Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_L_M_готова.rtf
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
362.49 Кб
Скачать

3. Уроки української мови та літератури з комп’ютерною підтримкою у середніх та старших класах

Проведення уроків із залученням інформаційних технологій  потребує серйозної підготовки. За О.Бриксіною конструювання такого уроку відбувається у кілька етапів:

• концептуальний (визначення дидактичної мети, доцільності використання інформаційних технологій для досягнення кінцевих результатів),

• технологічний ( визначення форми уроку, відбір електронних засобів навчального призначення (ЕЗНП)),

• операціональний (виділення основних елементів уроку, визначення місця електронних засобів навчального призначення у структурі уроку, вибір способів взаємодії фігурантів уроку з навчальними засобами)

• етап педагогічної реалізації (переведення педагогічних принципів у конкретний навчальний вплив).

Спостерігаючи за дітьми, можна помітиии, що роботу з інформаційними технологіями краще планувати в другій половині уроку, оскільки під час спілкування з комп’ютером відбувається надмірна активізація психічних структур, діти перезбуджуються,  і це заважає подальшому ефективному засвоєнню матеріалу. Безумовно, час, відведений на безперервну роботу з комп’ютером, повинен відповідати встановленим санітарно-гігієнічним нормам [14].

Використання творчих комп’ютерних  завдань потребує попереднього ознайомлення учнів із тематикою та суттю проблеми, окреслення термінів виконання, допомоги учневі в пошуку необхідних матеріалів, оцінюванні їх та систематизації, створені умов для оформлення та подання підготовлених завдань у комп’ютерному варіанті.

На мою думку, оновлення змісту сучасної освіти, структури, методів, організаційних форм навчання української мови та літератури за допомогою комп’ютерних технологій спрямоване на створення оптимальних умов для покращення ефективності навчально-виховного процесу.

Покажемо, як можна використовувати інформаційні технології безпосередньо на уроках української мови та літератури для того, щоб полегшити усвідомлене, неформальне отримання сталих знань учнями, зробити цей процес творчим, цікавим, яскравим – естетизувати його, щоб  на основі сформованого інтересу закласти підвалини потреби в самоосвіті, самовдосконаленні в подальшому житті.

Вивченню мови та літератури в 5-х класах притаманні специфічні особливості, обумовлені тим, що діти молодшого підліткового віку «великою мірою сприймають життя як гру. Їхні очі широко відкриті назустріч казковому, незвичайному. І тому уроки з елементами казки, гри в такому віці надзвичайно ефективні загадки, ребуси:

  1. а) мікс;

  2. б) асорті;

  3. в) пригадаймо лексику;

  4. г) таємнича;

  5. д) казкова;

  6. е) прислів’я.

На уроках із застосуванням комп’ютерних дидактичних ігор знаходять втілення такі принципи та складові гуманізації, як фундаменталізація, діалогізація, діяльнісність, естетизація, національний характер тощо. «… мовні ігри – це, по суті вправи, спрямовані на засвоєння і осмислення знань у жвавій , приємній атмосфері. Робота над ними викликає інтерес,  збудження, а опора на емоційність сприяє кращому засвоєнню і запам’ятанню відомостей з мови» . Наприклад, на уроці узагальнення та систематизації вивченого   про другорядні члени речення дітям  пропоную створити міні-презентації одного  з  трьох   другорядних членів речення [15].

Технологія застосування тестових комп’ютерних навчальних програм

Оцінювання засвоєних знань є суттєвим чинником у формуванні особистості, а контроль за повчально-пізнавальною діяльністю школярів – обов’язкова складова навчального процесу.  Контроль навчальних досягнень учнів, що відбувається протягом навчального року, спрямований на виявлення рівня знань, умінь, навичок і сприяє розкриттю причин слабкого засвоєння матеріалу, дає змогу своєчасно вжити потрібні заходи для корекції знань та ліквідації в них прогалин. Із різних форм контролю тестування комп’ютерне є найбільш незалежним від суб’єктивного ставлення вчителя до учня, тобто  найбільш об’єктивним та етичним.

Впровадження новітних технологій навчання, що ґрунтується на нових підходах щодо подання та засвоєння, потребує знань, потребує нових, сучасних методів вимірювання знань: усного та письмового опитування  - гальмує процес інформатизації освіти. Пошук досконалих методів вимірювання рівня  знань на сучасному етапі розвитку інформаційних технологій набуває надзвичайної актуальності, особливо у класах з поглибленим вивченням предметів [16].

  • Тестування. З  метою якісної підготовки до ЗНО у старших класах вчителі проводять поточне і підсумкове тестування з кожної теми, використовуючи тести з різними видами завдань. Вчителі літератури мають комплекти різнорівневих і різноваріантних тестових завдань з мови та літератури в електоронному вигляді. А також використовують електронну програму із серії «Готуємось до зовнішнього оцінювання. Українська мова та література». Ці електронні посібники використовують і на додаткових заняттях в 11-х класах для якісної підготовки до ЗНО.

Створюючи нову групу запитань, здійснюють ієрархічне угрупування їх за дисципліною, розділом, темою. Завдання можуть бути різних типів: запитання з декількома варіантами відповідей; запитання, відповіді на які повинен вводити учень з клавіатури; запитання, для відповіді на які потрібно встановити відповідність між елементами двох або трьох списків; питання, де як відповідь потрібно вказати правильну послідовність елементів у запропонованому списку. Комп'ютер дозволяє якісно змінити контроль за діяльністю учнів, забезпечуючи при цьому гнучкість управління навчальним процесом. Комп'ютер дозволяє перевірити всі відповіді, а у багатьох випадках він не тільки фіксує помилку, але досить точно визначає її характер, що допомагає вчасно усунути причину.

За цілями та задачами навчальні комп'ютерні програми поділяються на: навчальні програмні

- програми, призначені для контролю (самоконтролю) рівня вивчення навчального матеріалу

- імітаційні програмні засоби — інформаційно-пошукові системи,

- інформаційно-довідкові програмні засоби

До переваг роботи з навчальними програмами слід віднести такі:

• діалог з програмою має характер навчальної гри, що у більшої частини учнів підвищує мотивацію до навчальної діяльності;

• збільшення кількості тренувальних завдань за одиницю часу;

• скорочення часу для відпрацювання необхідних технічних навичок в учнів;

• полегшення визначення рівня диференціації навчання;

• учень стає суб'єктом навчання, бо програма потребує від нього активного керування;

• виникає можливість моделювання процесів;

• з'являється можливість забезпечити урок матеріалами з віддалених джерел, користуючись засобами телекомунікацій [17].

Практика свідчить, що кожен урок або етап навчання вимагає свого типу програмних засобів. На уроках засвоєння нового матеріалу використовувати демонстраційні програми, які дозволяють у доступній, яскравій, наочній формі донести до учнів теоретичний матеріал. На уроці закріплення вивченого матеріалу можна застосовувати програми-контролери, де учні закріплюють отримані знання і необхідні навички з даної теми. На контрольному уроці можемо досконало перевірити, наскільки учень засвоїв вивчений матеріал. На уроках-практикумах учні удосконалюють свої вміння зіставляти карти, заповнювати таблиці, робити висновки, працювати із статистичними таблицями тощо. Урок повинен проводити вчитель-предметник, оскільки він навчений методиці викладання, знає наочний матеріал і вікові особливості дітей. Комп'ютерні завдання повинні бути складені відповід но до змісту навчального предмета і методики його викла- дання, розвивати, активізувати розумову діяльність і формувати навчальну діяльність учнів. Учні повинні вміти володіти комп'ютером на рівні, необхідному для виконання комп'ютерних завдань

На уроках української мови та літератури у середніх і старших  класах використовують дидактичні мультимедійні матеріали  електронних підручників та посібників. [18].

  • Комп’ютерна презентація на уроках української літератури. Мета педагогів - навчити  учнів не лише опрацьовувати  матеріали, а й уміти їх представляти, бо  сьогодення вимагає від сучасної молоді не простого оволодіння комп’ютерною технікою, а й вміння нестандартно, творчо показати свою роботу, відстоювати свою думку та аргументувати свої дії. Переваги такої роботи надзвичайні, адже зростає зацікавленість предметом вивчення, учні самі стають творцями, ініціаторами нових ідей, розвивають свої інтелектуальні здібності.

     Комп’ютерна презентація - це авторське учнівське бачення теми, розробка певного сценарію виконання і представлення аудиторії, яка, до речі, може бути абсолютно різною: від учнів початкової школи до вчителів. Комп’ютер дає можливість використання інформації мережі Інтернет, дозволяє ілюструвати, естетично оформляти сторінки, використовувати ефекти анімації.

          Діти вчаться бути послідовними у відборі найсуттєвішої інформації.

          Суть інформаційно-проектної технології - через проектну діяльність, яка передбачає розв’язання проблеми чи низи проблем на основі певної суми знань, показати практичне застосування цих знань.

          Наприклад, під час вивчення творчості Панаса Мирного, зокрема, соціально-психологічного роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні», доцільно запропонувати учням самостійно заповнити таблиці, що містять проблемні питання та алгоритми їх вирішення [19].

  • Учитель у програмі Microsoft PowerPoint створює презентацію уроку чи його частини. Тема уроку представлена на слайдах, в яких стисло викладено ключові моменти питання, що дає можливість учням протягом лекції вчителя сконцентрувати на них увагу. Лекцію вчителя супроводжує відеоряд, який може бути представлений анімацією, малюнками, відеоматеріалами, фотографіями, необхідними картами і схемами. Дослідження Необмежені можливості комп'ютер відкриває для дослідницької роботи. Діти самостійно ведуть пошук, відбирають матеріал за завданням учителя. На цих уроках використовують ресурси Інтернет. Відвідати багато музеїв світу можна, не виходячи з комп'ютерного класу. Щоб організувати урок з відвідинами віртуального музею, необхідно скласти маршрут або сформулювати запит пошуку інформації для учнів. Важливою є організація роботи з одержаною інформацією. Необхідно, щоб результатом віртуальної екскурсії стала творча робота: доповідь, повідомлення, презентація, заповнена таблиця, відповіді на питання та інше. Проектна діяльність Сучасний учень повинен не тільки використовувати наявні інформаційні ресурси, але і навчитися створювати свої інформаційні ресурси. Учні мають навчитися самостійно подавати, структурувати і презентувати свої знання. Проект комп'ютерного уроку, який учні повинні підготувати самі, дозволяє закріпити і поглибити знання, підвищити рівень опанування уміннями і навичками, головною з яких буде здатність привернути і організувати докладну інформацію (дослідницький метод роботи), а також критично осмислити інформацію (аналітичний метод роботи), відпрацювати мовні навички [20].

  • На теоретичному етапі уроку вивчення нового матеріалу, розповідь супроводжують показом схем, знімків об'єктів, карт, графіків, діаграм. Це дозволяє спрямувати увагу школярів на найважливіші моменти теоретичного матеріалу, допомагає учням краще запам'ятати матеріал, більш глибоко проникнути в суть досліджуваного питання. Показ процесів Процеси, про які школярі повинні мати уявлення, різноманітні і численні. До впровадження комп'ютерних технологій їх пояснювали дітям майже «на пальцях». Комп'ютер дає унікальну можливість побачити процес своїми очима. Ви- користовуючи анімацію, демонструємо, наприклад утворення льодовиків, боліт, атмосферних фронтів, кругообіг води в природі, виверження вулканів тощо. Збувається приказка: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути». Впливаючи на зорову пам'ять, засвоєння матеріалу відбувається на більш глибокому й усвідомленому рівні [21].

  • На даному етапі розвитку широко впроваджують практика ЗНО, де дітям пропонують саме тестові завдання. Тому слід навчати дітей працювати з тестами. Приваблює учнів те, що оцінку ставить сам комп'ютер. Відбувається об'єктивне оцінювання знань школярів. Учні мають можливість випра- вити свої помилки під час виконання нового тесту. Використання Інтернету За обсягом інформації Інтернет випереджає всі можливі джерела. З нього можна отримати (і досить швидко) таку інформацію, що з інших місць одержати дуже складно. Інтернет діти можуть використовувати, готуючи повідомлення, доповіді, реферати, які вони часто супроводжують демонстрацією презентацій, виконаних теж з використанням Інтернету. Інтернет часто виступає єдиним джерелом знань через відсутність певної інформації в місцевих бібліотеках. Використання Інтернету збільшує пізнавальну діяльність учнів, робить її незвичайною і цікавою. До того ж вони розуміють, що Інтернет — це не тільки розвага, а перш за все джерело знань, цілком для них доступне. Використання у школі комп'ютерних навчальних програм, інформаційних технологій, електронних версій географічних атласів, Інтернету, є важливою, якщо не визначальною, передумовою підготовки учнів, які зможуть ефективно працювати у майбутньому інформаційному суспільстві. Сучасні комп'ютерні технології в освіті базуються на ідеї їх інтеграції з традиційними навчальними методиками. Сьогодні ми перебуваємо на етапі оновлення всієї системи освіти, впровадження в навчально-виховний процес нових інформаційних технологій, орієнтації на творчу діяльність учня, визнання неповторності його особистості, забезпечення диференціації та індивідуалізації навчання [22].

  • Технологія застосування творчих завдань на основі інформаційних технологій. За допомогою комп’ютерної програми вчителі також можуть перевірити вміння школярів читати текст мовчки. Цим актуалізується така важлива змістова лінія Програми з рідної мови, як комунікативна. Даний розділ комп’ютерної програми надає змогу вчителеві воднораз проконтролювати час прочитання тексту і відповідно визначити темп читання для кожного учня класу. Слід звернути увагу на те, що при перевірці навичок читати мовчки оцінювання виконання завдання відбувається в два етапи з визначенням оцінки за кожний їз них і наступному підсумовуванні оцінок для визначення загального балу за завдання (максимальний бал-12).

          Творчі завдання на основі застосування інформаційних технологій за своїм змістом і методами виконання найчастіше носять ситуативний характер. Дидактичною метою таких завдань є вироблення діяльнісних компетенцій і виявлення особистісного ставлення до розв’язуваної проблеми на основі творчого застосування наявних знань, умінь, навичок

          Зрозуміло, що уроки з використанням інформаційних технологій потребують значної підготовчої діяльності педагога. Учитель повинен вміти користуватися різноманітними програмами: графічними, flesh-анімації, web-редактора, програмами для створення презентацій, програмами для роботи зі звуком та відео тощо. Це уможливлює подання інформації у формі відео, презентації, web-сторінки, з різноманітними роліками.

         Вчителі часто використовують записи телепередач про письменників, що вивчаються у шкільному курсі української літератури, наприклад, про Бориса Олійника, Олеся Гончара, Івана Багряного, Олександра Довженка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Івана Нечуя-Левицького, Василя Симоненка, Василя Стуса, Тараса Шевченка, Володимира Сосюру та багатьох інших.

       Вважаю, що головне завдання використання ІКТ у процесі вивчення української мови й літератури – підвищити пізнавальний інтерес учнів до вивчення предмета, ефективність його опанування школярами. Загальновизнано, що особистість, яка зацікавлена, хоче пізнати матеріал, засвоює його набагато краще, ніж та, що не зацікавлена змістом того, що вивчає [23].

  • Мультимедійні технології на уроках української мови та літератури. Одним із способів розвитку пізнавальної активності учнів є використання мультимедійних технологій, які дають змогу підвищити активність і привернути увагу учнів до навчання.

Мультимедіа – система сучасних технічних засобів, що дозволяють працювати з текстовою інформацією, графічним зображенням, звуком (мовлення, музика, ефекти), анімаційною комп’ютерною графікою (мальовані фільми, тривимірна графіка) в єдиному комплексі; один їх перспективних напрямків, що найбільш швидко розвиваються, особливо в галузі освіти [24].

Дійсно, мультимедіа – один із термінів, який може означати різні речі й бути призначеним для різних людей та користувачів. У зв’язку з цим важко визначити, де мультимедіа починається й де закінчується. Під мультимедіа ми будемо розуміти комплекс апаратних та програмних засобів, що дозволяють застосовувати комп’ютер з текстом, зі звуком, графікою, анімацією та відео.

Урок з використанням мультимедійних технологій стає цікавішим для учня, а тому й ефективнішим для засвоєння знань, поліпшує рівень унаочнення навчального матеріалу на уроці [25].

Кількість мультимедійної підтримки уроку може бути різною: від кількох хвилин до використання мультимедіа впродовж цілого уроку. Під час уроку з мультимедійною підтримкою істотно змінюється роль учителя, який виступає передусім організатором, координатором пізнавальної діяльності учнів [26].

За допомогою комп’ютерних технологій модна використовувати на уроці наочність вищого рівня – відеоматеріали, анімаційні фрагменти, інтерактивні моделі тощо, які дають змогу продемонструвати на уроці ті явища, які в реальному світі побачити неможливо. Інформаційні технології допомагають індивідуалізувати та диференціювати навчання. Цього досягають не тільки завдяки різнорівневим завданням, а й за допомогою самоосвітою учня [27].

Отже, комп’ютер та інтерактивні дошки на уроках української мови та літератури поступово стають звичними засобами навчання; використання яких роблять урок динамічним, яскравим і, звичайно, набагато результативнішим [28].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]