Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак маркетенг.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
65.19 Кб
Скачать

Сутність стратегічного планування і етапи swot-аналізу

Планування як функція управління - це стратегії і тактики керованого об'єкта, розробки програмних дій організації і її підрозділів.

Виділяють стратегічне і тактичне планування.

Стратегічні цілі та плани характеризуються наступним чином:

  1. вироблення стратегії - першооснова діяльності організації;

  2. стратегія виробляється вищим керівництвом у цілому для організації;

  3. стратегічні плани розраховуються на термін від 2 до 5 років і більше;

  4. результати стратегічних планів проявляються через кілька років.

Стратегія - набір рішень про шляхи і методи досягнення довгострокових цілей. 

Відправним моментів у розробці стратегії фірми вважається конкуренція. Основою підготовки стратегії служить аналіз можливостей конкурентів, глибинних причин суперництва на ринку, сильних і слабких сторін фірми. 

Для спільного вивчення внутрішнього і зовнішнього середовища використовується метод SWOT-аналізу. Даний методичний підхід дає можливості оцінити зовнішню і внутрішнє середовище фірми, і виявити її місце на ринку, визначити її можливості і загрози.

SWOT-аналіз є простим, але разом з тим, досить ефективним інструментом. Він проводиться з метою визначити, інтегрувати для компанії її:

  • STRENGTH (сили - сильні сторони);

  • WEAKNESS (слабкі сторони);

  • OPPORTUNITIES (можливості);

  • THREATHS (небезпеки - загрози).

Розділ.3 Послуги, як об'єкт у маркетингової діяльності

1.Основні особливості послуг як об'єкта маркетингової діяльності.

Послуга-це будь-який захід або вигода, які одна сторона пропонує інший і які невловимі і не приводять до заволодіння чим-небудь.

Матеріальні послуги пов'язані з товаром в його матеріальному вигляді, тоді як матеріальні послуги не пов'язані з товаром. Послуги мають чотири основні якості:

1. невідчутність-їх не можна транспортувати, зберігати, пакувати або вивчати до покупки.

2. не зберігання - послуги не можна зберігати з метою наступної реалізації.

3. невіддільність від джерела-означає, що контакт зі споживачами, невід'ємна частина надання багатьох видів послуг.

4. Мінливість якості-обумовлено тим, що надання послуг поки слабо механізоване і автоматизоване. Якість послуг багато в чому залежить від кваліфікації працівника. Зміни якості можуть викликати настрій спеціаліста або не здатністю клієнта чітко викласти свої потреби в послугах. Послуги різноманітні і різнорідні, в силу чого ринок послуг розпадається на більш вузькі складові ринки. До послуг зазвичай включають: транспорт, зв'язок, торгівлю, матеріально-технічне постачання, побутові, житлові та комунальні послуги, фінанси, науку, освіту, охорону здоров'я, фізичну культуру і спорт, культуру і мистецтво, а також інформаційно-консультаційні, юридичні, біржові й посередницькі послуги, операції з нерухомим майном, оренду обладнання (лізинг), послуги з вивчення ринку, організації маркетингової діяльності, контролю за якістю, після продажний сервіс та ін.

Загальне, що поєднує різні види трудової діяльності з надання послуг-це виробництво таких споживчих вартостей, які переважно не набувають яка виражена форми (хоча є виключення як, наприклад, програми для ЕОМ).

Специфіка послуг, як товарів полягає в наступному.

1. Вони виробляються і споживаються в основному одночасно і не підлягають зберіганню. Послуги зазвичай базуються на прямих контактах між виробниками і споживачами. Тому в торгівлі відбувається відокремлення послуг від уречевлена товарів.

2. Торгівля послуг взаємопов'язана з торгівлею товарами і надає на неї вплив. Успіх товару на конкурентному ринку багато в чому залежить від якості і кількості послуг, що залучаються для створення, виробництва, продажу і споживання.

3. Сфера внутрішньо національних послуг зазвичай більше захищається державою від іноземної конкуренції, ніж сфера матеріального виробництва. Більше того, транспорт, зв'язок, освіта, охорона здоров'я і т.д. знаходяться в більшою мірою у власності держави або суворо контролюються ім.

4. Далеко не всі види послуг придатні для залучення в зовнішню торгівлю, наприклад комунальні та побутові.

Послуги розрізняються за мотивами їх придбання. Наприклад, послуги можуть бути особистими і діловими. Послуги суттєво відрізняються за відчутності.

Для нематеріальних послуг діяльність може оцінюватися тільки після їх виконання. Матеріальні послуги, зумовлені орендою та експлуатацією товарів, пов'язані з реальним об'єктом і носять більш відчутний характер.

Індустріалізація послуг пов'язана з м'якими і твердими технологіями.

М'які технології-це індивідуальні послуги з заздалегідь запланованим комплексам, що реалізуються за участю людей. Наприклад продаж тур. Фірмами заздалегідь спланованих і підготовлених турів. Тверді технології пов'язані з повною заміною людей обладнанням. Гібридні технології поєднують елементи твердих і м'яких технологій. Для доповнення базових послуг часто використовуються периферійні. Наприклад, готель пропонує не лише номери, але і систему бронювання номерів, засоби розваги та відпочинку.

Послуги не можна зберігати, тому використовуються методи узгодження попиту і пропозиції: 1) пропонуються аналогічні послуги споживчими сегментами різною структурою попиту; 2) реалізуються нові послуги, що врівноважують коливання попиту на існуючий асортимент послуг; 3) виявляються додаткові послуги в періоди відсутності максимального попиту; 4)розробляються нові послуги, на які не позначаються наявні обмеження за можливостями; 5) персонал навчається суміщення функцій,наймаються тимчасові співробітники в період піку попиту; 6) споживачі інформуються про використання послуг. Їм пропонуються знижки з цін і інші пільги в період низького попиту.

У багатьох видах обслуговування споживачі бачать лише результат роботи. тому клієнтам потрібно пояснювати, якою є складність і трудомісткість обслуговування. При встановленні цін необхідно прийняти рішення: а)встановлювати чи ціну на основі загальноприйнятого прейскуранта або, знаючи,скільки коштує час роботи, визначати її після ремонту; б) визначати чи окремо ціни на аналіз проблеми, діагностику та обслуговування; в) чи повинна ціна змінюватися в залежності від того, що обслуговування здійснюється фахівцями різної кваліфікації; г) що включати в базову обслуговування при встановленні стандартних цін.

нематеріальний характер послуг ускладнює їх просування на ринок.

Існує три основні підходи до просування послуг: 1) створення матеріального подання послуги (наприклад, кредитна картка сама пособі не є фінансовою послугою, але виступає як її об'єкта);

2) формування асоціативного зв'язку послуги з відчутним об'єктом, наприклад:

«Ваші гроші в гарних руках, коли ви користуєтеся послугами нашого банку»;

3) упор на взаємини між продавцем послуги та її користувачем і відхід від самої невловимі, тобто, по суті, продаж компетентності та кваліфікації персоналу.

У відносинах між виробником споживачем в сфері послуг важлива роль міжособистісного спілкування. Це підтверджується численними дослідженнями, коли незмінно з'ясовувалося, що у сфері послуг вимагається більше особистісного участі персоналу, контактів і отримання інформації від споживачів, ніж це необхідно при реалізації товарів.

В даний час частка послуг у світовому валовому продукті перевищила 50%і продовжує зростати. В економіці розвинених країн послуги становлять понад 70 -

80% ВВП. Найбільш динамічно розвиваються розробка програмного забезпечення комп’ютерів і навчання роботі на них, управлінське консультування,інжиніринг і оренда устаткування. Найбільші в світі промислові компанії,починаючи з першої половини 1990-х років, більшу частину доходів отримували від надання послуг.

Зростання міжнародної та внутрішньої торгівлі послугами, її диверсифікація і наростання конкуренції у сфері послуг посилюють потребу в її регулювання та погодження. Проводиться це на основі двосторонніх міждержавних угод і багатостороннього регулювання. Важливоюформою є регулювання торгівлі послугами в рамках міжнародних організацій. Підготовка угод з даних питань займаються спеціалізовані міжурядові організації, такі як організація міжнародної цивільної авіації-ІКАО, Міжнародна морськаорганізація-ІМО, Всесвітня туристична організація тощо, а так само міжнародні торгово-економічні організації широкого профілю: ГАТТ,

ЮНКТАД, ОЕСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]