Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички для студентів 6 курс УКР / Тема № 10. Методичка. Урогенітальні запальні захворювання.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
236.03 Кб
Скачать

Змішані інфекції сечостатевих органів (мікст-інфекції)

Особливістю сучасного перебігу всіх урогенітальних інфекцій є часта дотація збудників, що передаються статевим шляхом, між собою, а також включення бактерій, які звичайно колонізують піхву та нижній відділ цервікального каналу (індигенну флору). Хламідії, віруси, уреаплазми, мікоплазми Практично не зустрічаються як монозбудники інфекції геніталій. , .Треба відзначити, що на сьогодні спостерігається неухильна тенденція до асоціації цих збудників, виникнення так званих мікстінфекцій. Це значно погіршує перебіг та прогноз захворювання. Згідно з даними різних авторів, асоціації хламідій з гонококами спостерігаються в ЗО—40 % випадків, з уреаплазмою — в 20—25 %; з трихомонадою — до ЗО %. Одночасно три різні Інфекції зустрічаються у 10—12 %, 4—5 збудників — у 5—6 % хворих. Як Правило, в цих асоціаціях знаходяться і умовно-патогенні представники мікроцинозу нижніх відділів статевих органів жінки, серед яких переважають факультативні анаероби (стафілококи, ентеробактерії — кишкові палички) та облігатні анаероби, що не утворюють спор (бактероїди).

Велика кількість запальних захворювань статевих органів (ЗЗСО) своїм первинним виникненням зобов'язана проникненню екзогенних мікробів.

Матеріали для самоконтролю

1.Запальні захворювання ст.органів класифікують:

А)рецидивуючі

Б)хронічні

В)гострі

Г)підгострі

Д)свіжі

2.Існують слідуючі ступені важкості:

А)легка

Б)середня

В)важка

Г)вкрай важка

3.До запалень органів нижнього відділу належать:

А)екзоцервіцит

Б)кольпіт

В)аднексит

Г)ендоцервіцит

4.До запалення статевих органів верхнього відділу відносять:

А)бартолініт

Б)вульвіт

В)периметрит

Г)оофорит

5.Аднексит –це запалення :

А)матки

Б)яєчника

В)обох труб

Г)яєчників та труб

6.Периметрит-це запалення:

А) серозного шару матки

Б)мязевого шару матки

В)звязкового апарату матки

Г)внутрішнього шару матки

Д)яєчників

7.Диф.діагностику запальних захворювань проводять з:

А)гострим циститом

Б)гострим пієлонефритом

В)розривом кісти

Г)позаматковою вагітністю

Д)гострим апендицитом

Е)ендометріозом

8.Протизапальну терапію проводять:

А)сульфаніламідами

Б)антибіотиками

В)вітамінами

Г)десенсибілізуючими

9.Ускладнення зап.зах.ст.органів-це:

А)непліддя

Б)пельвіоперитоніт

В)піосальпінгс

Г)злуки малого тазу

10.Ускладнення хронічних запальних процесів:

А)гідросальпінкс

Б)непліддя

В)піоовар

Г)гострий пельвіоперитоніт

11.Покази до термінового хірургічного втручання:

А)гострий ендометрит

Б)гострий аднексит

В)розрив піосальпінксу

атеріали для самоконтролю

Ситуаційні задачі

№ 1. Хвора А. звернулась до лікаря жіночої консультації зі скаргами на свербіж та печіння в ділянці зовнішніх статевих органів та у вагіні, біль при статевому акті, гноєподібні виділення. При огляді: шкіра та слизова оболонка в області зовнішніх статевих органів гіперемована, стінка вагіни гіперемована, болюча, виділення гноєподібні, шийка матки гіперемована, циліндричної форми, вічко закрите. Тіло матки та придатки без особливостей, склепіння глибокі.

Поставити попередній діагноз, скласти план дослідження хворої, призна­чити лікування.

№ 2. Хвора Б. звернулася до лікаря з приводу різкого болю в області зовнішніх статевих органів, набряку статевих труб, біль при ходінні, неможливість статевого життя. Температура 38,5 С, пульс — 100 уд. в 1 хв., задовільних властивостей. При огляді в ділянці великої статевої губи праворуч визначається пухлиноподібне утворення розміром 3х4 см, різко болюче, тверде. Шкіра в області зовнішніх статевих органів гіперемована. Вагінальне дослідження неможливе внаслідок різкої болючості.

Поставити попередній діагноз, скласти план дослідження, призначити лікування.

№ 3. Хвора В. скаржиться на біль внизу черева, сукровичні виділення, які з'явилися через 3 дні після проведення діагностичного вишкрібання матки. Температура 38,7 С, пульс — 100 уд. в 1 хв. задовільних властивостей. При огляді: живіт м'який, чутливий у нижніх відділах, симптомів подразнення очеревини немає. З боку зовнішніх статевих органів патології немає. Вагіна містка, шийка матки циліндрична, вічко закрите, виділення кров'янисті, з неприємним запахом. Тіло матки трохи збільшене, м'якої консистенції, болюче. Додатки не пальпуються, параметрії вільні.

Поставити попередній діагноз, скласти план дослідження, призначити лікування.

№ 4. Хвора Г. Доставлена в стаціонар каретою швидкої допомоги зі скаргами на різкі болі внизу живота, підвищення температури до 39,7 С. Протягом 0Єтанніх 2 років хворіє хронічним запаленням придатків матки. 2 дні тому з метою поновлення прохідності труб проведена гідротубація. При огляді: живіт м'який, різко болючий у нижніх відділах. Симптоми подразнення очеревини слабо позитивні в нижніх відділах живота. З боку зовнішніх статевих органів патології немає. Шийка матки циліндрична, чиста, вічко закрите. Тіло матки не збільшене, обмежено рухливе, неболюче. Праворуч від матки пальпується пухлиноподібне утворення розміром 3х7 см, різко болюче, обмежено рухливе. Ліві придатки оточені спайками, неболючі. Праве склепіння глибоке, болюче, ліве — без особливостей. Параметриї вільні. Виділення гноєподібні.

Поставити попередній діагноз, скласти план дослідження, призначити лікування.

№ 5. Хвора Д. Доставлена в стаціонар каретою швидкої допомоги зі скаргами на різкі болі внизу живота, підвищення температури до 39,8 С. Тиждень тому з метою переривання вагітності ввела в шийку матки катетер. При огляді: живіт напружений, різко болючий при пальпації. Симптом подразнення очеревини позитивний в нижніх відділах до рівня пупка. При вагінальному дослідженні: зовнішні статеві органи без особливостей, вагіна містка, шийка матки циліндрична, вічко пропускає кінчик пальця, виділення гнійні. Склепіння вкорочені, заднє випнуте, різко болюче. Тіло матки та додатки пальпувати неможливо внаслідок болючості та напруження живота.

Поставити попередній діагноз, скласти план дослідження, призначити лікування.