Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otchet по практике / ВСТУП та частина на отчет шш.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
70.88 Кб
Скачать
    1. Високоефективна рідинна хроматографія

Високоефективна рідинна хроматографія (ВЕРХ) є ідеальним методом для визначення великого числа термічно нестійких сполук, які не можуть бути проаналізовані за допомогою газової хроматографії. Об'єктами аналізу методом рідинної хроматографії в даний час часто стають сучасні агрохімікати, в число яких входять метілкарбонати і фосфорорганічні інсектициди, інші нелеткі речовини. Високоефективна рідинна хроматографія одержує все більше поширення серед інших методів, що застосовуються в моніторингу навколишнього середовища, ще й тому, що має блискучі перспективи в плані автоматизації пробопідготовки [7]. 

2.2.1 Основні поняття і класифікація методу рідинної хроматографії

Рідинну хроматографію поділяють на кілька класів у залежності від типу носія нерухомої фази. Просте апаратурне оформлення паперової та тонкошарової хроматографії зумовили широке використання цих методів в аналітичній практиці. Проте, великі можливості колоночной рідинної хроматографії стимулювали удосконалення обладнання для цього класичного методу і призвели до швидкого впровадження ВЕРХ. Пропущення елюента через колонку під високим тиском дозволило різко збільшити швидкість аналізу та істотно підвищити ефективність розділення за рахунок використання дрібнодисперсного сорбенту. Метод ВЕРХ в даний час дозволяє виділяти, кількісно і якісно аналізувати складні суміші органічних сполук [8].

По механізму взаємодії роздільної речовини з нерухомою фазою розрізняють адсорбційну, розподільну, іонообмінну, ексклюзійна, іон-парну, лігандо-обмінну і афінну хроматографію [7].

2.2.2 Сутність верх

У високоефективній рідинній хроматографії (ВЕРХ) характер процесів, що відбуваються в хроматографічній колонці, загалом ідентичний з процесами в газовій хроматографії. Відмінність полягає лише в застосуванні нерухомої фази рідини. У зв'язку з високою щільністю рідких рухомих фаз і великим опором колонок газова і рідинна хроматографія сильно розрізняються за апаратурним оформленням [6]. 

У ВЕРХ в якості рухомих фаз зазвичай використовують чисті розчинники або їх суміші. 

Для створення потоку чистого розчинника (або сумішей розчинників), званого в рідинної хроматографії елюентом, використовуються насоси, що входять в гідравлічну систему хроматографа [7]. 

Адсорбційна хроматографія здійснюється в результаті взаємодії речовини з адсорбентами, такими як силікагель або оксид алюмінію, що мають на поверхні активні центри. Різниця в здатності до взаємодії з адсорбційними центрами різних молекул проби призводить до їх поділу на зони в процесі руху з рухомою фазою по колонці. Досягається при цьому поділ зон компонентів залежить від взаємодії, як з розчинником, так і з адсорбентом [5].

Найбільше застосування в ВЕРХ знаходять адсорбенти з силікагелю з різним обсягом, поверхнею і діаметром пір. Значно рідше використовують оксид алюмінію та інші адсорбенти. Основна причина цього:  - Недостатня механічна міцність, що не дозволяє упаковувати і використовувати при підвищених тисках, характерних для ВЕРХ;  силікагель в порівнянні з оксидом алюмінію володіє більш широким діапазоном пористості, поверхні і діаметра пор; значно більша каталітична активність оксиду алюмінію призводить до спотворення результатів аналізу внаслідок розкладання компонентів проби або їх незворотною хемосорбції [5].