Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metoda / Metod_lab_IT_ta_tehnol_Internet_2010_ukr.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

3 Електронна пошта та передача файлів

3.1 Мета роботи

Освоєння практичних прийомів роботи з електронною поштою, правил відправлення й одержання повідомлень.

3.2 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

Під час підготовки до даної лабораторної роботи необхідно за конспектом лекцій і рекомендованою літературою [1, 2] вивчити розділ "Електронна пошта", "Передача файлів". Для роботи з електронною поштою використовують єдину програму, оскільки і в тому, й у іншому випадку йдеться про відправлення і прийняття повідомлень. Часто виявляється зручним об'єднання засобів роботи з цими службами в рамках однієї програми. Наприклад, так зроблено в програмі Outlook Express, що дозволяє одержувати і відправляти повідомлення електронної пошти і телеконференцій, використовуючи аналогічні засоби.

3.2.1 Електронна пошта

Ця послуга надається усім, хто підключається до Інтернету. Поштова скринька може видаватися клієнту провайдером або організована на якомусь порталі в Інтернеті, наприклад, на www.mail.ru, www.ukr.net тощо.

Адреса електронної пошти (наприклад, sneezy@grimm.com) складається з двох частин, об'єднаних символом @. Розглянемо їх.

Ім'я користувача розташовується зліва від символу @ і може включати літери, числа, символи підкреслення, точки і деякі інші спеціальні символи крім ком, пробілів або круглих дужок.

Ім'я хоста або домена (справа від "@") визначає розташування поштової скриньки в Інтернеті і зазвичай є ім'ям комп'ютера, що знаходиться у власності компанії або служби Інтернету.

Повідомлення для даного адресата накопичуються на поштовому сервері, а потім передаються на комп'ютер адресата за запитом.

3.2.2 Групи новин

Телеконференції (або групи новин) є засобами поширення повідомлень, не призначених для конкретного адресата. Інформація про наявність повідомлення поступово поширюється від одного сервера новин до іншого. Повідомлення зберігається на сервері протягом деякого часу (від декількох днів до декількох тижнів), після чого скидається. Користувач має доступ до всіх повідомлень, поданих на даному сервері новин.

Автори повідомлень направляють їх у тематичні телеконференції. Імена телеконференцій утворять ієрархічну структуру, яка не має єдиного кореня. Елементи імені розділяються точками, старші елементи розташовуються зліва, молодші  справа. Чим більше елементів в імені телеконференції, тим більш вузькій темі вона присвячена.

Наприклад, телеконференція news.announces.newusers, що регулярно оновлюється, містить набір повідомлень (англійською мовою), призначений для ознайомлення початківців із правилами використання телеконференцій і мережного етикету. З елементів comp.hardware... починається цілий ряд телеконференцій, присвячених різним темам, пов'язаним з апаратним забезпеченням комп'ютерів.

При звертанні до телеконференції сервер новин передає на комп'ютер користувача заголовки існуючих у ній і непрочитаних користувачем повідомлень. Текст повідомлень передається пізніше відповідно до вказівок користувача і настроювань програми читання повідомлень телеконференцій. Можна також відправити в телеконференцію нове повідомлення або відгук.

Хоча електронна пошта і служба новин  різні служби, для користувача вони майже однакові, оскільки в обох випадках йдеться про відправлення й одержання повідомлень. Повідомлення, що відправляється в телеконференцію, носить суспільний характер, а приватну інформацію слід пересилати електронною поштою. Однак жодна з цих служб не підходить для пересилки конфіденційної інформації, яка не має бути доступна стороннім.

Соседние файлы в папке metoda