Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт прик.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
164.75 Кб
Скачать

Аналіз ліквідності підприємств машинобудівної галузі за 2013-2014 роки

Показник

ДНВП «Об’єднання Комунар»

ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе»

ПАТ «Харківський трубний завод»

2013

2014

2013

2014

2013

2014

Коефіцієнт поточної ліквідності (Кпл)

33,35

684,51

0,71

0,43

1,22

1,52

Коефіцієнт швидкої ліквідності (Кшл)

10,32

264,62

0,39

0,11

0,96

1,29

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кал)

1,25

84,52

0,001

0,006

0,004

0,005

Ліквідність ─ це здатність активів перетворюватися в грошові кошти. В загальному вигляді вона характеризується наявністю у підприємства ліквідних засобів у формі залишку грошей у касі, грошових коштів на рахунках у банку та тих елементів оборотних активів, які легко реалізуються.

Аналіз ліквідності підприємств машинобудівної галузі за 2013-2014 роки, свідчить, що на не на всіх досліджуваних підприємствах достатньо грошових коштів та оборотних активів загалом, для покриття поточних зобов’язань.

Так коефіцієнт поточної ліквідності на кінець року в деяких підприємств перевищує нормативне значення, в деяких нижче його. Коефіцієнт швидкої ліквідності має такі самі значення. Тому можна говорить, що в основному підприємства є достатньо ліквідними.

Важливе значення в процесі аналізу ліквідності є коефіцієнт абсолютної ліквідності, який в даному випадку характеризується достатньо високим значенням, що є свідоцтвом здатності підприємства, у разі виникнення такої необхідності, негайно погасити свої короткострокові зобов’язання за рахунок найбільш ліквідних активів (грошові кошти та дебіторська заборгованість. В даному випадку даний показник знаходиться на незадовільному рівні у всіх підприємств.

Таким чином, за 2013-2014 роки дослідження показники фінансової стійкості, ліквідності і рентабельності підприємств машинобудівної галузі свідчать про задовільний стан її розвитку та недостатньо ефективну діяльність деяких підприємств.

Висновки

Фінансова стратегія являє собою елемент інструменту управління фінансовою діяльністю підприємства. Фінансова стратегія має враховувати можливість виникнення факторів макроекономічної середи, вплив цих факторів на діяльність підприємства та ризики, що при цьому виникають. Тому, однією з головних ознак фінансової стратегії є її гнучкість відносно зовнішнього ринку. Важливим залишається визначення факторів, що характеризують специфіку реалізації фінансових стратегій залежно від галузі функціонування підприємства та обсягів його діяльності.

Провівши аналіз сучасного стану машинобудування в Україні, на основі статистичних даних можна зазначити, що машинобудування України перебуває у складному та нестабільному фінансовому становищі. Імпорт перевищує експорт і відбувається уповільнення темпів зростання обсягів реалізованої промислової продукції. Таким чином, економічний стан галузі машинобудування знаходиться на високому рівні але спостерігається значний вплив кризових явищ. За 2013-2014 роки дослідження показники фінансової стійкості, ліквідності і рентабельності підприємств машинобудівної галузі свідчать про задовільний стан її розвитку та недостатньо ефективну діяльність деяких підприємств.

Українська продукція машинобудування експортується до великої кількості країн світу, структура зовнішньої торгівлі машинобудівною продукцією України не відповідає сучасним тенденціям на світовому ринку i характеризується низьким якісним рівнем багатьох традиційних i потенційних експортних товарів. Експорт продукції здійснюється в основному до країн, ринки яких характеризуються більшою орієнтованістю на ціну а не на якість. У той же час слід відзначити наявність тенденції до втрати українськими машинобудівними підприємствами внутрішнього ринку, на якому постійно конкурує імпортна продукція.

Відсутність належної державної підтримки галузі, налагоджених внутрішніх ринків збуту, інвестицій в основний капітал машинобудівних підприємств, низькі темпи розроблення, освоєння і випуску нової продукції є одними з причин зростання частки збиткових підприємств з кожним роком.