Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / КР_МДФЕИ_методичка_дневное_отделение.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Завдання до курсової роботи з дисципліни “методи дослідження фінансово-економічної інформації” варіант 1

Задача № 1.

А) Компанія сплачує річний дивіденд 40 грн. на акцію, приросту майбутніх дивідендів не сподівається, а необхідна ставка доходу від акцій - 28 %. Яка має бути ціна звичайних акцій ?

Б) Визначити прибуток на акцію, якщо компанія випустила 1500 акцій, віддача акціонерного капіталу дорівнює 6, а капіталізована вартість акцій -23 000 грн.

Задача № 2.

А) Коефіцієнт бета компанії становить 1,4. Дохідність ринкового портфеля акцій за Доу Джонсом 14 %, державні облігації дають 9 %, щорічний приріст дивідендів компанії становить 3,5 % і в наступному році інвеститори сподіваються отримати дивіденд 45 грн. на акцію. Визначте за цими даними поточну ціну акції.

Б) Знайти коефіцієнт ліквідності акцій, якщо підприємство емітувало 670 000 акцій, загальний обсяг пропозицій акцій дорівнює 825 000 штук, ринкова вартість акції - 0,2 грн., а коефіцієнт обігу акцій дорівнює 4.

Задача № 3.

А) Проект пошиву жіночих костюмів передбачає на виробництво одного костюма витрати тканини та аксесуарів на суму 45 грн. За кожен костюм швачка отримує 15 грн. Витрати на утримання та експлуатацію устаткування, інші загальнофірмові витрати становлять 80 тис. грн. на рік. Планова ціна реалізації костюма — 110 грн. Скільки потрібно виробляти костюмів, щоб звільнити зону збиткового виробництва? Скільки потрібно шити костюмів для того, щоб річний обсяг прибутку досяг 40 тис. грн.? Виконайте аналіз динамічності проекту, якщо підприємство планує довести обсяг випуску продукції до 250 тис. одиниць на рік, провівши рекламну кампанію з бюджетом 30 тис. грн. Проілюструйте рішення графічно.

Б) Підприємство «Станк» розробило ноу-хау виготовлення машинного масла, що використовується в дизельних двигунах і дозволяє значно покращити показники їх роботи. Змінні та постійні витрати виробництва продукції з використанням ноу-хау не змінилися, але за умов покращення якості продукції у виробника з'явилася можливість підвищити ціну масла. Так, з використанням старої технології ціна продукції складала 9 грн. за 1 літр, а з використанням ноу-хау - 11 грн. за літр. Маркетингові дослідження виявили, що обсяг реалізації продукції не зміниться і залишиться на рівні 50 тис. літрів на рік. Прогнозується зберегти таку цінову перевагу протягом 4 років. Ставка дисконту - 18 %. Оцінити вартість ноу-хау.

В) Розрахуйте поточну вартість підприємства в постпрогнозний період, використовуючи модель Гордона, якщо грошовий потік в постпрогнозний період рівний 900 млн. грн.., очікувані довгострокові темпи зростання - 2%, ставка дисконту - 18%.

Задача № 4.

А) Визначити вартість підприємства методом капіталізації його дохо­дів, якщо: фактична та прогнозна структура капіталу підприємства становить 3:7; власний капітал — 300 тис. грн; позичковий капітал — 700 тис. грн; стабільний прогнозований обсяг чистого прибутку — 57 тис. грн; плата за користування позичковим капіталом — 15% річних; інвестор готовий вкладати кошти в корпоративні права підприєм­ства за мінімальної ставки дохідності в 19 %.

Б) Прогнозна оціночна вартість ліквідації активів підприємства становить 2000 тис. грн. Ліквідаційний період визначено в один рік. Витрати на ліквідацію активів визначені в розмірі 25 % виручки від ліквідації активів. Оцінити ліквідаційну вартість підприємства, якщо ставка дисконту для порівняних об'єктів становить 20 %.

В) У звітному періоді виручка від реалізації продукції становила 3000 тис. грн., рентабельність продукції 20%, коефіцієнт операційного важелю – 0,45. У розрахунковому періоді передбачається підвищення цін на 18% при одночасному зменшенні обсягу виробництва на 9%. Однак, у розрахунковому періоді обсяг виробництва знизився не на 9%, як передбачалося, а на 15%. Необхідно визначити:

  1. Яким має бути приріст цін, щоб зберегти приріст прибутку на запланованому рівні?

  2. Яким має бути зростання обсягу виробництва, щоб забезпечити запланований приріст прибутку за умови цін звітного року?

  3. На скільки відсотків можна знизити ціни, щоб забезпечити плановий приріст прибутку, якщо обсяг виробництва збільшити на 30%?

Задача № 5.

Визначити обсяги вхідних грошових потоків на підприємстві в рамках фінансової діяльності, якщо відомо такі дані:

  1. Підприємство отримало кошти в результаті розміщення власних облігацій в сумі 250 тис. грн.

  2. Підприємство погасило короткостроковий банківський кредит в сумі 125 тис. грн.

  3. В результаті емісії звичайних акцій на підприємство надійшло 200 тис. грн, в тому числі, спрямовано на збільшення статутного капіталу - 150 тис. грн., на збільшення додаткового капіталу - 50 тис. грн.

  4. Обсяг виручки від реалізації продукції склав 1350 тис. грн., в тому числі ПДВ.

  5. Підприємство отримало дивіденди від володіння корпоративними правами іншого підприємства - 40 тис. грн.

  6. Підприємство продало облігації внутрішньої державної позики, які були в його інвестиційному портфелі на суму 40 тис. грн.

Задача № 6. Побудувати багатофакторну економіко-математичну модель (первинні данні для побудови моделі за вибором студента), перевірити адекватність побудованої моделі та її параметрів. Провести перевірку на автокореляцію та мультиколінеарність. Навести економічну інтерпретацію побудованої моделі.

Задача № 7. На основі побудованої багатофакторної економіко-математичної моделі (задача 6) зробити прогноз результативного показника за декілька періодів. Перевірити адекватність зробленого прогнозу. Навести економічну інтерпретацію отриманих результатів.

Задача № 8. Провести економіко-статистичний аналіз інвестиційних процесів в регіонах Україні за п’ять останніх років (на прикладі Дніпропетровської області).

Задача № 9. Провести економіко-статистичний аналіз розвитку страхового ринку України за п’ять останніх років.

Соседние файлы в папке МИФЭИ