Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
192 Кб
Скачать

1.2. Віруси(грип).

Найбільш поширеною вірусною інфекцією є - грип, який виникає як епідемія щорічно. У розвинених країнах грип залежно від сезону займає 1 - 2 місце в статистиці смерті від інфекційних захворювань, а за соціальною значимістю першу позицію серед усіх хвороб, які вражають людський організм.

На Україні від грипу і гострої респіраторної інфекції хворіє від 10 до 126 млн. чоловік впродовж року. Це приблизно складає 95 % серед усіх інфекційних захворювань.

Перша в історії епідемія грипу була відмічена в 1889 році. Інша епідемія охопила усю Європу в 1918 - 1920 рр., при цьому загинуло 20 млн. чоловік.

Вірус грипу дуже непостійний, має тип А, В, З, D, а також багато інших підтипів.

Найбільш поширені віруси А(найкінський грип, китайський грип). Він передається при контакті з хворими людьми через дрібні крапельки, які потрапляють в повітря при кашлі чхань хворого. Інкубаційний період складає 1 - 2 дні.

Симптоми грипу :

  • хворого морозить;

  • піднімається висока температура;

  • відчувається сильний біль;

  • біль в м'язах.

Існує небезпека отримання вторинної інфекції(наприклад, пневмонію, запалень середнього вуха, плеврит і т. д.), яка може привести аж до смерті.

В окремих випадках грип викликає ускладнення у виді:

  • ураження серця, бруньок, суглобів, мозку і мозкових оболонок.

Щорічно у світі хворіє від грипу від 5 до 15 % населення, смертельних випадків по грипу близько 2 млн. чоловік.

Всім добре відомо, що захворювання легше запобігти, ніж вилікувати. Найкращою формою профілактики грипу є активізація захисних сил організму. Комплексні гомеопатичні препарати, такі як афлубин і иммунал, можуть надати в цьому допомогу.

Одним з найефективних способів профілактики грипу у світі є імунізація проти грипу вакцинами. При використанні вакцин захист від захворювання досягає 90 - 98 %.

1.3. Хвороба Боткіна, або вірусний гепатит.

Ця хвороба пов'язана з поширенням вірусної інфекції. Відомі, як мінімум, сім джерел захворювання - А, В, З, D, Е, З і ТТV, різних по специфіці і серйозності наслідків.

Гепатит А є найбільш поширеним і менш небезпечним. Це хвороба «брудних рук», т. е. пов'язана з невиконанням правил особистої гігієни. Джерела гепатиту А потрапляють в організм людини також із забрудненої води і їжі. Як правило гепатит А не дає важких і хронічних форм. Хвороба виліковується впродовж 2-х тижнів.

Гепатит В є дуже небезпечним і поширеним, ним заражені 350 млн. жителів планети. Він характеризується тривалим інкубаційним періодом і тяжкими наслідками(цироз і рак печінки). Досить сказати, що рак печінки в 9 з 10 випадків є наслідком перенесеного раніше гепатиту.

Передається вірус через більшість рідин в організмі(кров, слину), при:

  • статевих контактах;

  • вживання наркотиків;

  • переливання крові і їх компонентів;

  • від зараженої матері до дитини;

  • при нанесенні татуювань, і інших процедурах, коли ушкоджується шкіра і слизові оболонки.

Стовідсотковий результат зараження дають переливання крові і статеві контакти. Молоді люди у віці 25 - 29 років дуже часто заражаються внаслідок ін'єкційного введення наркотиків.

Вірус гепатиту В здатний тривалий час не проявлятися, чекаючи моменту послаблення захисної реакції організму. Активізацію вірусу викликають простудні захворювання грип, невиправданий прийом антибіотиків.

Вірус З, який фахівці називають «ласкавим вбивцею», дуже небезпечний. Дуже довгий час захворювання проходить без симптомів, але у більшості випадків закінчується важким ураженням печінки. Носіями гепатиту З являються 150 млн. чоловік. Зараження вірусом гепатиту Із здійснюється також як і гепатит В, але частіше цією формою гепатиту заражаються при медичних маніпуляціях, особливо при переливанні крові.

Гепатити - це одна з поширених інфекцій у світі. Від неї страждає кожна третя людина планети, тобто близько 2 млрд. чоловік, багато людей хворіє на хронічну форму.

Останнє п'ятиріччя відмічене істотним збільшенням поширеності усіх нозологічних форм вірусних гепатитів, що пов'язано як з черговим циклічним підйомом, гак і з широким спектром соціальних умов життя населення, сприяючих реалізації шляхів передачі інфекції. У 2000 р. в порівнянні з 1998 р. захворюваність гепатитом А зросла на 40,7%. гепатитом В - на 15,6% і гепатитом З на 45,1 %. Збільшилися показники і приховано протікаючого парентерального гепатиту В - на 4,1% і гепатиту З - на 20,6%. Почата лише в 1999г. офіційна реєстрація уперше встановлених випадків хронічного вірусного гепатиту(У і С) виявила, що показник за рік виріс на 38,9%.

Виразно видно відмінності в частоті і питомій вазі захворюваності дітей при різних формах вірусного гепатиту, які зводяться до значного поширення у дітей гепатиту А. Серед парентеральних гепатитів діти в 2 рази частіше хворіють на гепатит В, чим гепатитом З(причому як гострою, гак і хронічною формою).

Аналіз офіційної статистичної інформації позначив соціальні, медичні і демографічні контури проблеми вірусних гепатитів. В той же час важливе значення має характеристика економічних параметрів цих інфекцій, що дозволяє за допомогою цифр судити про збиток, що наноситься економіці, і, кінець кінцем, зробити єдино правильний вибір відносно стратегії і тактики боротьби з ними.

Порівняння економічних втрат, пов'язаних з одним випадком гепатиту різної етіології свідчить про те, що найбільший збиток наноситься гепатитами В і З, що пов'язано як з тривалістю перебігу(лікування) цих захворювань, так і з можливістю хронизации процесу.

Приведені значення збитку(на 1 випадок), розраховані для можуть бути використані для визначення сумарних економічних втрат як для країни в цілому, так і для її окремих регіонів. У останньому випадку розмір помилки отриманих величин значущості в основному залежатиме від того, наскільки розрізняються базові параметри збитку на 1 випадок захворювання(співвідношення хворих дітей і дорослих, тривалість стаціонарного лікування, вартість койко-дня, розмір заробітної плати працюючих та ін.) в регіоні і в середньому по країні.

Основним правилом попередження цих захворювань є:

- миття рук перед їдою;

  • кип'ятити воду для питва;

  • обмивати перед їдою овочі і фрукти;

  • при сексуальних контактах користуйтеся презервативами. Надійним способом захисту від гепатиту В являється вакцинація.