом з метою простішого запам’ятовування і зіставлення формул писатимемо відношення більшого радіуса до меншого). Підставляючи знайдені постійні с1іс2у загальний розв’язок (4.25), дістаємо як частковий розв’язок рівняння розподілу тиску в пласті (рівняння п’єзометричної лінії):

, (4.29)

або

. (4.30)

Залежності (4.29) чи (4.30) є логарифмічною кривою лінією, яка дуже крута поблизу свердловини, а відтак виположується і перетинає горизонтальну лінію початкового тиску pку пласті заr = Rк(див. рис. 4.4,а). Більший нахил логарифмічної лінії біля стінки свердловини свідчить про те, що тут витрачається основна частинадепресії тискуна пласт, тобтоp = pкpc.

Під час обертання логарифмічної п’єзометричної лінії навколо осі свердловини одержуємо поверхню, яку називають лійкою депресії тиску (депресійною лійкою).

Із рівняння (4.29) випливає, що тиск однаковий в усіх тих точках пласта, для яких

(4.31)

або в декартових координатах

.

Вираз (4.31) є рівнянням ізобар(ліній однакового тиску). Ізобари являють собою концентричні відносно осі свердловини кола, які перпендикудярні до ліній течії. Будується гідродинамічне поле так: перехід від радіуса до радіуса здійснюється в геометричній прогресії, щоб забезпечити перехід від ізобари до ізобари в арифметичній прогресії (див. рис. 4.4,б).

Диференціюючи рівняння (4.29), маємо вираз градієнта тиску:

. (4.32)

Тоді, підставляючи вираз (4.32) у формулу закона Дарсі (4.20), дістаємо вираз швидкості фільтрації:

. (4.33)

Помноживши вираз (4.33) на площу фільтрації F = 2rh, маємоформулу дебіту свердловини (формулу Дюпюї),аборівняння припливу рідини:

(4.34)

де h– товщина продуктивного пласта. При цьому об’ємна витрата нестисливої рідини усталеного плоско-радіального потоку вздовж лінії течії (вздовж радіусаr) не змінюється (рис. 4.5).

Зауважимо, що формулу Дюпюї можна також дістати безпосереднім інтегруванням рівняння закону Дарсі (4.26), взявши

, (4.35)

тобто

звідки виходить (4.34).

Із формули (4.34) маємо

тому рівняння розподілу тиску в пласті (4.28) можна записати ще й так:

. (4.36)

Із рівнянь (4.32) і (4.33) видно, що іvобернено пропорційніr(гіперболічна залежність – рівнобока гіпербола), тобто з наближенням до свердловини градієнт тискута швидкість фільтраціїvзростають, сягаючи найбільших значин на стінці свердловини (див. рис. 4.5).

Задача 4.3. У пласті має місце плоскорадіальна фільтрація нестисливої нафти за законом Дарсі. Визначити дебіт свердловини, а також швидкість фільтрації і тиск на відстані 15 м від свердловини. Відомо: радіус свердловини 0,07 м; радіус контура живлення пласта 850 м; товщина пласта 21 м; коефіцієнт гідропровідності пласта 1,7∙10‑10 м3/(Па∙с); депресія тиску 2,5 МПа; тиск на контурі живлення пласта15 МПа.

Розв’язування. Визначаємо дебіт свердловини:

м3/с.

Швидкість фільтрації на відстані 15 м від свердловини обчислюємо за формулою:

м/с.

Визначаємо тиск на відстані 15 м від свердловини:

Па.

Відповідь: дебіт свердловини становить 2,839∙10-4 м3/с, швидкість фільтрації на відстані 15 м від свердловини – 1,435∙10‑7 м/с, а тиск – 13,927∙106 Па.

Логарифмічна залежність дебіту Qвід радіусів Rкіrc підкреслює, що тільки значна зміна цих параметрів може істотно вплинути на величину дебіту. Щоб збільшити дебіт Qвдвічі, відношення радіусівтреба зменшити до. Це означає, що в разіRк = const радіус rcмає збільшитися до, а в разіrc = const радіусRкмає зменшитися до. Наприклад, дляRк= 1000 м,rc= 0,1 м,= 104,= 102, =10, тобто радіус свердловини має дорівнювати 1 м, або радіус контура пласта – 100 м.

Звідси випливають важливі практичні висновки:

1) невідомість точних значин Rк і rc (на практиці їх і не вдається визначити точно) не вносить значних похибок у розрахунок дебіту;

2) практично неможливо досягнути значного збільшення дебіту за рахунок збільшення rc(свердловини великого діаметра бурять з метою зменшення втрат тиску в її стовбурі під час руху флюїду від вибою до гирла у випадку великих дебітів);

3) формулу Дюпюї можна застосовувати не тільки у випадку наявності колових контурів живлення пласта, але й у багатьох випадках, коли контур має звивисту форму;

4) формулу Дюпюї можна застосовувати й у випадку нерівномірного розподілу тиску вздовж контура живлення пласта, розуміючи під рксередній тиск на лінії контура живлення (аналогічно й щодо контура свердловини).

Рівняння припливу(4.34) можна записати ще й так:

, (4.37)

де К0– коефіцієнт продуктивності свердловини,Δр– депресія тиску, p = pк - pc.

Графік залежності дебіту свердловини Qвід депресії тиску pназиваютьіндикаторною діаграмою (лінією). У випадку фільтрації нестисливої рідини за законом Дарсі в пористому пласті індикаторна діаграма є прямою лінією (рис. 4.6,а). Зауважимо, що індикаторну діаграму будують тільки стосовно усталеного потоку.

У розглянутій постановці, коли визначається дебіт Qза заданої депресії тискуpта відомих параметрів пласта і свeрдловини (,k, h, Rк, rc), розв’язуєтсяпряма задачапідземної гідрогазомеханіки. Використовуючи індикаторну діаграму, можна розв’язуватиобернену задачу, тобто визначати параметри пласта і свердловини за відомихQіp. ВеличиниQіpвідомі за данимигідродинамічного дослідження свердловини на усталених режимах.При цьому задають не менше як три усталені режими, що характеризуються трьома парамиQіp. Величинуpвизначають з використанням манометрів, а дебіт свердловини вимірюють на поверхні лічильником. Тільки необхідно виконати перерахунок до умов пласта:

, (4.38)

де bн– об’ємний коефіцієнт рідини (нафти);Qпов– об’ємний дебіт рідини за поверхневих (стандартних чи нормальних) умов (розгазована нафта).

Тоді будують індикаторну діаграму Q (p), за якою або графічно як тангенс кутаїї нахилу до осіp, або з використанням методу найменших квадратів, або в машинній програмі системиMathCADз використанням оператора лінійної регресії (сучасний спосіб визначення), знаходятькоефіцієнт продуктивності:

. (4.39)

Знаючи K0, розраховуютькоефіцієнтгідропровідності пласта (або просто кажуть гідропровідність пласта)

(4.40)

а знаючи коефіцієнт гідропровідності пласта – коефіцієнт плинності рідинив пористому середовищі

(4.41)

і за відомих (визначається в лабораторії за пробами рідини) іh(визначається методом свердловинних дебітовитратометричних досліджень) – коефіцієнт проникності пласта

(4.42)

Відношення дебіту свердловини до депресії тиску pза справедливості закону Дарсі називаютькоефіцієнтом продуктивності свердловиниК0.

Для зіставлення різних свердловин між собою за продуктивною характеристикою визначають також питомий коефіцієнт продуктивності

. (4.43)

Іноді індикаторну діаграму будують в координатах Qтаpc(див. рис. 4.6,б). Дебіт Qпот для pc= 0 називаютьпотенціальним дебітом свердловини. Зверніть увагу, що екстраполюючи на рис. 4.6,біндикаторну лінію Q(pc) до осі тиску pc, маємо можливість визначити тискpкна контурі пласта, не вдаючись до інструментального його вимірювання (цей тиск вимірюють з допомогою свердловинного манометра на вибої свердловини, яка тривалий час не працює).

Задача 4.4. Визначити депресію тиску на пласт і градієнт тиску на стінці свердловини, якщо в пласті має місце плоскорадіальна напірна фільтрація нестисливої нафти за законом Дарсі за критичного градієнта тиску (границя порушення закону Дарсі). Відомо: радіус контуру живлення пласта Rк = 800 м; радіус свердловини r= 0,1 м; коефіцієнти пористості m і проникності k пласта 18% і 9∙10-13 м2; динамічний коефіцієнт в’язкості μ і густина нафти ρ 1,02 мПа∙с і 860 кг/м3. Методичні вказівки: використати формулу В.М. Щелкачова за Reкр = 1.

Розв’язування. Визначаємо критичну швидкість фільтрації, перетворивши формулу В.М. Щелкачова відносно швидкості:

м/с.

Величину критичного градієнта тиску на стінці свердловини знаходимо із закону Дарсі:

Па/м.

Депресію тиску на пласт визначаємо із рівняння:

Па.

Відповідь: депресія тиску на пласт становить 2,467 МПа, а критичний градієнт тиску на стінці свердловини 2,745 МПа/м.

Задача 4.5. У результаті гідродинамічного дослідження свердловини на усталених режимах фільтрації отримано наступну відповідність між дебітами та вибійними тисками:

Qо, т/доб

12

18

24

30

рв, МПа

18

16

14

12

Визначити коефіцієнти продуктивності, гідропровідності і проникності пласта, якщо радіус свердловини r= 0,075 м; коефіцієнт динамічної в’язкості пластової нафти μ = 1,7 мПа·с; товщина пласта h = 8 м; відстань до контура живлення пласта Rк = 720 м; об’ємний коефіцієнт нафти вн = 1,1; густина розгазованої нафти ρн = 890 кг/м3.

Розв’язування. Переводимо масовий дебіт свердловини з поверхневих умов до пластових за формулою:

,

тобто

1,717·10-4 м3/с;

2,575·10-4м3/с;

3,433·10-4м3/с;

4,292·10-4м3/с.

Невідомий пластовий тиск можна визначити графічно з індикаторної діаграми – залежності дебіту свердловини (за пластових умов) від вибійного тиску Qi =(рвi) або аналітично з допомогою ПЕОМ. Для визначення визначення пластового тиску знаходимо рівняння прямої лінії, яка проходить через точки залежностіQi =f(рвi), у машинній програмі системиMathCADз використанням оператора лінійної регресіїinterceptтаslope. Для цього складаємо одновимірні масиви значин дебітів свердловини та відповідних вибійних тисків:

; .

Визначаємо коефіцієнти a та b рівняння прямої лінії вигляду Q = a + bрв у машинній програмі системи MathCAD так:

a  intercept;b  slope;

a = 9,4413·10-4;b = –4,2915·10-11;

З рівняння прямої визначаємо величину пластового тиску за умови, що дебіт свердловини Q = 0, тоді отримуємо наступне рівняння прямої:

0 = a + bрпл,

звідки рпл =22·106 Па.

Визначаємо депресію тиску на пласт:

Δр=рпл рв1 = 22·106– 18·10= 4·106Па;

Δр2 =рпл рв2 = 22·106– 16·10= 6·106Па;

Δр=рпл рв3 = 22·106– 14·10= 8·106Па;

Δр=рпл рв4 = 22·106– 12·10= 10·106Па.

Визначаємо коефіцієнт продуктивності свердловини з рівняння припливу рідини до свердловини, яка є рівнянням індикаторної діаграми Qi =Корi) у машинній програмі системи MathCAD наступним чином:

Ко  slope= 4,2915·10-11 м3/(Па·с);

Визначаємо:

коефіцієнт гідропровідності пласта

6,2661·10-11 м3/(Па·с);

коефіцієнт проникності гірської породи пласта

1,332·10-14 м2.

Відповідь: коефіцієнт продуктивності свердловини Ко = 4,2915·10-11 м3/(Па·с); коефіцієнт гідропровідності ε = 6,2661·10-11 м3/(Па·с); коефіцієнт проникності породи k = 1,332·10-14 м2.

Визначимо ще середній тиск у пласті(середньозважений за об’ємом)

, (4.44)

де – середній тиск у пласті;Vп– об’єм пор пласта; p– тиск у довільній точці пласта.

Об’єм пор пласта тоді з урахуванням рівняння (4.29) середній тиск

(4.45)

де 2πrdr – площа смужки довжиною 2πr і шириною dr.

Інтегруючи вираз (4.45), дістаємо :

, (4.46)

або нехтуючи усіма членами, що містять (оскільки),

. (4.47)

Розділимо рівняння (4.47) на pкі матимемо:

. (4.48)

Нехай pс/pк= 0,8;Rк/rc= 104, тоді, а отже, середній тискмало відрізняється від контурного тискуpк.

Для визначення часу руху чаcтинок рідинивикористовуємо вже відомий зв’язок (1.5) між дійсною швидкістюw і швидкістю фільтраціїvі записуємо:

(4.49)

(знак ’’–’’ поставлено тому, що із зростанням часу tрадіус rзменшується – рідина рухається до свердловини).

Розділяючи змінні в рівнянні (4.49) та інтегруючи, дістаємо формулу часу руху частинок рідини, тобто

(4.50)

або з урахуванням формули Дюпюї (4.34)

, (4.51)

де r0– радіус будь-якої точки пласта.

Час руху частинок рідини з відстані roдо стінки свердловини r = rс

, (4.52)

або за

, (4.53)

а повний час руху від контура живлення пласта (r0=Rк) до свeрдловини, чи в разі наближених розрахунків час переміщення ВНК,

, (4.54)

де – об’єм запасу нафти в пласті.

Зауважимо, що усі виведені тут формули залишаються справедливими і стосовно випадку нагнітання рідини в пласт, тобто стосовно до нагнітальної свердловини, коли рс>рк. А тоді у виведені формули замість депресії тиску (ркрс) треба підставити репресію тиску (рврк), при цьому графік розподілу тиску (див. рис. 4.2) буде дзеркальним відображенням у горизонтальній площині щодо лінії тискурк=const.

Задача 4.6. У круговому пласті з радіусом Rк = 380 м працює концентрично розміщена свердловина. Тиски на контурі пласта рк і на вибої свердловини рс відповідно 22 і 18 МПа. Коефіцієнт продуктивності свердловини 20 м3/(МПа·доб); товщина пласта h = 12 м; коефіцієнт пористості m = 18%. Визначити, через який час частинка рідини, яка розміщена на контурі пласта,поступить у свердловину, радіус якої r= 0,1 м.

Розв’язування. Визначаємо дебіт свердловини з рівняння припливу рідини до свердловини:

92,593·10-5 м3/с.

Визначаємо час руху частинки рідини від контура пласта до вибою свердловини:

1,05773·109 с   або 33,5 років.

Відповідь: t = 1,05773·109 с або 33,5 років.

Соседние файлы в папке 2003_Бойко В.С._Пiдземна_гiдрогазомеханiка (Пiдручник)