Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metoda / Metod_lab_IT_ta_tehnol_Internet_2010_ukr.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

1 Дослідження можливостей web-браузерів

1.1 Мета роботи

Ознайомлення з основними прийомами пошуку та збереження інформації, отриманої за допомогою мережі Інтернет та вивчення можливостей програми Microsoft Internet Explorer.

1.2 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

Повторіть лекційний матеріал з тем “Пошук інформації в мережі Інтернет” і “Браузери". Функції та основні прийоми роботи з ними”. Для поглибленого вивчення матеріалу ознайомтеся з темами “Пошук та перегляд інформації в Інтернет” [15].

1.2.1 Засоби для перегляду Web-сторінок

Програма, яка використовується як засіб перегляду Web-інформації, називається браузером або Інтернет - оглядачем.

Основні функції браузерів:

• встановлення зв'язку з Web-сервером, на якому зберігається документ, і завантаження всіх компонентів комбінованого документа;

• інтерпретація тегів мови HTML, форматування і відображення Web-сторінки відповідно до можливостей комп'ютера, на якому браузер працює;

• надання засобів для відображення мультимедійних та інших об'єктів, що входять до складу Web-сторінок, а також механізму розширення, що дозволяє настроювати програму на роботу з новими типами об'єктів;

• забезпечення автоматизації пошуку Web-сторінок і спрощення доступу до Web-сторінок, з якими ознайомились раніше;

• надання доступу до вбудованих або автономних засобів для роботи з іншими службами Інтернету.

Прикладом браузера, призначеного для перегляду Web-документів, може служити Internet Explorer 5.0. Програма дає єдиний метод доступу до локальних документів комп'ютера, ресурсів корпоративної мережі Intranet і до інформації, доступної в Інтернеті. Вона забезпечує роботу з World Wide Web, дає ідентичні засоби роботи з локальними папками комп'ютера і файловими архівів FTP, надає доступ до засобів зв'язку через Інтернет.

Розглянемо назви і призначення всіх елементів робочого вікна програми Internet Explorer , показаного на рис. 1.1.

Заголовок вікна стандартний заголовок Windows, у якому, крім назви програми, відображується ще і назва поточної відкритої Web-сторінки, наприклад (див. рис. 1.1), у заголовку відображується назва Web-сторінки. Заголовок не відрізняється від заголовка будь-якого іншого вікна в системі Windows. У правій частині заголовка вікна розташовані кнопки, призначені для стандартних дій із вікнами в операційній системі Windows (згорнути вікно, змінити розмір, закрити).

Рисунок 1.1  Елементи вікна Microsoft Internet Explorer

Під заголовком розташовується меню. З його допомогою зручно вибрати будь-яку команду Internet Explorer. Нижче меню знаходиться панель інструментів. На ній розташовані позначки до різних дій, які можна виконувати в процесі роботи (табл. 1.1)*.

Таблиця 1.1 – Призначення кнопок панелі інструментів Internet Explorer

Кнопка

Призначення

Назад

Повернення до попередньої Web-сторінки

Вперед

Повернення до Web-сторінки, що проглядалася перед натисканням кнопки Назад

Остановить

Припинення завантаження Web-сторінки з заданою адресою

Обновить

Завантаження, яке заново переглядає Web-сторінки

Домой

Завантаження Web-сторінки при запуску Internet Explorer

Поиск

Відчинити вікно пошуку Web-сторінки, що містить задану інформацію

Избранное

Відкрити перелік посилань на відвідані раніше і записані у Избранном Web-сторінки

Журнал

Відкрити список Web-сторінок, відвіданих за останні дні, години або хвилини

Почта

Виклик меню роботи з поштовими повідомленнями: читання, створення повідомлення тощо

Печать

Виведення на друк поточної Web-сторінки

Правка

Відкрити поточну Web-сторінку у вікні HTML-редактора

* туті надалі усі функції даються російською мовою у зв’язку з тим, що програми українською мовою не існує.

Під панеллю інструментів розташована панель посилань. Ссылка (посилання) це позначка, за якою закріплена адреса певної Web-сторінки в Інтернеті. Натисніть мишкою на кнопці посилання, яка вас цікавить, щоб завантажити потрібну сторінку. Якщо в цей момент ви не підключені до Інтернету, буде видане повідомлення про помилку. Розроблювачі Internet Explorer за замовчанням зробили посилання на різні сторінки корпорації Microsoft. Можна змінити як назви посилань, так і адреси цих посилань на будь-які інші адреси (див. рис. 1.1).

Нижче Панели ссылок розташоване Поле для введения адреса Web-страницы, що ви хочете переглянути.

Центральна частина вікна програми призначена для відображення відкритої в даний момент Web-сторінки. Якщо ця сторінка не міститься у відведеному для неї полі перегляду, з'являються вертикальна і горизонтальна Полосы прокрутки, які дозволяють переглядати Web-сторінку окрема.

Строка состояния призначена для індикації дій, які у даний момент виконує програма Internet Explorer. Цей рядок призначений для відображення адрес посилань на поточній Web-сторінці при виборі їх покажчиком миші.

Прогресс-индикатор є шкалою, що відображує відсоток виконання операції, наприклад, завантаження графічного зображення. Він розташований у правому нижньому куті вікна програми.

1.2.2 Прийоми керування браузером

Розглянемо основні Команды меню.

Файл створення нового вікна, зберігання відкритого документа на своєму комп'ютері, друк, вмикання або вимикання режиму автономної роботи, завершення роботи з програмою;

Правка копіювання фрагментів документа в буфер обміну, пошук тексту на Web-сторінці;

Вид  вмикання і вимикання відображення службових елементів вікна (панелей інструментів, додаткових панелей, рядків стана), вибір шрифту і кодування символів;

Избранное  ведення списку регулярно відвідуваних сторінок і швидкий доступ до них;

Сервис  перехід до використання програм для роботи з іншими службами Інтернету, а також настроювання браузера.

Робота з декількома вікнами. Щоб відчинити нове вікно програми Internet Explorer, не закриваючи поточного, застосовують команду Файл / Создать / Окно. Кожне вікно відображує свій Web-документ і може використовуватися самостійно. Зокрема, списки кнопок Назад і Вперед оновлюються в кожному вікні індивідуально.

Настроювання властивостей браузера необхідно для ефективної і комфортної роботи в Інтернеті. Параметри оптимального настроювання залежать від властивостей відеосистеми комп'ютера, продуктивності діючого з'єднання з Інтернетом, утримання поточного Web-документа й особистих преваг індивідуального користувача.

Розпочати настроювання програми Internet Explorer можна як із самої цієї програми (Сервис / Свойства обозревателя), так і через загальносистемний засіб Windows  Панель управления (позначка Свойства обозревателя).

Загальні параметри роботи браузера задаються на вкладці Общие. Тут можна зазначити, яку сторінку слід використовувати як основну, задати обсяг дискового простору для збереження тимчасових файлів Інтернету і вилучити тимчасові файли, а також сторінки, підготовлені для читання в автономному режимі. Правила збереження тимчасових файлів задаються за допомогою кнопки Настройка. Чим рідше програма перевіряє відповідність версій давно завантаженої сторінки і реального документа, тим більше заощаджується часу на завантаження сторінок, але збільшується ризик їхнього застарівання. Кнопка Обновить на панелі інструментів Звичайні кнопки дозволить одержати останню версію документа незалежно від настроювань.

Керування оформленням відображуваних Web-сторінок також здійснюється елементами керування вкладки Общие. Використовувані кольори настроюються за допомогою кнопки Цвет, а шрифти  за допомогою кнопки Шрифты. Ці настроювання підпорядковані тому, що задано в самому Web-документі.

Якщо з якоїсь причини необхідний повний контроль над оформленням відображуваних документів, використовують кнопку Оформление. З її допомогою можна задати примусове використання параметрів форматування, заданих у властивостях браузера. Це може відноситися до використовуваних кольорів (прапорець Не учитывать цвет, зазначені на Web-сторінках), накресленням шрифтів (Не учитывать шрифты, зазначені на Web-строрінках) і розмірам шрифтів (Не учитывать размеры шрифтов, зазначені на Web-сторінках).

Настроювання властивостей з'єднання з Інтернетом здійснюється за допомогою вкладки Подключение. Тут доступні ті самі операції, що і при безпосередньому використанні папки Удаленный доступ сети. Крім того, можна зазначити, яке саме з'єднання має використовуватися при роботі браузера. За допомогою перемикачів можна задати режим відмови від автоматичного підключення, стандартний режим підключення за відсутності з'єднання або режим використання тільки одного з'єднання.

Вибір програм, використовуваних для роботи в Інтернеті, здійснюється за допомогою вкладки Программы. Всі види програм, крім календаря (для ведення списку справ, зустрічей, свят тощо), входять безпосередньо в дистрибутивний пакет Internet Explorer.

Засоби захисту від потенційно небезпечного вмісту Web-документів дає вкладка Безопасность. Вона дозволяє зазначити Web-вузли, взаємодію з якими слід вважати небезпечною, і заборонити прийом з них інформації, яка може виявитися руйнівною.

Для обмеження доступу до вузлів із неприйнятним змістом, а також для керування використанням електронних сертифікатів служать елементи керування вкладки Содержание.

Інші настроювання зосереджені на вкладці Дополнительно. Вони дозволяють:

• дотримуватися конфіденціальності роботи за допомогою засобів шифрування, використання електронних сертифікатів і своєчасного вилучення тимчасових файлів;

• контролювати використання засобів мови Java;

• управляти відображенням мультимедійних об'єктів;

• використовувати додаткові настроювання оформлення;

• управляти режимом пошуку Web-сторінок, що містять потрібну інформацію.

Робота з гіперпосиланнями. Навігація по Інтернету частіше виконується не шляхом введення адреси URL, а за допомогою використання гіперпосилань (Гиперссылок). При відображенні Web-сторінки на екрані гіперпосилання виділяються кольором (зазвичай синім) і підкресленням. Адреса URL, на яку указує посилання, відображується в рядку стану. При клацанні на гіперпосиланні відповідна Web-сторінка завантажується замість поточної. Якщо гіперпосилання вказує на довільний файл, його завантаження відбувається за протоколом FTP.

Для перегляду посилань на відкритій Web-сторінці зручно використовувати клавішу ТАВ. При натисканні на цю клавішу, фокус уведення (пунктирна рамка) переміщується до наступного посилання. Перейти по посиланню можна, натиснувши на клавішу ENTER. При такому підході послідовно перебираються текстові і графічні посилання, а також окрема область зображень-карт.

Додаткові можливості використання гіперпосилань дає їх контекстне меню. Щоб відкрити нову сторінку, не закриваючи поточної, застосовують команду Открыть в новом окне. У результаті відкривається нове вікно браузера. Адресу URL, задану посиланням, можна помістити в буфер обміну за допомогою команди Копировать ярлык. Його можна вставити в поле панелі Адрес або в будь-який інший документ для подальшого використання. Інші операції, які стосуються поточної сторінки та її елементів, також зручно здійснювати через контекстне меню. Так, наприклад, рисунок, що є на сторінці, можна:

• зберегти як файл (Сохранить рисунок как);

• використовувати як фоновий рисунок (Сделать рисунком рабочего стола) або як активний елемент (Сохранить как элемент рабочего стола).

Якщо рисунок виконує функції графічного посилання, до нього можна застосовувати як команди, які відносяться до зображення, так і команди, що відносяться до посилання.

1.3 Опис лабораторної установки

Лабораторна робота виконується на ПЕОМ типу IBM PC в операційному середовищі Windows із використанням Internet Explorer.

1.4 Порядок виконання роботи та методичні вказівки з її виконання

1.4.1 Пошук інформації та її збереження

Відкрийте вікно текстового редактора Microsoft Word (Пуск Программы Word).

Запустіть програму Microsoft Internet Explorer. У вікні Internet Explorer у поле Адрес введіть адресу пошукового сервера, наприклад, http://www.aport.ru.

На сторінці пошукового сервера задайте образ пошуку, наприклад браузер, і натисніть кнопкою Найти (Search). Після пошуку у вікні Internet Explorer буде виведений список знайдених посилань. Якщо пошук завершився невдало, відредагуйте вигляд пошуку і повторіть пошук. Спробуйте пошукати за допомогою інших пошукових серверів, наприклад: http://www.atrus.ru, http://www.yandex.ru, http:// www.rambler.ru, http://www.list.ru, http://www.susamn.net, http://www.altavis-ta.com, http://www.yahoo.com, http://www.infoseek.com.

Клацнувши на знайденому посиланні у вікні результатів пошуку, перейдіть до знайденої Web-сторінки.

Для збереження Web-сторінки виберіть у меню Файл команду Сохранить как, потім у діалоговому вікні Сохранение Web-страницы в поле Имя файла введіть ім'я файла, у списку Тип файла виберіть варіант збереження Web-страница полностью (*.htm, *.html). У списку Вид кодирования виберіть вид кодування символів російської кирилиці (Windows) і натисніть кнопкою Сохранить.

Якщо потрібно зберегти окремий рисунок з Web-сторінки, зазначте рисунок, натисніть правою кнопкою миші і у контекстному меню виберіть команду Сохранить рисунок как. У діалоговому вікні Сохранение рисунка в полі Папка виберіть папку, в якій потрібно зберегти рисунок, у полі Имя файла задайте ім'я файла і натисніть кнопкою Сохранить.

Для збереження посилання на знайдену Web-сторінку в документі Microsoft Word виділіть адресу знайденого сайта чи сторінки у вікні Internet Explorer у полі Адрес, потім скопіюйте виділену адресу в буфер обміну, натиснувши на комбінацію клавіш Ctrl+C.

Перейдіть у вікно редактора Microsoft Word (натисніть на комбінацію клавіш Alt+Tab чи клацнувши ярликом Word на панелі задач Windows).

У вікні Microsoft Word вкажіть місце в документі і вставте з буфера обміну скопійовану адресу, натиснувши на комбінацію клавіш Ctrl+V.

У вікні Microsoft Word виділить вставлену адресу і на панелі інструментів натисніть кнопкою Добавить гиперссылку.

Уведіть анотацію до вставленого посилання (можна увести текст анотації з клавіатури або виділити і скопіювати через буфер обміну придатну для анотації як текстову, так і графічну інформацію зі знайденого сайта).

1.4.2 Робота з папкою «Избранное»

У полі Адрес задайте адресу пошукового сервера: http://www. aport. ru. Після завантаження Web-сайта www. aport. ru задайте спосіб пошуку Медичні системи, установіть прапорець Искать сайты і натисніть кнопкою Найти.

Після закінчення пошуку натисніть у списку знайдених посилань Web-сторінок на одному із посилань і запам'ятайте адресу Web-сторінки, для чого виберіть у меню Избранное команду Добавить в избранное. У діалоговому вікні Добавление в избранное відредагуйте назву сторінки в полі Имя (наприклад, Результат пошуку) клацніть кнопкою ОК. Якщо ви хочете додати адресу сторінки в окрему папку, слід клацнути в діалоговому вікні Добавление в избранное кнопкою Добавить в, а потім у списку папок, що розкрився, вибрати потрібну або створити нову, клацнувши кнопкою Создать папку, і задати її ім'я. Клацнувши кнопкою ОК у діалоговому вікні Добавление в избранное, завершіть зберігання адреси відвіданої сторінки.

Увійдіть до папки Избранное Результат поиска. Переконайтеся, що в папці Избранное дійсно була збережена інформація.

Избранное / Упорядочить избранное. Клацніть кнопкою Создать папку. Дайте новій папці ім'я Материалы.

Виберіть пункт Результат поиска. Клацніть кнопкою Переместить.

У діалоговому вікні Обзор папок виберіть папку Материалы, після чого клацніть кнопкою ОК та закрийте діалогове вікно.

Перевірте, як завантажується сторінка (Пуск / Избранное / Материалы / Результат пошуку). Знищіть папку Материалы та її вміст.

1.4.3 Зміна властивостей оглядача

У полі Адрес введіть http://physics.about.com. Клацніть кнопкою Classical mechanics. Зафіксуйте за допомогою секундоміра час завантаження сторінки.

Для прискорення завантаження Web-сторінок змініть настроювання Microsoft Internet Explorer, увімкнувши відображення рисунків, анімації, відео та звука. Для цього виберіть у діалоговому вікні Свойства обозревателя вкладку Дополнительно, потім виберіть поділ Мультимедиа і зніміть прапорці Отображать анимацию / Отображать видео / Отображать звуки / Отображать рисунки.

Для застосування заданих змін властивостей Web-оглядача клацніть кнопкою Применить. Клацнувши кнопкою ОK, закрийте діалогове вікно Свойства обозревателя.

Клацнувши кнопкою Обновить на панелі інструментів Internet Explorer, перевірте дію змінених настроювань Web-оглядача.

1.5 Зміст звіту

У змісті звіту необхідно вказати мету роботи, стислий опис можливостей браузера, опис Web-сторінок, з якими ви ознайомились, засоби підвищення ефективності пошуку інформації та дані про швидкість завантаження сторінок при різних режимах роботи оглядача.

1.6 Контрольні запитання та завдання

1. Що таке комп'ютерна мережа? Які типи топології компютерних мереж вам відомі?

2. Чим пояснюється необхідність модему для з'єднання комп'ютера з телефонною мережею?

3. Що таке протоколи зв'язку і яке їхнє призначення? Які відмінні риси протоколів TCP/IP?

4. Перелічіть можливості Інтернету.

5. Опишіть 7 рівнів взаємодії комп'ютерів у мережі й особливості кожного рівня.

6. Що таке сервер, клієнт?

7. Перелічіть служби Інтернету, опишіть їхнє призначення й особливості застосування.

8. Що таке WWW, у чому полягають основні компоненти технології WWW?

9. Що таке регіональна система імен в Інтернеті? Яка її структура?

Соседние файлы в папке metoda