Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otchet по практике / ВСТУП та частина на отчет шш.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
70.88 Кб
Скачать

ВСТУП

Актуальність: високоефективна рідинна та газова хроматографія - одна з ефективніших методів аналізу та розділення складних сумішей. З кожним роком в агропромисловому комплексі України витрати на придбання отрутохімікатів зростають у арифметичній прогресії. Під дією цих речовин, якість ґрунтів та продуктів сільського господарства погіршується. Метод хроматографування є швидким та точним методом контролю за залишковою кількістю пестицидів та

Метою переддипломної практики було навчитися працювати на високоефективному рідинному хроматографі «Міліхром-4» з УФ-детектором та на газовому хроматографі «Цвет-500» . Визначити концентрації сім-триазинових гербіцидів на прикладі атразину та концентрацію хлорорганічних пестицидів у суміші 4,4-ДДТ, 4,4-ДДЕ, 4,4-ДДД, гексахлору та у-ГХЦГ на газовому хроматографі.

Об’єктом дослідження були зразки ґрунту відібрані на дослідному полі агрокорпорації «Степова» Синельниківського району Дніпропетровської області.

За останні роки особливої актуальності набула проблема застосування пестицидів та агрохімікатів у сільському господарстві і дослідження наслідків впливу їх на природу та здоров’я людини.

Згідно з Законом України “Про пестициди і агрохімікати” від 2 березня 1995 року пестициди – це отруйні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб [1]. Агрохімікати ж визначаються Законом як органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції [1]. Простіше кажучи, пестициди – всі ті хімікати, що використовуються для знищення шкідників, а агрохімікати – добрива, що використовуються для хімічної меліорації ґрунтів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі щорічно реєструється понад 1,5 млн. випадків отруєнь людей пестицидами. Найбільший ступінь впливу цих речовин, на думку експертів, є на найбільш уразливі верстви населення – частину сільського населення і міського населення з невеликими доходами, жінок, дітей [2].

1 ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

1.1 Географічне та адміністративне розташування підприємства

Центр «Облдержродючість» знаходиться в селищі Дослідне, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області.

Дослідне — селище, засноване в 1957 р., як поселення наукових працівників Всесоюзного Науково-дослідного інституту кукурудзи (в теперішній час Інституту сільського господарства степової зони НААН України) для проведення польових і лабораторних дослідів з різними сільськогосподарськими культурами. Селище входить до складу Новоолекса́ндрівської сільської ра́ди Дніпропетровського району Дніпропетровської області. Воно безпосередньо примикає до міста Дніпропетровськ. Поблизу проходить автомобільна дорога і залізниця, станція Зустрічна за 1,5 км..

1.2 Статус та основні напрямки діяльності центру

Дніпропетровський обласний державний проектно-технологічний центр охорони родючості ґрунтів та якості продукції «Облдержродючість» являється державною науково-виробничою організацією, яка виконує політику в сфері збереження, відновлення та охорони родючості ґрунтів, ведення їх державного моніторингу, покращення якості сільськогосподарської продукції та сировини, а також державний контроль за дотриманням законодавства про пестициди та агрохімікатів в області рослинництва.

Основні напрямки діяльності центру:

  • Агрохімічні дослідження стану родючості ґрунтів по 12 основним параметрам з наступною розробкою агрохімічних картограм еколого-агрономічних паспортів полів та рекомендацій щодо покращення якості ґрунтів та використання дорив при вирощуванні тих чи інших сільськогосподарських культур.

  • Екотоксикологічні досліди ґрунтів та продукції рослинництва на предмет забруднення їх важкими металами, залишковою кількістю пестицидів, радіонуклідами.

  • Проведення ґрунтової діагностики мінерального живлення сільськогосподарських культур.

  • Проведення польових спостережень за агрохімікатами.

  • Здійснення оперативного контролю за якістю кормів в період заготівлі та повного зоотехнічного аналізу в період їх зберігання.

  • Визначення якості продукції рослинництва, сільськогосподарської сировини, добрив та засобів захисту рослин.

  • Розробка технологічної та проектно-смітной документації на проведення заходів щодо покращення земель.

  • Розробка, реалізація та контроль за виконанням державних та регіональних програм щодо охорони родючості ґрунтів та ін.

  • Порівняння якості оцінки ґрунтів полів, господарств та визначення малопродуктивних полів.

  • Рекомендації по розміщенню сільськогосподарських культур відповідно до їх біологічних потреб.

  • Рекомендації по використанню збалансованих, економічно вигідних доз органічних та мінеральних добрив.

  • Рекомендації по визначенню необхідності корінного покращення ґрунтів, розробки технологічної та проектно-смітної документації для його проведення.

  • Проведення грошової оцінки земель, визначення розміру виплат за землю.

  • Розробка інвестиційних проектів, бізнес-планів, оформлення довідок про стан родючості ґрунтів та ін.

  • Виявляємо показники безпеки продукції для здоров’я шляхом визначення рівня забруднення всіх видів продукції рослинництва нітратами, токсичними елементами, пестицидами та радіонуклідами, визначаємо вміст вологи, клейковини та білку в зерні, цукристість в бурякі цукровому, проводимо повний зоотехнічний аналіз кормів, виконуємо агрохімічні аналізи органічних добрив, торфопродукції та грунтосумішей, визначаємо відповідність агрохімікатів щодо вимог державних та міжнародних стандартів та техумов, виконуємо агрохімічні аналізи ґрунтів. Поміж всього вище сказаного ми виконуємо аналізи засобів захисту рослин( гербіциди, фунгіциди, інсектициди и др..) з ціллю застереження покупки аграріями фальсифікованої продукції низької якості та тим самим зберігаємо від матеріальних та інших втрат виробників сільськогосподарської продукції. Крім того на нашій базі виконуються аналізи електрофоретичних досліджень сім’яного матеріалу (кукурудзи, соняшника, ячменя, пшениці, амаранту та ін.)