Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка магістратура 2014-2015 (правки Мельника)

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

4. Перелік питань, що підлягають дослідженню:

1.____________________________________________________________________

2.____________________________________________________________________

3.____________________________________________________________________

4.____________________________________________________________________

5.____________________________________________________________________

5.Перелік графічного матеріалу (за потреби) _____________________________

6.Консультанти розділів магістерської роботи

 

Прізвище,

 

Підпис, дата

 

Розділ

ініціали та

Завдання

 

Завдання

 

посада

Підпис

Підпис

 

видав

прийняв

 

консультанта

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

7. Дата видачі _________________________________________________________

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН

Назва етапів виконання

Строк виконання

 

етапів магістерської

Примітка

з/п

магістерської роботи

роботи

 

 

 

 

 

 

 

1

Написання перших

трьох

підрозділів

 

 

«Огляду літератури»

 

 

 

 

 

Завершення написання розділів “Огляду

 

 

2

літератури” та «Висновок з огляду

 

 

 

літератури»

 

 

 

 

 

3

Написання розділу «Напрями та методи

 

 

досліджень»

 

 

 

 

 

4

Проведення

наукових досліджень за

 

 

темою магістерської роботи

 

 

 

5

Написання

перших

двох

підрозділів

 

 

«Результатів проведених досліджень»

 

 

6

Оформлення

результатів

проведених

 

 

досліджень

 

 

 

 

 

 

Аналіз та

узагальнення

одержаних

 

 

7

результатів, їх екологічне та економічне

 

 

 

обґрунтування

 

 

 

 

8

Підготовка

кінцевого

варіанту

 

 

магістерської роботи

 

 

 

 

Студент

 

 

____________ ______________________

 

 

 

 

 

(ПІБ)

Керівник магістерської роботи

____________ ___________ ________________

 

 

 

 

 

(ПІБ, науковий ступінь та вчене звання)

31

9.9. Перелік умовних позначень, символів, одиниць,

скорочень і термінів. Їх подають у магістерській роботі окремим списком перед вступом, якщо вжито специфічну термінологію, а також маловідомі скорочення, нові символи, позначення тощо.

Перелік друкують двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять скорочення, а справа – їх детальну розшифровку.

Якщо в магістерській роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення тощо повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку наводять у тексті при першому згадуванні.

9.10. „Вступ” до написання магістерської роботи. У вступі студент магістратури стисло викладає:

актуальність обраної теми для вирішення конкретних завдань у галузі ветеринарної медицини

обґрунтовує вибір теми

повідомляє про мету роботи

формулює завдання роботи, що будуть вирішуватися відповідно до визначеної мети, які зазначаються у формі перерахунку

(вивчити..., описати..., встановити..., виявити... тощо).

Формулювання завдань слід робити чітко і зрозуміло, оскільки опис їх вирішення повинен складати зміст розділів магістерської роботи.

Завданням магістерської роботи виробничої спеціалізації є узагальнення здобутих знань за обраною спеціалізацією, вивчення і дослідження об’єктів з метою їх практичного використання в агропромисловому комплексі.

Завданням магістерської роботи дослідницької спеціалізації є опанування методології, методики і сучасного інструментарію наукових досліджень, створення і поглиблене вивчення моделей, що досліджуються, пошук шляхів їх адаптації до умов розвитку науковотехнічного прогресу.

Формулюється об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом

дослідження магістерської роботи може бути порода тварин, підприємство чи група підприємств, певна галузь тощо, тобто те, що створює певні проблемні ситуації. Предмет дослідження – це частина об'єкта та сфера його діяльності, на яку спрямовано основну увагу дослідника. Предмет дослідження визначає тему магістерської роботи.

Об'єкт і предмет дослідження, як категорії наукового процесу, співвідносяться між собою як загальне та часткове.

32

Методи дослідження, як інструмент отримання фактичного матеріалу – обов’язкові елементи вступу до магістерської роботи.

Формулюється новизна роботи.

9.11.РОЗДІЛ 1 ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

Вогляді літератури необхідно розміщувати інформацію в хронологічному порядку. Цінність мають нові публікації за темою роботи (не пізніше останніх 10-ти років), а також матеріали

отримані за допомогою спеціалізованих порталів доступу до наукових видань AGORA та URAN.

Джерелами літератури можуть бути книги, брошури, статті з журналів, збірників наукових праць вітчизняних і зарубіжних авторів, автореферати дисертацій, інструкції, настанови, рекомендації і нормативні документи.

Літературні дані потрібно викладати стисло, ясно, без перекручування даних і поглядів авторів, повідомляючи лише типове, показове, що має відношення до теми магістерської роботи.

Посилання на автора наводяться в кінці абзацу цифрами в квадратних дужках.

Якщо абзац починається з посилання на автора роботи, то вказують ще й ініціали і прізвище, а в квадратних дужках пишуть номер, під яким ця робота наведена в списку літератури; далі у стислій формі викладають зміст роботи, як правило, в одному абзаці.

Характеристику роботи іншого автора потрібно починати з нового абзацу.

Вогляді літератури повинні використовуватись тільки ті першоджерела, які вивчались студентом і мають пряме відношення до теми роботи. Не потрібно використовувати навчальну літературу або посилання інших авторів на використані ними інші роботи.

Огляд літератури пишеться за попередньо складеним планом і має бути системним, цільним та послідовним. Аналіз першоджерел, які використовуються, наводять у хронологічному порядку. Критичні зауваження необхідно аргументувати посиланнями на джерела літератури. За наявності суперечливих думок авторів з того чи іншого питання потрібно спробувати знайти причину розходжень. Іноді це є результатом похибок методичного характеру, застарілого обладнання, використаного при проведенні експериментів. Огляд літератури закінчують розділом “Висновок з огляду літератури”, в якому автор у стислій формі викладає стан і рівень вирішення поставленої перед ним проблеми за даними літератури.

33

Обсяг розділу „Огляд літератури” – 20 % від загального обсягу магістерської роботи.

9.12.РОЗДІЛ 2 НАПРЯМИ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ включає описання матеріалів і методів дослідження, наведення зрозумілої схеми проведення досліджень та характеристику бази проведення досліджень. Результативність наукових досліджень знаходиться в прямій залежності від вибору методик, ступеня їх освоєння і точності виконання. Тому, методи досліджень треба підбирати сучасні з урахуванням можливості їх виконання в конкретних умовах.

У цьому розділі також наводиться характеристика тварин, які були використані в дослідах; методи застосування лікувальних і профілактичних засобів і контролю їх ефективності.

Важливим є викладення загальних відомостей про сільськогосподарське підприємство, м’ясокомбінат, державні чи приватні заклади ветеринарної медицини (клініки, лабораторії та ін.), тваринницький комплекс, птахофабрику чи інші підприємства, на базі яких виконувалась магістерська робота; необхідно вказати провідні галузі господарства, рівень їх спеціалізації; види тварин, їх поголів`я, породний склад і продуктивність; методи утримання (пасовищне чи стійлове, кліткове чи напільне – для птиці) та годівлі; благополуччя із заразних хвороб; захворювання, які реєструються найчастіше; основні економічні показники і рентабельність господарства.

9.13.РОЗДІЛ 3 РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ складає основу магістерської роботи, тому є найбільш важливим і об’ємним (більше 50 % загального об’єму). Він включає ряд самостійних підрозділів із детальним викладенням

одержаних результатів досліджень. Цифровий матеріал, який отриманий при дослідженнях, доречно розміщувати в компактних, забезпечених тематичними підзаголовками і пронумерованих таблицях.

9.14. РОЗДІЛ 4 АНАЛІЗ І УЗАГАЛЬНЕННЯ ОДЕРЖАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ, ЇХ ЕКОЛОГІЧНЕ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ

У цьому розділі магістрант проводить детальний аналіз отриманих результатів досліджень, аналіз економічної ефективності ветеринарних заходів, які використані під час виконання роботи. Це є важливим елементом наукових досліджень, бо вказує на важливість і

34

актуальність виконаної роботи в системі заходів по зменшенню захворюваності та загибелі тварин, підвищенні їх продуктивності, скороченні строків перебігу хвороби, підвищенні якості продукції та сировини тваринного походження.

Екологічне обґрунтування результатів досліджень полягає в тому, що робота повинна бути виконана з урахуванням вимог Європейської конвенції із захисту домашніх тварин, Конвенції про захист експериментальних тварин та Закону України про захист тварин від жорстокого поводження, а отримані результати не повинні мати негативного впливу на стан тварин та екологію оточуючого середовища.

Економічне обґрунтування полягає у визначенні економічних збитків та економічної ефективності ветеринарних заходів з профілактики та ліквідації різних хвороб тварин згідно загально прийнятих методик.

9.15.ОХОРОНА ПРАЦІ. Короткий аналіз дотримання правил з охорони праці на базі виконання магістерської роботи.

9.16.ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

На підставі результатів досліджень автором мають бути написані висновки у вигляді коротко сформульованих і пронумерованих тез. Кількість висновків і пропозицій залежить від об’єму одержаних результатів і значення проведених дослідів. Кожна

теза висновків повинна містити конкретні цифрові дані, які були отриманні в результаті виконання магістерської роботи.

Пропозиції для практики повинні бути конкретними, змістовними, придатними до впровадження у виробництво в господарстві, групі господарств чи в масштабі району, області.

9.17. СПИСОК ВИКОРИСТАННИХ ДЖЕРЕЛ оформлюється згідно з вимогами ДАК України (Бюлетень ВАК України, №3.– 2008.– С.23-24) в алфавітному порядку.

Для підтвердження власних аргументів посиланням на авторитетне джерело або для критичного аналізу того чи іншого друкованого твору слід наводити цитати. Науковий етикет вимагає точно відтворювати цитований текст, бо найменше скорочення наведеного витягу може спотворити зміст, закладений автором.

Загальні вимоги цитування такі:

35

а) текст цитати починається і закінчується лапками та наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі, зі збереженням особливостей авторського написання;

б) цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту;

в) кожна цитата обов'язково супроводжується посиланням на джерело.

Посилання в тексті магістерської роботи на джерела слід зазначати згідно з їхнім переліком у квадратних дужках, наприклад, ". ..у роботах [1–7]...".

Допускається наводити посилання на джерела у виносках. При цьому його оформлення має відповідати бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

Список має містити 50–70 літературних джерел, опублікованих переважно за останні 10 років.

Зразок оформлення списку використаних джерел

 

Характеристика

Приклад оформлення

 

джерел

 

 

Конституція

1. Конституція України. - К. : Юрид. літ., 1996. - 50 с.

України Закони

Закон України "Про форми власності на землю" // ВВР

України

України. -

Укази Президента

1992. - №78.

України

1. Указ Президента України "Про невідкладні заходи щодо

Постанови

прискорення земельної реформи у сфері сільсько-

Верховної Ради

господарського виробництва" // Бюлетень законодавства і

України та

юридичної практики України. - 1997. - № 6. - С.36-38.

Кабінету Міністрів

1. Постанова Верховної Ради України від 1 березня 1991 р.

України

"Про зайнятість населення" // ВВР України.-1993. - №88.

Книга:

1. Заставний Ф.Д. Територіальні передпланові прогнози /

-

один автор

Ф.Д. Заставний. - К. : Наукова думка, 1998. - 182 с.

 

 

1. Белецький В.М. Моделювання макроекономічних процесів

-

два автори

: Монография / В.М. Белецький, В.Д. Бакуменко В.Д. - К.:

 

 

УАДУ при Президентові України, 1998. - 320 с.

 

 

1. Рижук С.М. Агроекологічні особливості високо-

-

три автори

ефективного використання осушуваних торфових грунтів

Полісся і Лісостепу / Рижук С.М., Слюсар І.Т., Вергунов В.А.

 

 

 

 

- К.: Аграрна наука, 2002.- 130 с.

 

 

1. Регіональна економіка / [Михасюк I.P.. Янків М.Д.,

-

чотири автори

Залога 3.М. Сажинець С.Й.]. - Львів : Українські технології,

 

 

1998.- 240 с.

-

п'ять і більше

1. Психология менеджмента / [Власов П.К., Липницкий А.В.,

Лущихина И.М. и др.] ; под ред. Г.С. Никифорова. - [3-е изд.].

авторів

- X.: Гуманитар, центр. 2007. - 510 с.

 

 

36

 

1.

Составление библиографического описания : [Краткие

 

правила / Межвед. каталогазац. комис. при Гос. Б-ке СССР

 

им. В.И. Ленина] -2-е изд.. доп. - М. : Книжкова палата, 1991,-

Без автора

224 с.

 

 

 

 

2.

Проблеми типологічної та квантитативної лексикології :

 

[зб.наук.праць / наук. ред. Каліущенко В. та ін.] - Чернівці :

 

Рута, 2007.-310 с.

 

 

 

 

1.

Экономическая

энциклопедия : в 6 т. [гл.

ред.

 

A.M. Румянцев].

-М.: Советская энциклопедия, Т.

4:

 

Политическая экономия. - 1980. -624 с.

 

 

2.

Межгосударственные стандарты : каталог в 6 т. / [сост.

Багатотомний

Ковалева И.В., Рубцова ЕЮ.; ред. Иванов В.Л.]. - Львов : НТЦ

документ

"Леонорм-Стандарт",

2005 - (Серия "Нормативная

база

 

предприятия"). Т. 1. -2005.-277 с.

 

 

3.

Бондаренко В.Г. Теорія ймовірностей і математична

 

статистика. 4.1

/

В.Г. Бондаренко, І.Ю. Канівська,

 

С.М. Парамонова. - К.: НТУУ "КПІ", 2006.- 125 с.

 

 

1.

Економіка, менеджмент, освіта в системі реформування

 

агропромислового комплексу : матеріали Всеукр. конф.

 

молодих учених-аграрників [„Молодь України і аграрна

 

реформа"], (Харків, 11-13 жовт. 2000 р.) / М-во аграр.

 

політики, Харк. держ. аграр. ун-т ім. В.В. Докучаева. - X. :

Матеріали

Харк. держ. аграр. ун-т ім. В.В. Докучаева. 2000.-167 с.

 

2. Матеріали IX з'їзду Асоціації українських баїків, ЗО

конференцій, з'їздів

 

червня 2000 р. інформ. бюл. - К. : Асоц. укр. банків, 2000. - 7

 

с. - (Спецвип.: 10 років АУБ).

 

 

3.

Ризикологія в економіці та підприємництві : зб. наук, праць

 

за матеріалами міжнар. наук.-практ. конф., 27-28 &;рез. 2001

 

р. / М-во освіти і науки України, Держ. податк. адмін. України

 

[та ін.]. - К.: КНЕУ : Акад. ДПС України, 2001. - 452 с.

 

 

1.

Якість води. Словник термінів : ДСТУ ISO 6107-1:2004 -

 

ДСТУ ISO 6107-9:2004. - [Чинний від 2005-04-01]. - К.:

 

Держспоживстандарт України, 2006. - 181 с. (Національні

 

стандарти України).

 

 

Стандарти

2.

Вимоги щодо безпечності контрольно-вимірювального та

лабораторного електричного устаткування. Частина 2-020.

 

 

Додаткові вимоги до лабораторних центрифуг (EN 61010-2-

 

020:1994, IDT) : ДСТУ EN 61010-2-020:2005. - [Чинний від

 

::007-01-01]. - К. : Держспоживстандарт України, 2007. - IV,

 

18 - (Національний стандарт України).

 

 

1.

Ожегов С. И. Словарь русского языка : 70 000 слов / [под.

 

ред. Н.Ю. Шведовой]. - 23-е изд., испр. - М. : Рус. яз., 1990. -

 

917 с.

 

 

 

Словники

2. Тимошенко 3.І. Болонський процес в дії : словник-довідник

 

основ, термінів і понять з орг. навч. процесу у вищ. навч. закл.

 

- 3.1. Тимошенко, О. І. Тимошенко. - К.: Європ. ун-т, 2007. -

 

57 с.

 

 

 

37

Атласи

1.

Куерда X. Атлас ботаніки / Хосе Куерда; [пер. з ісп.

В.Й. Шовкун]. - X. : Ранок, 2005. - 96 с.

 

 

 

 

 

 

1.Яблонський В.А. Більше уваги організації відтворення

Стаття

тварин/ В.А. Яблонський ,

В.Й. Любецький// Ветеринарна

 

медицина України.-2005.-№5.- С.32

 

 

 

 

1. Гаркуша О.М. Стратегія відновлення і високоефективного

 

функціонування виноградарсько-виноробного лідкомплексу

Дисертації

АПК

України в

умовах ринкової економіки: дис. доктора

 

екон. наук : 08.07.02. / Гаркуша Олександр Миколайович. -

 

Миколаїв, 2002. - 346 с.

 

 

 

 

 

1. Новосад І.Я. Технологічне забезпечення виготовлення

Автореферат

секцій

робочих органів гнучких гвинтових конвеєрів :

автореф. дис. на здобуття наук, ступеня канд. техн. наук :

дисертацій

спец. С5.02.08 "Технологія машинобудування" /І.Я. Новосад.

 

 

— Тернопіль, 2007. - 20, [1] с.

 

 

 

 

1. Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК К 04 В 1/38, Н

 

04 J 13/00. Приемопередающее устройство / Чугаева В.И.;

Патенти

заявитель и патентообладатель Воронеж, науч.-исслед. пн-т

 

связи. - № 2000131736/09 ; заявл. 18.12.00 ; опубл. 20.08.02,

 

Зюл. № 23 (II ч.)

 

 

 

 

 

 

1. Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі:

 

електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї

 

Міжнар.

конф.

"Крим-2003") [Електронний

ресурс] /

 

Л.Й. Костенко, А.О. Чекмарьов, А.Г. Бровкін, І.А. Павлуша //

 

Бібліотечний вісник - 2003. - № 4. - С. 43. - Режим

доступу до

 

журн. httD://www.nbuv.&ov.ua/aiticles/2003/03klinko.fatm.

 

2.

Богомольний

Б.Р. Медицина

екстремальних ситуацій

Електронні ресурси

[Електронний ресурс] : навч. посіб. для студ. мед. вузів III-IV

рівнів

акредитації / Б.Р.

Богомольний, В.В.

Кононенко,

 

П.М. Чуєв. - 80 Мін / 700 MB. - Одеса : Одес. мед. ун-т, 2003. -

 

(Бібліотека студента-медика) - 1 електрон, опт. диск (CO-

 

ROM); 12 см. -Систем, вимоги: Pentium; 32 Mb RAM;

 

Windows 95, 98, 2000, XP; MS Word 97-2000. - Назва з

 

контейнера

 

 

 

 

 

 

Борисов

В.Г.

Здоров’я

і

ліки.

Джерело:

 

http://www.nubip.edu.ua/1234/com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.18. ДОДАТКИ. Матеріал, що доповнює текст пояснювальної записки, допускається розміщувати у розділі “Додатки”. Додатками можуть бути, наприклад, результати біохімічних, морфологічних чи інших досліджень крові, кормів, графічний матеріал, таблиці великого формату, розрахунки, опис апаратури і приладів, опис алгоритмів і комп’ютерних програм тощо. Додатки оформляють як продовження пояснювальної записки на наступних її сторінках.

38

У тексті роботи на всі додатки повинні бути дані посилання. Розміщують додатки в порядку посилань на них у тексті.

Кожний додаток слід розпочинати з нової сторінки із вказуванням зверху посередині сторінки слова “Додаток” і його позначення. Згідно з ДСТУ 3008-95 додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, З, І, Ї, О, Ч, Ь, наприклад: додаток А, додаток Б і т.д. У випадку повного використання літер української абетки допускається позначати додатки арабськими цифрами.

Додаток повинен мати заголовок, який записують симетрично до тексту з великої літери окремим рядком.

Додатки, як правило, виконують на листах формату А4. Допускається оформляти додатки на листах формату А3, А4х3, А4х4, А2 і А1 згідно з ГОСТ 2.301-68.

Текст кожного додатка, за необхідності, може бути розділений на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, які нумерують у межах кожного додатка. Перед номером ставиться позначення цього додатка.

Ілюстрації кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою літерного позначення додатка, наприклад: рис. А.2, рис. В.3 і т.д.

Додатки повинні мати загальну з дипломною роботою наскрізну нумерацію сторінок.

Всі додатки повинні бути наведені у змісті роботи із вказанням їх позначень і заголовків.

На зовнішньому боці обкладинки магістерської роботи кріпиться картка магістерської роботи розміром 12х10 см

(табл.15)

Таблиця 15.

МАГІСТЕРСЬКА РОБОТА

08.05 – МР. 595–С 2010 11.05. 007. ПЗ

КОВАЛЬЧУК АННА ОЛЕКСАНДРІВНА

20___ р.

39

10. АВТОРЕФЕРАТ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ (вимоги до написання)

Згідно наказу ректора університету для студентів магістратури дослідницької спеціалізації обов’язкове написання та розповсюдження авторефератів магістерських робіт.

Науковим керівникам разом зі студентами магістратури дослідницької спеціалізації за 10 днів до захисту в ЕК необхідно передати автореферат магістерської роботи рецензентам, бібліотеці НУБіП України, випусковій кафедрі, деканату, у місця проведення наукових досліджень тощо, електрону версію автореферату відповідальному на факультеті за інституційний репозиторій магістерських робіт для розміщення його в базі репозиторію та разом з магістерською роботою представити на засідання ЕК.

Структура автореферату:

1.загальна характеристика роботи (актуальність теми; зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами; мета і завдання дослідження; об’єкт дослідження; предмет дослідження; публікації; обсяг та структура магістерської роботи);

2.основний зміст (до 8 сторінок);

3.висновки;

4.список опублікованих студентом магістратури праць за темою магістерської роботи;

5.анотації українською, російською та англійською мовами.

6.Ключові слова

Загальна характеристика роботи, що подається в авторефераті, має відповідати наведеним у вступі до магістерської роботи її кваліфікаційним ознакам.

В основному змісті стисло викладається сутність магістерської роботи за розділами, він має дати повне і переконливе уявлення про виконану роботу. У цій частині автореферату важливо показати, як були отримані результати, продемонструвати хід дослідження, викласти сутність використаних методів, навести дані щодо їх точності та трудомісткості, описати умови й основні етапи експериментів. У всіх випадках до автореферату доцільно вводити насамперед висновки та кінцеві результати.

Висновки складає стисла інформація про підсумки виконаної роботи, яка повинна відповідати загальним висновкам магістерської роботи. Кожен висновок роботи формулюється чітко, конкретно (однозначно). Формулювання віддзеркалює суть і новизну зробленого.

40