Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AK.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
3.6 Mб
Скачать

1.3. Структурна схема компю’терів, що використовують спільну шину

У малих ОМ була реалізована структура, яка була названа спільною шиною (UNIBUS) (рис. 1.5). Особливість: всі пристрої, що входять до складу ОМ, підключені до єдиної магістралі. Цю магістраль кожний з пристроїв використовує в режимі поділу часу. Одне з пристроїв, що займає магістраль, яка є ініціатором обміну (ініціюючи сеанс зв'язку), називається ведучим (master), другий пристрій, з яким виконується обмін, називається веденим (slave). До системної шини підключені ЦП, модулі ОП, модулі постійної пам'яті і різні зовнішні пристрої. Будь-який з пристроїв може бути ведучим, крім ВП. Особливість такої ідеології полягає в тому, що зовнішні пристрої адресуються, подібно осередкам ОП. У цій структурі відсутні канали, а їх функції виконують автономні схеми, які є в кожному пристрої. У складі пристрою управління виділений спеціальний блок, який називається системним арбітром, який отримує запит, вибирає найбільш пріоритетний з них і забезпечує цьому пристрою доступ до магістралі. Така структурна схема була реалізована в першій мікропроцесорна системі. У сучасних комп'ютерах виділяється окремо HOST BUS (шина головного процесора), MEMORY BUS, локальна шина (PCI), ISA шина для пристроїв вводу/виводу. Між шинами є мости.

Frame3

Рис. 1.5.

1.4. Системи числення

Під системою числення будемо, розуміти такий спосіб зображення множини чисел за допомогою обмеженого набору символів, що складають її алфавіт, при якому ці символи (елементи алфавіту) розташовуються в установленому порядку, займаючи певні місця (позиції).

1.4.1. Базові параметри та класифікація систем числення

В якості базових параметрів довільних систем числення обирають:

1. Максимальну довжину послідовності (загальна кількість позицій (розрядів)) - (n+1)

2. Номер позиції (розряду) - Frame4

3. Допустима для даної позиції кількість символів Frame5

4. Можливі значення символу в Frame6 - Позиції Frame7

5. Набір символів в - Позиції -

6. Повний набір символів, що застосовуються в системі числення складає алфавіт систем числення - .

7. Значення (міра) -ї позиції (кількісне значення кожної одиниці - позиції або кількісний еквівалент - позиції) -

8. Базис системи числення (набір обраних мер) -

9. Діапазон представлення чисел - Q

10. Основа, що характеризує   - Позицію -

11. Набір основ .

У довільній системі числення ціле додатнє число зображується послідовністю символів

Frame8,

де - Представлення числа в цій системі числення.

Такий запис означає, що величина числа може бути визначена за формулою:

Frame9

Отже, в будь-якій системі числення величина числа залежить як від значень символів , так і від кількісних мір кожній позиції .

Порядок обчислення символів визначається вибраним класом систем числення. Символи можуть обчислюватися або послідовно в часі (Клас А), починаючи зі старшого або з молодшого символу , або одночасно (паралельно) і незалежно(Клас В) (рис. 1.6.)

Рис. 1.6 - Класифікація систем числення

Слід зауважити, що такі базові параметри, як базис , набір основ пов'язана між собою за допомогою певних математичних співвідношень, вид яких залежить від класу системи числення. В кожній системі числення повинні виконуватися також певні обмеження, що накладаються на вибір мір , Основ , Кількості і набору символів в кожній позиції, обумовлені вимогами забезпечення однозначного і безперервного подання величин із заданого діапазону . Під безперервним поданням розуміють можливість подання всіх чисел діапазону з фіксованою дискретністю (так, наприклад, для цілих чисел ця дискретність дорівнює 1).

У системах числення, що застосовуються в комп’ютерах алфавіт А являє собою кінцевий цілочисельний набір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]