Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак маркетенг.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
65.19 Кб
Скачать

3.Як джерела вторинної інформації вашої фірми можна використовувати для маркетингового дослідження.

Вторинна інформація - це інформація, яка була попередньо отримана з внутрішніх та зовнішніх джерел, як правило, зібрана для цілей відмінних від мети дослідження. Джерела вторинної інформації поділяються на внутрішні (документація фірми: бюджети, звіти, рахунки, попередні дослідження і т.д.) і зовнішні. Зовнішні джерела вторинної інформації включають:матеріали законодавчого та і нструктивно характеру, що публікуються державними установами;звіти і доповіді комерційних дослідницьких центрів;видання некомерційних дослідних організацій (наприклад, відділень академій наук, університетів, інститутів, матеріали конференцій і т.д.);спеціалізовані журнали по галузях промисловості і товарних групах;періодична преса (газети, журнали, статистичні зведення,урядові газети тощо);телебачення і радіо (джерело інформації про обсяги реклами, що виводиться в ефір конкурентами);

Інтернет.

Достоїнствами вторинної інформації є: швидкість отримання,низька вартість, легкість використання, велика кількість джерел,неупередженість. Недоліки: не завжди відповідає меті дослідження, може бути застарілою, не завжди відомі цілі та методи збору інформації, може бути дезінформацією.

Підприємство в якому я працюю в даний момент займається виробництвом і реалізацією

На самому початку становлення нашого підприємства, саме зовнішні джерела вторинної інформації наштовхнули на думку про виробництві деяких своїх продуктів. Спроби виробництва _____________________ ми стали робити, тільки тоді, коли в одному з наукових видань прочитали про даний продукті, виробленим іншими закордонними підприємствами.

Подальша успішна робота підприємства поза сумнівом повинна припускати маркетингові дослідження, у тому числі за допомогою джерел вторинної інформації. Фірма виробляє і продає свою продукцію, отже маркетингове дослідження можна розбити на дві частини:

У першу розглядати виробництво, як об'єкт маркетингового дослідження. Внутрішні джерела на основі поданих документах про кількості зайнятих на виробництві працівників, їх заробітної плати, обсягу продукції, що випускається, виробничих витрат і ін. можуть допомогти розібратися в таких питаннях, як: яка кількість працівників більше доцільно використовувати на підприємстві, у скільки змін краще організовувати виробництво, яку кількість сировини повинен розміщуватися на зберіганні, щоб не було простоїв та ін. Із зовнішніх джерел можна дізнатися про передові методи ведення господарства, нових технологічних розробках і технічних рішеннях.

Другу частину маркетингового дослідження можна проводити,розглядаючи фірму не тільки як що випускає свою продукцію, але і як торговельне підприємство, що реалізує свою продукцію на ринку. У цьому випадку використовуючи внутрішні джерела вторинної інформації можна побачити якесь кількість людей, транспортних засобів краще використовувати для реалізації.

Простежити сезонні коливання споживчого попиту, коливання попиту порайонах міста, області. Сайти) можуть розповісти про можливих конкурентів, їх просуванні на ринку,новини про що цікавлять галузям, підприємствам. Можна використовувати матеріали, що публікуються державними установами, наприклад публікуються

Державним комітетом зі статистики.

Не дивлячись на те, що існують недоліки вторинної інформації: вона може бути застарілою, може бути не надійною, її обсяг може бути величезний;вона є найбільш простим і дешевим способів маркетингового дослідження.

При грамотному підході навіть джерел вторинної інформації може бути достатньо, що б використати їх для маркетингового дослідження і виявити проблеми в роботі підприємства і змінити його роботу на кращу сторону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]