Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСР ПУСКУ 2.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
343.04 Кб
Скачать

51

Тема 13. Фінансовий облік готової продукції та її реалізації на виробничих підприємствах (за галузями діяльності) зміст

Вступ....................................................................................................................................3

1. Сутність, визнання та класифікація готової продукції сільського господарства,

значення і завдання її обліку……………………………………………………………..5

2. Характеристика фінансово-господарської діяльності та постановки обліку

в СВК «Красная Заря»......................................................................................................11

3. Документальне оформлення руху готової продукції та звітність матеріально відповідальних осіб............................................................................................................21

4. Синтетичний і аналітичний облік руху готової продукції та її реалізації у сільському господарстві………………………………………………………................31

5. Відображення інформації про готову продукцію сільського господарства у фінансової звітності………………………………………………...……………………35

6.Використання інформаційних технології в обліку готової продукції сільського господарства …………………………………………………………………...………..39 Висновки та пропозиції.....................................................................................................42

Список використаних джерел...........................................................................................46

Додатки

Вступ

Цільова функція бухгалтерського обліку як економічної системи полягає у вивченні всіх господарських фактів, явищ або процесів суспільного виробництва, що супроводжують утворення сукупного суспільного продукту праці, з метою подати вартісне вираження стану продуктивних сил і виробничих відносин з урахуванням їх взаємозв'язків. Для цього потрібна систематизова­на номенклатура даних, що характеризувала б господарські факти, явища або процеси. Це означає, що об’єктами облікового процесу є множина елементів діяльності підприємства .

Одним з таких елементів для сільськогосподарських підприємств є готова продукція. Важливість даного об'єкта обліку в тім, що формування вартості готової продукції є заключним етапом виробничих процесів. Ця обставина відіграє особливу роль у формуванні облікових взаємозв'язків на підприємстві оскільки необхідно забезпечити максимально ефективне сполучення трьох основних процесів постачання, виробництва і реалізації.

В сучасних умовах господарювання успішна діяльність кожного суб'єкта господарювання полягає у підвищенні рівня економічної ефективності виробництва продукції.

Облік готової продукції в сільському господарстві є важливою темою для розгляду і її актуальність полягає в тому, що більшість сільськогосподарських підприємств виготовляють продукцію, яка є об'єктом обліку

Метою курсової роботи є дослідження методики готової продукції та її реалізації на сільськогосподарському підприємстві, а також розробка пропозицій щодо її вдосконалення.

Основні завдання роботи:

  • дослідження економічного змісту: класифікації готової продукції сільського господарства, а також значення та завдання її обліку;

  • ознайомлення з характеристикою фінансово-господарської діяльності та постановки обліку в СВК «Красная Заря»;

  • розгляд документального оформлення руху готової продукції та звітності матеріально відповідальних осіб;

  • аналіз побудови аналітичного та синтетичного обліку готової продукції сільськогосподарських підприємств;

  • відображення інформації про готову продукцію сільського господарства у фінансовій звітності;

  • одержання практичних навичок по роботі з первинними документами і регістрами обліку готової продукції сільськогосподарського підприємства.

Об'єктами дослідження є методики фінансового обліку готової продукції на сільськогосподарських підприємствах.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів фінансового обліку готової продукції сільськогосподарського підприємства.

Суб'єктом дослідження обрано сільськогосподарський виробничий кооператив «Красная Заря».

Роботу виконано із застосуванням методів синтезу й аналізу, порівняння абстрагування.

Інформаційною базою для проведення дослідження є нормативно правові акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства Фінансів України, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених з економічної теорії фінансового обліку,матеріали періодичних видань.

Практичне значення одержаних результатів полягає у застосуванні в практичній діяльності СВК «Красная Заря» розроблених законом щодо вдосконалення фінансового обліку готової продукції сільськогосподарського підприємства.

  1. Сутність, визначення та класифікація та оцінка готової продукції сільського господарства, значення і завдання її обліку

Метою діяльності будь якого підприємства є задоволення суспільних потреб через випуск продукції, виконання робіт, надання послуг.

Матеріальний результат праці у більшості випадків виступає у формі конкретного продукту – продукції (виробу). Виготовлена продукція на протязі певного періоду часу перебуває на різних стадіях технологічного процесу і, з огляду на це, називається незавершеним виробництвом, напівфабрикатом чи готовим для споживання виробом (продуктом).

На сільськогосподарських підприємствах під готовою продукцією відповідно до П(С)БО 9 «Запаси» розуміють товарну продукцію рослинництва, тваринництва, промислових та обслуговуючих виробництв, продукцію переробки, закуплену у громадян для подальшої переробки, що відповідає затвердженим стандартам.

Під терміном, що наведено у П(С)БО 30 "Біологічні активи", затвердженому Наказом Міністерства фінансів України від 18.11.05 № 790, сільськогосподарською продукцією розуміють актив, одержаний у результаті відокремлення від біологічного активу, призначений для продажу, переробки або внутрішнього споживання.

Біологічний актив - це тварина або рослина, яка в результаті біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди.

Первісне визнання сільськогосподарської продукції відображається в обліку у тому звітному періоді, у якому вона відокремлена від біологічного активу.

Сільськогосподарська продукція при її відокремленні від біологічного активу - у рослинництві - зерно, плоди, ягоди, овочі, зелена маса, отримані під час збирання врожаю (заготівлі); у тваринництві - вовна, молоко, яйця, мед, отримані під час настригу, надою, збору тощо) або при припиненні процесів життєдіяльності біологічних активів (деревина, отримана при вирубці насаджень, тощо) перестає бути елементом біологічних активів і визнається як окремий актив.

За цільовим призначенням, господарською цінністю, економічними вигодами від використання сільськогосподарська продукція поділяється на основну, супутню та побічну.

Основною є сільськогосподарська продукція, використання якої може приносити найбільші економічні вигоди підприємству і отримання якої є метою утримання біологічних активів, здатних давати таку сільськогосподарську продукцію (у рослинництві - зерно, овочі, фрукти, насіння соняшнику, виноград, коренеплоди тощо; у тваринництві - молоко в молочному скотарстві, приріст живої маси при вирощуванні і відгодівлі тварин, вовна основного стада овець, мед, товарна риба тощо).

Супутньою є сільськогосподарська продукція, яка одержана від біологічного активу або їх групи одночасно з основною продукцією, відповідає встановленим стандартам або технічним умовам і призначенням для подальшої переробки або реалізації (у рослинництві - насіння льону і конопель; у тваринництві - молоко від основного стада овець, віск у бджолярстві тощо).

Побічною є сільськогосподарська продукція, яка одержується від одного біологічного активу або їх групи одночасно з основною, але має другорядне значення, а економічні вигоди від її використання є несуттєвими (у рослинництві - солома, гичка, бадилля; у тваринництві - гній, пташиний послід тощо).

Від окремих біологічних активів та їх груп, крім сільськогосподарської продукції, можуть бути отримані додаткові біологічні активи (у рослинництві - чубуки, саджанці; у тваринництві - приплід, нові рої бджіл, матеріал для розведення риби тощо).

Первісне визнання додаткових біологічних активів відображається в обліку у тому звітному періоді, у якому вони відокремлені від біологічного активу.

Згідно з «Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій № 291 від 30 листопада 1999 року» під сільськогосподарською розуміють продукцію, одержану від власних рослинницьких, тваринницьких та промислових підрозділів підприємства, яка призначена для продажу на сторону та для іншого невиробничого споживання (видачі й продажу працівникам, передачі в невиробничу сферу, наприклад в дитячі садки, їдальні тощо); продукцію, яка призначена для споживання в тваринницьких підрозділах як корм або для виробництва кормів у кормоцехах; продукцію, яка вирощена для годівлі худоби, наприклад зелену масу, корм, плоди тощо, а також побічну продукцію та відходи, одержані при доведенні товарної продукції та насіння до належних кондицій; насіння та посадкового матеріалу, включаючи саджанці, призначені, призначені для закладання та ремонту власних насаджень.

Обсяг продукції у вартісному вираженні на більшості сільськогосподарських підприємств визначаються показниками товарної, валової, реалізованої продукції.

Товарна продукція є практично скрізь застосовуваним вартісним показником, що дозволяє підсумовувати виготовлення різних видів продукції і завдяки цьому визначати загальний обсяг сільськогосподарського виробництва на тому чи іншому підприємстві, а також обчислювати ряд макроекономічних та узагальнюючих показників розвитку народного господарства.

Товарна продукція представляє собою вартість усіх видів готової продукції сільськогосподарських підприємств, робіт промислового характеру і послуг, призначених для замовників зі сторони.

Товарна продукція розраховується в діючих відпускних цінах сільськогосподарського підприємства, а також у незмінних (порівняльних) цінах і тарифах. Перша оцінка дозволяє визначити планову суму доходу і прибутку підприємства, розрахувати середні витрати на гривню товарної продукції, а друга – темпи росту і зміни структури виробництва.

Валова продукція – це вартість всіх видів сільськогосподарської продукції, виготовленої на підприємстві не залежно від того, буде вона реалізована на сторону чи спожита на даному підприємстві. Валова продукція це показник, який характеризує в грошовому виразі загальний обсяг виробництва підприємства.

У валову продукцію включаються:

  • вартість сільськогосподарської продукції , виробленої за звітний період в основних, допоміжних, підсобних цехах;

  • вартість напівфабрикатів власного виробництва, відпущених на сторону і робіт промислового характеру, виконаних підприємством по заявкам зі сторони;

  • зміна залишків приросту (чи зменшення) незавершенного сільськогосподарського виробництва.

Продукція, яку випускає сільськогосподарське підприємство, характеризується такими показниками, як номенклатура і асортимент.

Номенклатура продукції – це перелік найменувань сільськогосподарської продукції, завдання по випуску яких передбачається планом виробництва сільськогосподарського господарства.

Асортимент являє собою сукупність різновидів сільськогосподарської продукції кожного найменування, що відрізняється відповідними техніко-економічними показниками (сортом, типорозмірами тощо). Номенклатура і товарний асортимент включають вироблену у минулі роки сільськогосподарську продукцію, попит на яку зберігається, а також нову освоювану продукцію, дослідні зразки нових виробів сільськогосподарської продукції.

Асортимент готової (сільськогосподарської) продукції на СВК «Красная заря» наступний:

  • зернові та зернобобові культури (пшениця, жито, ячмінь, соя, рапс);

  • овочеві культури (картопля, помідори, капуста);

  • м’ясна продукція (м'ясо птиці, свиней).

Організація обліку готової (сільськогосподарської) продукції має велике значення для сільськогосподарських підприємств, що пояснюється його впливом на формування фінансових результатів. Правильна облікова оцінка готової продукції та організація її формування є основними елементами системи управління підприємством.

Для правильної організації обліку готової продукції перш за все, необхідно контролювати кількість і вартість готової (сільськогосподарської) продукції, виконання програми постачання; кількість і вартість відпущеної готової продукції, виконання програми виробничого споживання; залишки по окремих видах готової продукції тощо.

Основними завданнями фінансового обліку готової продукції на сільськогосподарському підприємстві є 16 :

1) контроль за повним і своєчасним оприбуткуванням готової продукції та її збереженням за місцями зберігання і на всіх стадіях обробки;

2) відповідність складських запасів нормативам;

3) раціональна оцінка сільськогосподарської продукції;

4) розрахунок фактичної собівартості витрачених матеріалів на виробництво готової продукції та їх залишків за місцями зберігання і статтями балансу;

5) виявлення всіх витрат, пов'язаних з придбанням або виготовленням сільськогосподарської продукції та визначення її первісної вартості;

7) встановлення методології обліку витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції протягом року;

8) регламентування складу собівартості сільськогосподарської продукції;

9) своєчасне оприбуткування і списання сільськогосподарської продукції, а також оформлення документів по її руху;

10) забезпечення своєчасного документального оформлення руху продукції - надходження її на склади (випуску з виробництва) і відправлення покупцям;

11) відображення операцій випуску, відвантаження і реалізації продукції в регістрах поточного обліку в системі бухгалтерських рахунків;

12) контроль за виконанням плану з обсягу реалізації сільськогосподарської продукції, номенклатури, асортименту і якості, а також визначення результатів від її реалізації;

13) фіксація позавиробничих витрат, які пов'язані зі збутом продукції, та контроль за їх обсягом і складом;

14) визначення стану розрахунків з покупцями за відвантажену продукцію, отримання точних даних про кількість і якість випущеної продукції і даних про кількість і вартість відвантаженої продукції, а також довідок про залишок готової продукції на складах і контроль за відповідністю фактичних залишків обліковим даним.