Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_5_z_simeynogo_prava.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
56.42 Кб
Скачать

Тема Визначення походження дітей та особисті немайнові права батьків та дітей

  1. Загальні підстави виникнення прав і обов'язків батьків і дітей

  2. Визначення походження дитини від батьків, які перебувають у шлюбі між собою

  3. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою

  4. Оспорювання батьківства, материнства

  5. Особисті немайнові правовідносини батьків та дітей

1.Загальні підстави виникнення прав і обов'язків батьків і дітей

Визначення походження дітей слід розуміти як інститут сімейного права і як спосіб захисту прав дитини.

Батьки і діти мають взаємні особисті немайнові та майнові права та обов'язки.

Згідно зі ст. 121 СК України права та обов'язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому державним органом реєстрації актів цивільного стану.

Отже, юридичною підставою відносин між батьками та дітьми є кровне походження дітей від певних осіб (матері та батька), яке засвідчене державним органом реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому нормами СК України.

Народження фізичної особи та встановлення її походження належать до актів цивільного стану, що підлягають державній реєстрації (ст. 49 ЦК України).

Згідно з вищенаведеними Правилами реєстрації актів цивільного стану в Україні - реєстрацію проводять державні відділи реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції, а також виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад, про що видається відповідне свідоцтво.

Умови реєстрації:

1.Реєстрація одночасно з присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

2. реєстрація не пізніше одного місяця з дня народження дитини.

3. Реєстрація за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них за їх усною чи письмовою заявою.

4. До органів РАЦС документи, а саме: свідоцтво медичної установи про народження дитини (або довідка при народжені вдома) та документи, що посвідчують особу батьків (одного з них).

Крім того, залежно від порядку визначення походження дитини від певного батька також пред'являються:свідоцтво про шлюб, або заява батька (спільна заява батьків) про визнання батьківства, або судове рішення про визнання батьківства.

5.На підставі реєстрації народження дитини видається свідоцтво про народження, в якому засвідчується походження дитини від вказаних у ньому батьків (одного з батьків). (з записом у Книзі реєстрації народжень за прізвищем матері)

6. Реєстрація в органах реєстрації актів цивільного стану мертво-народжених і дітей, які померли в перші шість діб після народження, провадиться закладом охорони здоров'я, в якому народився або помер новонароджений

Стан Материнство

  • Правові відносини між дитиною та її матір'ю виникають на підставі факту кровного споріднення.

  • За загальним принципом сімейного права матір'ю дитини є жінка, яка її народила (презумпція материнства).

  • Для встановлення матері дитини не має значення її сімейний стан, тобто перебуває жінка, яка народила дитину у шлюбі чи ні.

  • документом, що підтверджує походження дитини від певної матері, є медичне свідоцтво про народження.

  • У випадках пологів удома медичне свідоцтво про народження видає той заклад охорони здоров'я, медичний працівник якого (лікар, фельдшер, акушерка) приймав пологи.

  • У виняткових випадках у разі народження дитини вдома чи іншому місці без надання медичної допомоги реєстрація народження дитини проводиться органами реєстрації актів цивільного стану.

Визначення походження дитини від матері (засвідчення материнства) не залежить від того факту, перебувала жінка, яка народила дитину, у шлюбі чи ні. Якщо в свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька проведено в установленому порядку за вказівкою матері, жінка, яка народила дитину, вважається одинокою матір'ю.

Закон встановлює різні процедури визначення походження дітей від конкретних чоловіка і жінки залежно від обставин:

1) батьки дитини перебувають у шлюбі (ст. 122 СК України);

  1. дитина народжена в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій (ст. 123 СК України);

  2. батьки дитини в шлюбі не перебувають, але походження її визначається за заявою матері та батька (ст. 126 СК України);

  3. батьки дитини в шлюбі не перебувають, але батько добровільно визнав своє батьківство (ст. 127 СК України);

  4. батьки дитини в шлюбі не перебувають і батько не визнає свого батьківства (ст. 128 СК України).

При визначенні походження дитини від певного батька важливе значення має обставина, перебуває мати дитини в шлюбі чи ні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]