Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терм_обл та ком_прил-навч_посіб.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

29

Рисунок 5.12 – Геркон

Усередині балон заповнено інертним газом, зазвичай аргоном. У магнітному полі контакти притягуються і замикаються. Для керування контактом на балон намотується обмотка. При вмиканні в обмотку струму створюється магнітне поле – і контакт замикається. Задля розмикання контакту треба струм з обмотки вимкнути. Якщо поруч з контактом розмістити постійний магніт, то контакт замикається. Геркон використовується у фериді, де магніт можна намагнічувати, розмагнічувати і перемагнічувати за допомогою зовнішнього магнітного поля, створюваного обмоткою, намотаною на магніт.

Шукачі використовуються в декадно-крокових АТС. Є два типи шукачів

– крокові та декадно-крокові.

Крокові шукачі мають електромагніт, ротор, на якому розміщено щітки, і поле ємністю 10, 15, 25 чи 50 виходів. Водночас комутується 5, 6 проводів. У вихідному положенні щітки перебувають у вихідному стані (рис. 5.13). При надходженні струму до електромагніту ротор переміщує щітки на один крок. Номер виходу, з яким з’єднуються щітки, відповідає кількості імпульсів струму, які надходять до електромагніту.

Щітка

1

 

 

Вхід

 

 

 

Поле

 

 

 

10 (виходи)

Вхід

Поле

 

 

 

ЕМ

 

 

(виходи)

60

60 В

 

 

ІК

 

 

 

Рисунок 5.13 – Схеми крокового шукача

Типи шукачів: КШ-11, КШ-17, КШ-25, КШ-50.

Ушукача КШ-11 використовуються 11 виходів, з яких 10 для вмикання розмовних ліній, один – для вмикання сигналу «Зайнято».

Ушукача КШ-17 – 15 виходів для розмовних ліній, один – для вмикання сигналу «Зайнято» і один – для вихідного стану.

КШ-11 та КШ-17 використовуються в декадно-крокових АТС на ступені попереднього пошуку.

Декадно-кроковий шукач має 100 виходів розбитих на 10 декад. Для керування використовуються два електромагніти: піднімальний та обертальний (рис. 5 14).