Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Корабли конспект

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
41.95 Кб
Скачать

До найважливішого з розглянутих документів відноситься технологічний графік побудови суден. Графік розробляється заводом після затвердження технічного проекту судна і призначений для організації керування процесом побудови судна. Під час розробки технологічного графіка використовують положення проектної (принципової) технології й організації побудови суден та передбачений там поділ процесу побудови на періоди.

Технологічний графік побудови судна представляє собою сукупність організаційно-технологічних документів, основними з який є: таблиця

трудомісткості і тривалості побудови суден, графік побудови судна, графік технічної готовності судна, таблиці розподілу трудомісткості побудови судна по планово-облікових одиницях робіт, графік комплектації судна виробами зовнішнього для суднобудівного заводу постачання і виробами МСЧ. У пояснювальній записці до технологічного графіка приводяться технічні характеристики проекту судна, будівельних місць і спускових споруджень, а також організаційні та технологічні характеристики процесу побудови судна.

Таблиця розподілу трудомісткості і тривалості побудови суден містить дані по трудомісткості в розрізі періодів побудови по всіх судах даного проекту. Вказуються планова трудомісткість і норма трудомісткості побудови судна.

Графік побудови судна являє собою укрупнену модель процесу побудови судна, що відображає трудомісткість і послідовність виконання робіт. Деталізація моделі визначається заводом з використанням переліку типових подій. Зміст робіт укрупненого сіткового графіка оформлюють звичайно в табличній формі, де вказують коди початкової та кінцевої подій кожної роботи, найменування робіт та їхній короткий зміст, питоме значення трудомісткості робіт у відсотках, збільшення технічної готовності судна у відсотках, тривалість робіт у робочих днях. Графік побудови судна включає необхідну інформацію для рішення задач формування графіка технічної готовності й усіх документів розподілу трудомісткості побудови судна.

Під технічною готовністю судна розуміється реалізована планова трудомісткість, %, у процесі побудови судна на задані моменти часу. У зв'язку з цим графік технічної готовності представляє собою функціональну залежність (у графічній чи табличній формі) технічної готовності судна, %, від часу його побудови (терміни настання типових подій, дати останніх чисел кожного місяця, перше січня кожного року побудови судна).

Таблиці розподілу трудомісткості по видах виробництв і цехам виконують у розрізі технологічних етапів.

Велике місце в технологічній підготовці виробництва займає розробка різних технологічних документів. Основними видами технологічної документації загального призначення є: карти ескізів, технологічна інструкція технологічного процесу, технологічна інструкція типового (групового) технологічного процесу Й 1Н.

Карта ескізів - графічний документ, що містить ескізи, схеми і таблиці, призначена для пояснення виконання технологічних процесів обробки деталей, виготовлення корпусних конструкцій, труб, виробів корпусодобудовної 4 номенклатури, для вказання припусків по конструкціях і т.п..

Технологічні інструкції технологічного процесу призначені для опису технологічних процесів у кожному з видів суднобудівного виробництва. Цей документ складається з наступних розділів: вступ (з зазначеннями на підставі яких конструкторських, нормативно-технічних і директивних документів розроблений технологічний процес); призначення й область застосування технологічного процесу; склад технологічних документів технологічного процесу; організація виконання робіт; дані про масогабаритні характеристики конструкцій; дані про необхідне оснащення, устаткування (у тому числі і підйомно-транспортне), інструменти і пристосування; дані про методи контролю якості конструкцій; вимоги безпеки праці, пожежної і вибухобезпеки, промислової санітарії й охорони навколишнього середовища.

Технологічна інструкція типового (грушового) технологічного процесу на відміну від тільки що розглянутої є типовою для цілої групи конструкцій. У цьому їхня велика перевага в порівнянні з одиничними технологічними процесами. В результаті типізації технологічних процесів скорочуються витрати на їхню розробку, зменшується потреба в устаткуванні, оснащенні, пристосуваннях та інструменті, розширюються можливості механізації й автоматизації виробничих процесів, поліпшуються умови праці, створюються передумови для кращої організації оперативно-календарного планування, підвищення техніко-економічних показників виробництва. Розробці типових технологічних процесів передує класифікація об'єктів типізації (груп конструкцій).

Крім розглянутих у практиці технологічної підготовки виробництва на суднобудівних заводах розробляються й інші технологічні документи, наприклад, технологічні вказівки, технічні умови, технічні вимоги. Технологічні вказівки випускаються для роз'яснення окремих, найбільш складних положень технологічного процесу. Технічними умовами задаються характеристики конструкцій, особливі умови їхнього виготовлення, комплектації, випробування, постачання. Технічні вимоги пред'являються до проектування (наприклад, оснащення), використання виробничих фондів (наприклад, нестандартного устаткування), технології виготовлення продукції.

У схемі технологічного документообігу відповідно до Єдиної системи технологічної документації (ЕСТД) прийняті наступні правила застосування комплектів технологічної документації, що пов'язані з етапами і стадіями конструкторської підготовки виробництва.

По-перше, на стадії розробки конструкторської документації технологічну документацію розробляти не прийнято. По-друте, комплекти технологічної документації в залежності від призначення, виду організації технологічних процесів і глибини їхнього опису прийнято поділяти на:

  • технологічну документацію для забезпечення робочих місць основного чи допоміжного виробництва - це різні комплекти робочої технологічної документації, включаючи технологічну документацію на тимчасові та стандартні технологічні процеси;

  • •технологічну документацію для забезпечення робочих місць у службах ТПП - це директивні, перспективні, проектні технологічні процеси і технологічні процеси інформаційного призначення.

ІІо-третє, у перераховані вище комплекти технологічної документації в різному сполученні крім титульного листа (ТЛ) також входять: МК - маршрутні карти, КТТТІ - карти типового технологічного процесу, КГТП - карти групового технологічного процесу, ТІ - технологічні інструкції (по налагодженню устаткування, настроюванню технологічного оснащення, інструкції з техніки безпеки), КТО - карти типових операцій, КТІ - карти технологічної інформації, ОК - операційні карти, КЕ - карти ескізів, КК - комплектувальні карти.

Крім названих документів система документообігу в технологічній підготовці виробництва передбачає й інші стандартизовані, типові з неуніфіковані документи:

  • відомості (технологічних маршрутів, матеріалів, норм витрати матеріалів, застосовності деталей, оснащення, устаткування...);

  • карти (налагодження, розрахунку і кодування інформації, замовлення на розробку керуючих програм, техніко-нормувальні, замовлень на проектування і виготовлення технологічного оснащення, карти змін, карти реєстрації результатів випробувань і (або) вимірів...);

  • акти (впровадження технологічних процесів, впровадження засобів технологічного оснащення, освоєння виробничих потужностей...);

  • паспорта (на технологічні процеси й особливо відповідальні деталі, паспорт підприємства...);

  • журнали (контролю технологічних процесів...) й інші документи.

Крім названих форм у системі документообігу ТПП використовується велика кількість неуніфікованої (чи недостатньо уніфікованої) документації - це календарні графіки ТПП, креслення технологічних компонувань і планувань устаткування, монтажні плани устаткування, відомості фундаментів під устаткування і т.д.

Маршрутно-технологічні карти

До складу МТК входить: карта розкрою (М 1:10), маршрут вирізки, ескізи всіх деталей, що входять у карту розкрою, специфікація карти розкрою (№креслення, № деталі, кількість деталей усього по кресленню, кількість деталей по карті розкрою), паспорт карти розкрою (габаритні розміри листа, марка і товщина матеріалу, № запуску, ім'я і № карти, кількість деталей, коефіцієнт використання металу, кількість пробивань, довжина різу, довжина вільних переходів).

Звичайно технолог вручну пите маршрут, хоча це можна автоматизувати. Випускається відомість деталей, де вказується в яких картах знаходиться деталь, для оперативного пошуку деталей.