Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмiнiстративне право / Альбом схем.DOC
Скачиваний:
69
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Звернення громадян

Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк (ст. 40 Конституції України)

Звернення громадян

- викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги (ч. 1 ст. 3 Закону України “Про звернення громадян”)

Основні види звернень громадян

Пропозиція (зауваження)

- звернення громадян, де висловлюються поради, рекомендації щодо діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, а також висловлюються посадових осіб, думки щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, удосконалення правової основи державного і громадського життя, соціально-культурної та інших сфер діяльності держави і суспільства. (ч. 2 ст. 3 Закону України “Про звернення громадян”)

Заява (клопотання)

- звернення громадян з проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією і чинним законодавством їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлювання думки щодо поліпшення їх діяльності.

Клопотання– письмове звернення з проханням про визнання за особою відповідного статусу, прав чи свобод тощо. (ч. 3 ст. 3 Закону України “Про звернення громадян”)

Скарга

– звернення громадян з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, обєднань громадян, посадових осіб. (ч. 4 ст. 3 Закону України “Про звернення громадян”)

Адміністративно-правовий статус іноземців та осіб без громадянства

Права та обовязки іноземних громадян та осіб без громадянства

- нарівні із громадянами України користуються правами на оскарження незаконних дій (рішень) органів державної влади та місцевого самоврядування, їх посадових осіб, на свободу та особисту недоторканість, на недоторканість житла, на вільну працю, на охорону здоровя та медичну допомогу, на освіту, на свободу совісті та ін.;

- користуються в Україні правами та несуть обовязки в основному нарівні з громадянами України (крім випадків, встановлених законами або міжнародними договорами України);

- зобовязані підкорятися законам України;

- мають більш вузьку адміністративну правоздатність, ніж громадяни України, мають певні обмеження.

Окремі обмеження в правосубєктності іноземців та осіб без громадянства

не можуть :обирати та бути обраними до органів державної влади та місцевого самоврядування;

- брати участь у відправленні правосуддя;

- мати доступ до державної служби, займати певні посади;

- проходити службу у Збройних Силах України;

обмежені:

- в діяльності, повязаній з державною та службовою таємницею;

- у вїзді на територію України;

- у пересуванні по території України та обранні місця проживання;

- у можливості проживання та здійснення своєї діяльності тільки на підставі спеціальних документів (ст.ст. 23, 24, 16. ч. 4 ст. 8 Закону України “Про правовий статус іноземців”).

Для іноземців та осіб без громадянства встановлена особлива адміністративна деліктоздатність (ст.ст. 7-18, 20 Закону України “Про правовий статус іноземців”).