Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка магістратура 2014-2015 (правки Мельника)

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Суть автореферату полягає у точній відповідності змістові магістерської роботи, а його зміст – дає повне уявлення про наукову цінність і практичну значущість магістерської роботи.

Список опублікованих праць магістра за темою магістерської роботи подають відповідно до вимог міждержавного стандарту з обов'язковим наведенням назв праць і прізвищ співавторів. Опубліковані праці, котрі розкривають основні положення магістерської роботи, включають до списку в такому порядку монографії, брошури, статті у наукових фахових виданнях, авторські свідоцтва, патенти, препринти, статті, депоновані и анотовані у наукових журналах, тези доповідей тощо.

Анотації. Обсяг анотацій – до 0,5 сторінки машинописного тексту, інформація ідентичного змісту про основні ідеї та висновки магістерської роботи. Анотації складаються за формою, яка має такий зміст:

прізвище та ініціали студента магістратури;

назва магістерської роботи;

спеціальність (шифр і назва);

назва університету;

місто, рік;

основні ідеї, результати та висновки магістерської роботи. Після кожної анотації наводять ключові слова відповідною

мовою. Ключовим словом називається слово або стійке словосполучення із тексту анотації, яке з точки зору інформаційного пошуку несе смислове навантаження. Сукупність ключових слів повинна відображувати поза контекстом основний зміст наукової праці. Загальна кількість ключових слів має бути не меншою трьох і не більшою десяти. Ключові слова подають у називному відмінку, друкують у рядок, через кому.

Оформлення автореферату. Примірники автореферату, які студент магістратури подає до захисту перед ДЕК разом з іншими документами та магістерською роботою, друкують за наступними вимогами:

– за обсягом автореферат (без обкладинки й анотацій) не може

бути меншим 0,8 авторського аркуша, а також перевищувати 1

авторський аркуш при друкуванні з одинарним інтервалом із використанням текстового редактора Word з розміщенням від 40 до 44 рядків на сторінці.

На лицьовій стороні обкладинки автореферату подаються: назва навчального закладу; індекс УДК; прізвище, ім'я, по батькові студента магістратури; назва магістерської роботи; шифр і найменування

41

спеціальності та назва магістерської програми; підзаголовок «Автореферат магістерської роботи на здобуття освітньокваліфікаційного рівня магістр»; місто, рік. (табл..16).

На зворотному боці обкладинки автореферату вказується організація, в якій виконана магістерська робота; науковий ступінь, вчене звання, прізвище й ініціали наукового керівника, його місце роботи та посада; науковий ступінь, вчене звання, місце роботи, посада, прізвище й ініціали рецензента (табл..17). Автореферат не має титульного аркуша.

42

Таблиця 16

Зразок титульної сторінки автореферату

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

КОВАЛЬЧУК АННА ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК 577.128+612.014:615.9:546.81

НИРКОВА НЕДОСТАТНІСТЬ У КОТІВ (ДІАГНОСТИКА І ЛІКУВАННЯ

Спеціальність 8.11010101 – ветеринарна медицини (за видами) Магістерська програма - «Ветеринарне забезпечення здоров’я

собак і котів»

АВТОРЕФЕРАТ магістерської роботи на здобуття освітнього рівня магістр

Київ - 2015

43

Таблиця 17 Зразок зворотного боку обкладинки автореферату

Магістерською роботою є рукопис Роботу виконано у Національному університеті біоресурсів і природокористування України

Науковий керівник:

Рецензент:

кандидат ветеринарних наук, доцент

Грушанська Наталія Геннадіївна

Національний університет біоресурсів і природокористування України доцент кафедри терапії і клінічної діагностики

доктор ветеринарних наук, професор

Сухонос Віктор Петрович

Національний університет біоресурсів і природокористування України професор кафедри хірургії ім. акад. І.О. Поваженка

Нумерація починається з цифри 1 на першій сторінці, де міститься загальна характеристика роботи.

Структурні частини автореферату не нумерують, їх назви друкують великими літерами симетрично тексту.

Видання автореферату. Автореферат магістерської роботи виготовляють друкарським способом і видають у вигляді брошури

тиражем 20 примірників.

Формат видання 145x215 мм (формат паперу і частка аркуша 60x90/16) з друкуванням тексту з обох сторін аркуша.

На авторефераті повинні бути вказані випускні дані друкарні або іншої установи, де друкувався автореферат, згідно з міждержавним стандартом.

44

11. Підготовка відзиву, рецензії та допуск магістерської роботи до захисту в ДЕК

Завершену магістерську роботу студент магістратури подає науковому керівнику для перевірки та підготовки відзиву на неї (дод.

А).

Письмовий відзив наукового керівника на магістерську роботу висвітлює рівень використання студентом магістратури теоретичних знань для розв'язання завдань дослідження, аналіз методики дослідження, оцінку якості вирішення завдань дослідження, аналіз та оцінку запропонованих дослідником заходів, інформацію про недоліки магістерської роботи, загальні висновки та оцінювання магістерської роботи.

Науковий керівник оцінює магістерську роботу записом: "Допускається до захисту", а в разі негативної оцінки — "До захисту не допускається". У випадку негативного висновку щодо допуску студента магістратури до захисту магістерської роботи, це питання виноситься на розгляд засідання кафедри за участю наукового керівника.

Кожна магістерська робота направляється на внутрішню рецензію (див. дод. Б) до провідних фахівців НУБіП України. Для студентів, які навчаються без відриву від виробництва, рецензентом може виступати спеціаліст підприємства, установи, організації тощо, де працює студент. Коло наукових та фахових інтересів рецензентів має відповідати тематиці магістерської роботи.

Рецензія подається у письмовому вигляді, в довільній формі і має містити такі складові:

значимість теми магістерської роботи для практики та її актуальність;

аналіз відповідності змісту магістерської роботи її завданню;

глибина висвітлення студентом магістратури реального стану справ у відповідній галузі;

висновки щодо використання в магістерській роботі сучасних методів дослідження, методичних підходів, елементів наукової новизни;

позитивні сторони магістерської роботи та її недоліки, інші питання на розсуд рецензента;

оцінку загальних вражень від магістерської роботи (оформлення, стиль і грамотність викладання тощо);

45

висновок і рекомендацію щодо можливості допуску магістерської роботи до захисту, за бажанням, може бути висловлено зауваження та думку про оцінку магістерської роботи за чотирибальною системою ("відмінно", "добре",

"задовільно", "незадовільно") та про присвоєння певної кваліфікації.

Рецензент має підписати рецензію із зазначенням свого прізвища, імені та по-батькові, місця роботи і посади, яку займає.

Підписана автором завершена магістерська робота, разом з письмовим відзивом наукового керівника та рецензією, подається на кафедру для її попереднього захисту у присутності наукового керівника. Термін подання магістерської роботи — не пізніше двох тижнів до початку роботи ЕК. Магістерська робота, яка не відповідає вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів конкретного дослідження, обґрунтованих пропозицій, а також не має відзиву та рецензій, до захисту не допускається.

Згідно положення НУБіП України «Про інституційний репозиторій магістерських робіт НУБіП України» (від 0.11.2009 р. та інструкції щодо наповнення репозиторію (від 26.03.2010 р.) не пізніше, ніж за 10 днів до захисту електронний варіант роботи

(документ Word), наукова стаття або тези (при наявності), підписані

рецензія та відгук наукового керівника (PDF-формат),

реєстраційна форма (Ф-6.3-3.5.1-06) особисто передаються відповідальній особі (доц. Костенко Віталій Михайлович, 105 бл. А) для архівування їх в репозиторії. Відповідний запис вноситься до журналу реєстрації та завіряється підписом автора. Подана у пізніші терміни магістерська робота до захисту в ЕК не допускається. Всі роботи автоматизовано перевіряються на плагіат, довідка про результати якого прикладається до матеріалів, що подаються разом з роботою до ЕК.

Велектронному варіанті в папці (2011_Іванов_І.І.):

1.Магістерська робота (2011_ Ivanov _І.І.doc)

2.Реєстраційна форма (Ivanov _Forma.doc)

3.Додатки в окремому pdf-файлі (скановані відзив, рецензія,

статті, тези, програмний код, акти впровадження тощо).

4.Для магістрів дослідницької спеціалізації обов’язково автореферат (автореферат Ivanov _І.І.doc) презентація (Ivanov _І.І.ppt) і друковані праці (в окремому pdf-файлі)

46

У паперовому варіанті:

Витяг із протоколу засідання кафедри (не пізніше ніж за 14 діб до початку захисту магістерських робіт) про проходження попереднього захисту студентів магістратури, у якому зазначено прізвища магістрантів роботи яких відповідають вимогам і допущені до захисту перед ДЕК.

До захисту не допускається робота в якій частка запозиченого тексту без посилань на авторів перевищує 40% за сумою трьох найвищих показників співпадання з попередньо архівованими роботами.

47

12. Підготовка презентації магістерської роботи для представлення в ДЕК

Основна мета презентації — це створення кращих умов виступу студентів під час захисту магістерської роботи і підвищення сприйняття результатів захисту членами державної екзаменаційної комісії та присутніми.

При створенні презентації магістранти повинні вирішити два важливих завдання:

1.Створити короткий анотований конспект свого виступу.

2.Створити допоміжні анімаційні ефекти для підвищення сприйняття викладеного матеріалу.

Презентацію до магістерської роботи рекомендується виконувати за допомогою програмного забезпечення MS POWERPOINT. Розробка презентації виконується у комп'ютерному класі. Перш ніж починати створення презентації, необхідно:

• вивчити основні рекомендації з розробки презентацій;

• ознайомитися з методиками щодо оформлення малюнків, таблиць та інших візуальних об'єктів;

• вибрати ключові та найважливіші моменти доповіді;

• вибрати стиль презентації та продумати варіанти розміщення різних візуальних об'єктів.

Основні етапи створення презентації

1.Запустіть POWERPOINT і у вікні, що з'явиться, наберіть один

зтрьох варіантів створення презентації.

2.Виберіть стиль оформлення презентації.

3.Наповніть кожний слайд необхідною інформацією.

4.Налаштуйте анімаційні ефекти кожного візуального об'єкта та процедури зміни слайдів.

5.Збережіть створену презентацію.

Структура презентації

Презентація складається з окремих слайдів. Кожний слайд складається з кількох візуальних об'єктів, які можна поділити на такі групи:

текст;

табличний матеріал;

діаграми;

малюнки та фотографії;

схеми та креслення.

48

Перша вимога до слайда: він не обов'язково повинен бути самопояснюючим. Часто він виявляється ефективним саме тоді, коли не може бути зрозумілим, поки магістрант його не прокоментує. Таким чином, слайд повинен бути підтримкою магістранту, а не його замінником.

Основні етапи презентації повинні корелювати із змістом доповіді магістранта і в кожному окремому випадку можуть мати свої особливості.

Рекомендований обсяг презентації

Кількість окремих слайдів презентації залежить від особливостей доповіді магістранта та його практичних навичок роботи з програмою MS POWERPOINT і в кожному окремому випадку може відрізнятися. При розробці презентації рекомендується дотримуватися таких рекомендацій.

1.Загальний час доповіді має бути 7–10 хв.

2.Кожні 20–30 секунд на екрані презентації має щось змінюватися (наприклад: з'явитися наступна частина тексту, змінитися місце знаходження якогось об'єкта, з'явитися наступний слайд тощо).

3.Максимальна кількість слайдів не повинна перевищувати 20–

25 шт.

4.На першому слайді повинна бути відображена тема магістерської роботи, прізвище доповідача та наукового керівника, рік захисту.

5.На 2-му – викладається актуальність та обґрунтування вибору теми магістерської роботи.

6.На 3-му – об’єкт, предмет, гіпотеза дослідження

7.На наступному слайді визначається головна мета магістерської роботи (додатково можна викласти основні завдання дослідження та шляхи їх вирішення).

8.На наступних слайдах відображаються основні етапи та найважливіші результати магістерської роботи.

9.На останніх одному-двох слайдах відображаються загальні висновки, основні результати та рекомендації до впровадження результатів магістерської роботи.

Рекомендації до створення презентації

Створення презентації — справа особлива, що залежить від рис характеру доповідача та аудиторії, перед якою планується робити доповідь. Але бажано при їх створенні врахувати наступне:

• використовуйте (за можливістю) стандартні шаблони

49

презентації, бо вони вже пророблені дизайнерами;

пам'ятайте, що погляд завжди опускається з правого верхнього кута в лівий нижній кут, тому розміщуйте більш важливі об'єкти у правому верхньому куті, а в лівому нижньому — менш важливі;

враховуйте умови розділення слайда документа на різні зони;

урівноважуйте об'єкти відносно "золотої лінії";

пам'ятайте, що у перший момент сприйняття увага привертається до кутів слайда;

обирайте необхідний стиль розмітки і рідше користуйтесь розміткою "Порожній слайд";

притримуйтесь того, що вільна, "невикористана" площа наочної поверхні, може становити до 30 %; використана – не більше

70 %;

обережно змінюйте фон і кольорові співвідношення тексту та

фону;

пам'ятайте, що команда "Застосовуйте шаблон оформлення" діє на всі слайди вашої презентації і не може бути застосована тільки до цього слайда;

використовуйте короткі текстові описи. Якомога більше використовуйте схеми, таблиці, діаграми, малюнки;

пам'ятайте: щоб об'єкт з'явився, а потім зник, створіть два однакових слайди, але на другому відключіть ефекти анімації;

не застосовуйте яскравих і строкатих допоміжних об'єктів;

не застосовуйте багато ефектів анімації;

обережно використовуйте ефект анімації "виповзання'' – він надто повільний;

обережно використовуйте ефект "поява тексту по літерах" — він також суттєво зупинить вашу презентацію;

обережно використовуйте анімаційні ефекти для "останніх" об'єктів, інакше вони почнуть пересікати попередні та мерехтіти в очах;

пам'ятайте, що не варто без особливої необхідності застосовувати ефекти до заголовків слайда;

дотримуйтесь єдиного стилю розміщення об'єктів;

виберіть певні (однакові) типи ефектів для однакових за суттю об'єктів;

пам'ятайте: на читання кожних 6 символів потрібно мінімум 1 секунда;

пам'ятайте: сумарний час "проявлення" слайда не повинен перевищувати 3–5 секунд, крім випадку, коли вам дійсно необхідно

50