Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Страхування здоров’я громадян .docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
09.12.2016
Размер:
75.63 Кб
Скачать

Висновки

Страхування здоров'я або медичне страхування відноситься до особистих видів страхування. Воно забезпечує фінансовий захист від нещасних випадків або на випадок хвороби, при яких вам буде надана медична допомога. Маючи договір страхування здоров'я, ваші витрати на лікування та придбання лікарських препаратів будуть покриті за рахунок страхової компанії.

Залежно від умов договору, страхова компанія в одних випадках може забезпечувати лікування людини, сплачуючи при цьому всі платежі за ліки та послуги медичних установ. В інших випадках може компенсувати витрати, понесені людиною під час лікування, або ж виплачувати певну суму грошових коштів, розмір якої визначається згідно умов договору страхування здоров'я.

Урахування досвіду розбудови системи охорони здоров'я в зарубіжних країнах надає можливість окреслити оптиміс­тичний і песимістичний сценарії потенційних наслідків зміни моделі фінансування галузі в Україні. За першим сценарієм, упровадження страхової моделі фінансування системи охо­рони здоров'я в Україні забезпечить її фінансову стійкість, надасть змогу отримати додатковий потенціал для розвитку медичної інфраструктури, стане передумовою для збільшен­ня рівня доходу персоналу галузі, а також підвищення якості надання медичних послуг і задоволення базових потреб насе­лення.

У контексті зазначеного реформування еко­номіки охорони здоров'я в Україні варто роз­починати із системи фінансування, ґрунтую­чись на світовому досвіді. Це дасть змогу стати менш залежними від бюджетної системи фінан­сування і перейти до змішаної бюджетно-стра­хової системи. Важлива роль у цьому питанні належить добровільному медичному страху­ванню.

Добровільне медичне страхування користу­ється популярністю майже у всіх країнах світу і є додатковим джерелом фінансування, так як бюджетних коштів на розвиток медицини недо­статньо. Проте в Україні послугами ДМС корис­тується лише близько 3% населення. Окрім цього, за даними Ліги страхових організацій (ЛСОУ), на ринку страхування здоров'я працю­ють понад 50 страховиків, а на корпоративне ДМС в Україні припадає понад 40% страхових премій.

Європейський вибір України передбачає про­ведення реформ щодо системи охорони здоров'я спираючись на світовий досвід. Важливе місце у цьому питанні відводитися медичному стра­хуванню, адже створення належних умов для його розвитку у довгостроковій перспективі сприятиме підвищенню рівня соціальних гаран­тій та соціального захисту громадян.

Необхідним вважається проведення ряду заходів організаційного характеру, у тому числі, прийняття нормативно-правових актів, які б забезпечили вирішення таких важливих проблем як:

- створення умов розвитку добровільного медичного страхування в якості ефективного доповнення до обов’язкового соціального медичного страхування.

- законодавче врегулювання питання щодо можливості юридичними особами (роботодавцями) включення витрат на сплату страхових платежів за договорами добровільного медичного страхування своїх працівників до складу собівартості продукції.

- підвищення надійності страхових організацій, що працюватимуть у системі добровільного медичного страхування (встановити вимоги).

- забезпечення контролю за використанням єдиних стандартів усіма медичними установами, що працюють у системі добровільного медичного страхування, незалежно від їхньої відомчої підпорядкованості та організаційно-правової форми.