Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Цивільне право методичка_Часть 1

.pdf
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
925.95 Кб
Скачать

Луця.– К.: Акад.муніцип. управління, Міжнар.центр некомерц. права, Ін-т грома- дян.суспільства.–414с.

Старинський М. Деліктоздатність юридичної особи: поняття та види / М. Старинський//Юрид.Україна.–2006.–№6.–C.10-13.

Спасибо-Фатєєва І. Деякі розсуди про юридичні особи та їхні організацій- но-правовіформи/І.Спасибо-Фатєєва//ПравоУкраїни.–2007.–№2.–С.118-123.

Тема8.ДержаваУкраїна,АвтономнаРеспубліка

Крим,територіальнігромадиякучасники цивільнихвідносин

(питаннядлясамостійноговивчення)

1.Правовіформиучастідержави,АвтономноїРеспублікиКрим,територіальнихгромадуцивільнихвідносинах.

2.Органи та представники, через яких діють у цивільних відносинах держава,АвтономнаРеспублікаКримтатериторіальнігромади.Відповідальністьзазобов’язаннямидержави,АвтономноїРеспублікиКримтатериторіальнихгромад.

3.Розмежуваннявідповідальностіза зобов’язаннями держави, Автономної РеспублікиКрим,територіальнихгромадтастворенихнимиюридичнихосіб.

Списокнормативно-правовихактів талітератури

Клименко О. М. Особливості правового становища держави як суб’єкта приватного (цивільного) права: автореф. дис… канд. юрид. наук: 12.00.03 / О. М.

Клименко;

 

Київ.

нац.

 

 

ун-т

ім.Т.Шевченка.–К.,2006.–22с.

 

 

 

 

 

ОльшанченкоВ. І.Передумови договірноївідповідальностідержавиперед

підприємцями/В.І.Ольшанченко//Юрид.Україна.–2010.–№6.–С.37-41.

 

 

Селіванова І.А.Прорізновидиакціонерних компаній створенихза участю

держави

//

Унів.

наук.

записки.

2007.

№2(22).–С.214-219.

 

 

 

 

 

 

 

Спасибо-ФатєєваІ.В.Деякіпроблеми,пов’язанізучастюдержавиУкраїна

в цивільно-правових відносинах / І. В. Спасибо-Фатєєва // Вісн. Акад. прав. наук України.–2006.–№4.–С.96-107.

ЦивільнийкодексУкраїни:наук.-практ. коментар(пояснення, тлумачення, рекомендації з використанням позицій вищих судових інстанцій, Міністерства юстиції,науковців,фахівців) /за заг. ред. І.В.Спасибо-Фатєєвої.–Х.:ФО-ПКолісник А.А.,2010.–Т.1:Загальніположення.–320с.

Ямковий В. І. Казна як суб’єкт цивільних правовідносин: автореф. дис…

43

канд.юрид.наук:12.00.03/В.І.Ямковий;Харк.нац.ун-твнутр.справ.–Х.,2007.– 20с.

Тема9.Об’єктицивільнихправ

(питаннядляобговорення)

1.Поняття та види об’єктів цивільних прав. Матеріальні та нематеріальні благаякоб’єктицивільнихправ.

2.Об’єктицивільнихправ,щознаходятьсяувільномуобороті, обмеженів оборотітавилученізцивільногообороту.

3.Поняттяречіякоб’єктацивільнихправ.

4.Класифікаціяречей:рухомітанерухоміречі;речі,визначенііндивідуальними або родовими ознаками; споживні та неспоживні речі; подільні та неподільні речі; речі, щоскладаютьсяізчастин;складна річ;головна річ іприналежність;продукція,плодитадоходи.

5.Поняття майна і його розмежування з поняттям речі. Підприємство як єдиниймайновийкомплекс.

6.Грошітавалютніцінностіякоб’єктицивільнихправ.

7.Поняттяіознакицінногопаперу.Групитавидиціннихпаперів.Порядок переданняправзаціннимипаперами.

8.Результатиробіттапослугиякоб’єктицивільнихправ.

9.Нематеріальніблагаякоб’єктицивільнихправ.

10.Загальнахарактеристикарезультатівінтелектуальної,творчоїдіяльності якоб’єктівцивільнихправ.

11.Інформаціяякоб’єктцивільнихправ.

12.Особистінемайновіблагаякоб’єктицивільнихправ.

Завдання

30. Для здійснення самозахисту сімнадцятирічний Варивода мав намір у спеціалізованій крамниці купити собі газовий пістолет, а своїй чотирнадцятирічній сестрі – газовий балончик. Продавець магазину відмовив Вариводі в укладенні договорів на тій підставі, що,по-перше,покупецьєнеповнолітнім, апо-друге, газова зброя– об’єкт, обмеженийуцивільномуобороті.

Наяке питаннярозраховане це завдання?Визначте правовийрежимспеціальнихзасобівсамозахисту.

44

31.ПіслясмертіНестеренказалишилосямайно,щойомуналежалонаправі приватної власності, до складу якого входили гараж у кооперативі “Віраж”, золота каблучка(вартістюудесятьмінімальнихзаробітнихплат),мисливськарушниця,газовийпістолет,вексельнасуму100000грн,ощаднакнижканапред’явниканасуму стомінімальнихзаробітнихплат.

Яке колопитаньнеобхідноз’ясувати вцьомузавданні?Які зцих об’єктів відносяться до обмежених у цивільному обороті? Визначте правовий режим вказанихоб’єктів.

32.Подружжяпідчасперебуванняушлюбінабулоправаспільноїсумісної власностінажитловий будинок,автомобіль“Таврія”,атакожмеблевийгарнітурвідомої закордонноїфірми та інші речі. До складу меблевого гарнітура входили стіл, стільці,шафатаіншімеблі.Усправіпророзлученняіподілмайнажінканаполягала на передачі їй у приватну власність житлового будинку, оскільки той оформлений наїїім’я,ачоловіковіпропонувалапередатиавтомобіль“Таврія”,ботехнічнийпаспорт оформлений на його ім’я. Чоловік,не заперечуючи проти переданняйому автомобіля,виказав згодуна компенсаціюйомурізниціувартостібудинкутаавтомобілямеблевимгарнітуром.Дружинажнаполягаланаподілімеблевогогарнітура.

Яке питання теми потребує вирішення? Визначте особливостікласифікаціїречейнаподільнітанеподільні.

33.ФермерСімкоза договором зберіганняпередав до елеватора50 тпшеничногозернаIIсортузагальноювартістю20000грн.Окремийдоговірбувукладенийназберігання2тзернапшеницітвердихсортів,якевінзакупивнанасіннязакордономнасільськогосподарськійвиставці.Вказанесортовезерновінмавнамірзасіяти і згодом замінити культивовані ним вітчизняні сорти пшениці. Вартість цього зерна в договорівказанавтричівищою біржовоївартостівітчизняногопшеничного зерна II сорту. Внаслідок різних суб’єктивних та об’єктивних причин (тепла зима, постійнавологістьповітря,дахскладу,щопротікає)довеснизернопопрілоівтратило придатність для використання за призначенням. Комісія районного управління сільського господарства на підставі лабораторних аналізів з’ясувала, що зернопридатнетількинафуражніцілітавартістьйогознизиласьудекількаразів.Сімкозажадаввідкерівництваскладуповерненнязернаобохвидівналежноїякостітакількості.

На яке питання розраховане це завдання? У чому головна відмінність між речами, визначеними родовими та індивідуальними ознаками?

34.Андросовнабувправавласностінаіменніакціїпублічногоакціонерного товариства “Харківський м’ясокомбінат” (далі – ПАТ) при їх розповсюдженні шляхомвідкритоїпідписки,атакожнавипущеніПАТоблігації.Вважаючиїхпода-

45

льшеутриманнянебажаним,вінвирішивїхпродати,однак,незнайшовшипокупців на вказані акції та облігації, звернувся до керівництва ПАТ з вимогою викупити у нього ціцінніпапери. Керівництво ПАТ відмовилось. Тоді Андросов звернувся до судузпроханнямзобов’язатикерівництвоПАТвикупитиналежнійомуакціїтавиплатити дивіденди унатуральномувигляді(продукцієюПАТ) завесьперіодзнаходженняуньогоакцій,мотивуючицетим,щодивідендиПАТнараховувались,алене виплачувались. Стосовно облігацій його вимога полягала у достроковому їх погашеннізвиплатоювказанихунихгрошових сумтапроцентів,виплатаякихвідповідно до умов їх випуску передбачалась наприкінці строку їх обігу. У позовній заяві Андросовпросив судза рахуноккоштівПАТкомпенсувати йому різницювартості акцій намоментнабуттяправнанихшляхом відкритоїпідпискита намомент розглядупозовноїзаяви. Відповіднодо виписки ізбіржовоїкотировки вартість належнихАндросовуакційзменшиласьпорівнянозномінальноювдвічі.

Яке коло питань охоплює це завдання? Визначте особливості правового режимуакційтаоблігаційсередоб’єктівцивільнихправ.

35.Щербаченко–засновниктоваристваоднієїособи“Карт”(далі–товари- ство), яке займалося виробництвом гіпсокартону, склав заповіт, у якому заповідав товариствосвоємусімнадцятирічномуплемінникуАндрію,якийвжедекількароків допомагав йому у веденні справ. Після смерті Щербаченка на товариство заявила вимогийогожінка,вказуючи,щовонопідлягаєподілуякспільнонажитемайно.БатькоАндріяякйогозаконнийпредставникзаперечувавпротипозову,мотивуючице тим,щотовариствоєсуб’єктом,анеоб’єктомправа,томунепідлягаєподілу.

Якеколопитаньохоплюєцезавдання?Дайтепоняттяєдиногомайнового комплексу як об’єкта цивільних прав. У чому специфіка такого об’єкта цивільних прав, як частка в статутномукапіталітовариства?

36.Відповіднододоговорукупівлі-продажуприватнеакціонернетоварист- во“Метан”(далі–ПрАТ)передалотовариствузобмеженою відповідальністю“Зовніекспотранс” (далі– ТОВ) своюпродукціюна суму1000 мінімальних заробітних плат.ЗаумовамидоговоруТОВповиннобулопротягом10днівзмоментупередачі продукціїоплатитиїївартість.Порушуючиумовидоговору,ТОВвідмовилосьздійснитиоплатупереданоїйомупродукції.Своювідмовувідвиконаннядоговірнихзобов’язань воно мотивувало складним фінансовим становищем та відсутністю коштівнайогорахунках.ГоловаправлінняПрАТзаявивпозовдоТОВ,уякомупросив господарський суд стягнути вартість поставленої ТОВ продукції у доларах США, якієнарахункувідповідача.Зметоюзабезпеченняпозовупозивачпросивгосподарський суд винести ухвалу про накладення арешту на грошові кошти відповідача в іноземнійвалюті.

46

Яке питання теми потребує висвітлення? У чому особливість такого об’єктацивільнихправ,яквалютніцінності?

37.У травні 2011 р. за договором поставки ТОВ “Господарочка” (далі – ТОВ) отримало від ПАТ “Сільзбут” (далі – ПАТ) продукцію на суму 20 000 грн. Сторонами було досягнуто домовленості, що в оплату за поставлену продукцію ТОВемітуєвексельнавідповіднусуму. 4червня2011 р. ТОВсплатилона рахунок ПАТ 5 000 грн, а 10 червня 2011 р. був оформлений і переданий ПАТ вексель, за якимТОВзобов’язувалосьсплатитиборгусумі15000грнпротягомтрьохмісяцівз дняпоставкитовару.15вересня2011р.ПАТпред’явиловексельдоплатежу,прощо булоскладеноакт,однакТОВвідмовилосяздійснюватиоплатунапідставітого,що пред’явленийПАТ документневідповідаєвимогам,передбаченим законодавством прообігвекселіввУкраїні.НадумкуТОВ,прискладаннівекселябулидопущенітакі порушення: назва документа “простий вексель” була написана українською мовою, тоді як сам текст документа – російською, на бланку векселя відсутній голографічнийзахиснийзнак,утекстідокументаздійсненопосиланнянаукладенийміж товариствамидоговірпоставкиінеправильновизначенийстрокплатежу.ПАТзвернулося до суду з вимогою надати документу силу боргової розписки й стягнути з ТОВборгзадоговоромпоставки.

Якепитаннявипливаєзцьогозавдання?Розкрийтепоняттятареквізити векселя,визначтепорядокпред’явленнявекселядоплатежу.

38.До салону краси “Ластівка” звернувся Симченко,який принісізсобою фотокарткуззображенням голівудськоїзірки іпросив майстра Іванову зробитийомузачіскуякнафото.ІвановапідстриглатапофарбувалаволоссяСимченка,зробила укладкуза допомогою якісних косметичних засобів,алетой залишивсяневдоволений результатом, бо,найогодумку, зачіскавиявиласязначногіршою,ніжвінчекав,іневідповідалазображенню,щовінприніс.Симченкозвернувсядообласноїінспекції з питань захисту прав споживачів з проханням допомогти йому повернути відсалонукраси“Ластівка”суму,щобуласплаченаниммайстровіІвановій–70грн.

Якепитанняпотребуєрозгляду?Порівняйте послугу тарезультат роботи як об’єкт цивільних прав. Визначте особливості послуги як об’єкта цивільних прав.

Списокнормативно-правовихактів талітератури

Про приєднання України до Женевської Конвенції 1930 р., якою запрова-

47

джено

 

Уніфікований

Закон

 

про

 

переказні

 

век-

селі

та

прості

векселі:

Закон

України

 

від

06.07.1999

р.

826-XIV

[Електрон.

ресурс]

//

Офіц.

 

веб-сайт

Верхов.

Ради

України.

Законодавство

України.

 

Режим

доступу:

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/826-14

 

 

 

 

 

 

 

 

Про обіг векселів в Україні: Закон України від 05.04.2001 р. № 2374-III

[Електрон.

ресурс]

//

Там

же.

 

Режим

доступу:

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2374-14

 

 

 

 

 

 

 

 

Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України від 23.02.2006 р. №

3480-IV

[Електрон.

ресурс]

//

Там

же.

 

Режим

доступу:

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3480-15

 

 

 

 

 

 

 

 

Про систему валютного регулювання і валютного контролю: Декрет Каб.

Міністрів

 

України

 

від

 

 

19.02.1993

 

р.

№ 15-93 [Електрон. ресурс] // Там же. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/15-93

Про затвердження Інструкціїпропорядоквиготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняноговиробництва длявідстрілупатронів, споряджених гумовимичианалогічнимизасвоїмивластивостямиметальнимиснарядаминесмертельноїдії,тазазначенихпатронів,атакожбоєприпасівдозброїтавибуховихматеріалів:наказМВСУкраїни від21.08.1998 р. № 622 [Електрон. ресурс] // Там же. – Ре- жимдоступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0637-98

Пропорядокпродажу,придбання, реєстрації, облікуізастосуванняспеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії: постанова Каб. Міністрів України від07.09.1993 р.№ 706[Електрон. ресурс] //Там же.–Режимдоступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/706-93-п

Про деякіпитанняпрактики розглядуспорів,пов’язаних зобігомвекселів: постановаПленумуВерхов.СудуУкраїнивід08.06.2007р.№5[Електрон.ресурс]// Тамже.–Режимдоступу:http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/v0005700-07

Просудовупрактикуусправахпрозахистгідностітачестіфізичноїособи, атакожділовоїрепутаціїфізичноїтаюридичноїособи:постановаПленумуВерхов. Суду України від 27.02.2009 р. № 1 [Електрон. ресурс] // Офіц. веб-сайт Верхов. Ради України. Законодавство України. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v_001700-09

Про судовупрактикуусправахпроспадкування:постанова ПленумуВерхов. Суду України від30.05.2008 р. № 7 [Електрон. ресурс] // Там же.– Режим до- ступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-08

Виговський О. Бездокументарні цінніпапери в системі об’єктів цивільних

48

прав/О.Виговський//ПравоУкраїни.–2010.–№12.–С.95-100.

КратВ. І. Нетипові об’єкти цивільних прав / І.В.Крат //ПравоУкраїни. – 2010.–№12.–С.62-67.

КривобокС.В.Правочинизпідприємствомякєдиниммайновимкомплек- сом:моногр./С.В.Кривобок.–Х.:Право,2009.–176с.

Мица Ю.В. Правова природа похідних цінних паперів: моногр. / Ю.В.Мица.–Х.,2006.–220с.

Рєзнікова В. В. Послуга та суміжні правові категорії / В.В.Рєзнікова//Унів.наук.записки.–2009.–№2(30).–С.105-115.

Спасибо-Фатеева И.В. Понятие имущества и имущественных прав и их места среди объектов гражданских прав /И.В.Спасибо-Фатеева // Вісн. Харк. нац. ун-туім.В.Н.Каразіна.–Х.:Харк.нац.ун-тім.В.Н.Каразіна,2010.–№929:Серія “Право”,спец.вип.–С.58-66.

Стефанчук Р.О. Особисті немайнові права фізичних осіб (поняття, зміст, система, особливості здійснення та захисту): моногр. / Р.О.Стефанчук.– К. :КНТ, 2008.–626с.

ХодикоЮ.Є.Категорія“нерухомаріч”вцивільномуправі/Ю.Є.Ходико //Вісн.госп.судочинстваУкраїни.–2010.–№3.–С.97-104.

Ходико Ю. Є. Співвідношення об’єкта цивільних правовідносин (прав) та об’єктацивільно-правовогодоговору /Ю.Є.Ходико //Юрид. Україна.–2009. –№ 3.–С.52-57.

ЯроцькийВ.Л.Цінніпаперивмеханізміправовогорегулюваннямайнових відносин(основиінструментальноїконцепції):моногр./В.Л.Яроцький.–Х.:Право, 2006.–544с.

Тема10.Особистінемайновіправа

(питаннядлясамостійноговивчення)

1.Поняттяікласифікаціяособистихнемайновихправ.

2.Класифікаціяособистихнемайновихправ.

3.Обмеженняособистихнемайновихправ.

4.Таємницяособистогожиттялюдини.Поняттятавиди.

5.Джерела правового регулювання особистих немайнових прав фізичної

особи.

6.Підставивиникненняособистихнемайновихправфізичноїособи.

7.Здійсненняособистихнемайновихправ.

8.Захистособистихнемайновихправ.

49

Списокнормативно-правовихактів талітератури

Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України вiд 19.11.1992р.№2801-XII[Електрон.ресурс]//Офіц.веб-сайтВерхов.РадиУкраїни. ЗаконодавствоУкраїни.–Режимдоступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2801-12 Про друкованізасоби масовоїінформації(пресу) в Україні:Закон України

від

16.11.1992

 

 

р.

 

2782-XII

[Електрон.

ресурс]

//

Там

же.

Режим

доступу:

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2782-12

 

 

 

 

Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діямиорганів,щоздійснюютьоперативно-розшуковудіяльність,органівдосудового

розслідування,

 

 

 

 

 

 

 

прокуратури

і

суду:

Закон

України

від

01.12.1994

р.

№ 266/94-ВР [Електрон. ресурс] // Там же. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/266/94-%D0%B2%D1%80

Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні: Закон України від 17.04.1991 р. № 962-ХІІ [Електрон. ресурс] // Там же. – Режим доступу:

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/962-12

 

 

 

 

 

Про

рекламу:

Закон

України

від

03.07.1996

р.

270/96-ВР

в

ред.

Закону

України

від

11.07.2003

р.

№1121-IV[Електрон. ресурс]//Офіц.веб-сайтВерхов. Ради України. Законодавство України. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/270/96- %D0%B2%D1%80

Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині: Закон України вiд 16.07.1999 р. № 1007-XIV [Електрон. ресурс] // Там же.–Режимдоступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1007-14

Просудовупрактикуусправахпрозахистгідностітачестіфізичноїособи, атакожділовоїрепутаціїфізичноїтаюридичноїособи:постановаПленумуВерховногоСуду України від27.02.2009 р. № 1 [Електрон. ресурс] //Там же.– Режим до- ступу:http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v_001700-09

Про деякіпитанняпрактики застосуваннягосподарськими судами законодавствапроінформацію:інформ. листВищ.госп. суду Українивід28.03.2007 р.№ 01-8/184 [Електрон. ресурс] // Там же. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v_184600-07

АгарковМ.М.Правонаимя/М.М.Агарков//Избранныетрудыпограж- данскомуправу.–В2-хт.–Т.ІІ.–М.:АО“ЦентрЮрИнфроР”,2002.–С.81-113.

Коробцова Н. В. Цивільно-правова охорона таємниць особистого життя людини:наук.вид./Н.В.Коробцова.–Х.:ХДЕУ,2004.–119с.

КохановськаО.В.Теоретичніпроблемиінформаційнихвідносинуцивіль-

50

номуправі:моногр./О.В.Кохановська.–К.:Вид.-полігр.центр“Київ.ун-т”,2006.– 463с.

Стефанчук Р. О. Особисті немайнові права фізичних осіб (поняття, зміст, система,особливостіздійсненнятазахисту):моногр./Р.О.Стефанчук;відп.ред.Я. М.Шевченко.–К.:КНТ,2007.–626с.

СтефанчукР.Відноснозахистувцивільномуправічесті,гідностітаділової

репутації

/

Р.

Стефанчук

//

Право

Укра-

їни.–1999.–№1.

–С.85.

 

 

 

 

 

СтефанчукР.О.Окреміпитанняцивільно-правового регулюваннязахисту

честі,

гідності

та

ділової

 

репутації

/

Р.О.Стефанчук//ПравоУкраїни.–1999.–№10.–С.16-19.

 

 

Тема11.Правочини

(питаннядляобговорення)

1.Поняттяправочинутайогоознаки.

2.Видиправочинів.

3.Умовидійсностіправочинів.

4.Формиправочину.

5.Державнареєстраціяправочинів.

6.Поняттятавидинедійснихправочинів.

7.Нікчемніправочини.

8.Оспорюваніправочини.

9.Момент,зякогоправочинвважаєтьсянедійсним.

10.Правовінаслідкинедійсностіправочину.

11.Правовінаслідкинедійсностіокремихчастинправочину.

Завдання

39. Феоктистов та Першин вирішили укласти договір купівлі-продажу будматеріалівнасуму,щоперевищуєвп’ятьразіврозмірнеоподаткованогомінімуму доходівфізичнихосіб,зрозстроченнямоплатитоваруна14місяціввіддняукладеннядоговору. Прицьомувнихвиникла суперечкащодоформицього договору. Першин вважає, щоцей договірне може укладатисяв усній формі, оскільки згідно зі ст. 206 ЦК України він не є договором, що повністю виконується сторонами в моментйоговчинення.Феоктистоввиходитьзтого,щовідповіднодост.208ЦКУкраїниписьмоваформадоговоруміжфізичнимиособаминеобхідналишетоді,коливін укладаєтьсянасуму,щоперевищуєнеменшеяку20разіврозмірнеоподаткованого мінімумудоходівфізичних осіб. Віннезгодензтим,щоцейдоговірнеєтаким,що

51

повністю виконується сторонами в момент його вчинення, оскільки в ст. 694 ЦК Українизакріпленоправилопроте,щозмоментупереданнятоваруідойогооплати, товар, проданий укредит, визнаєтьсятаким, щоперебуває у заставів продавця для забезпеченнявиконанняпокупцемйогообов’язкущодооплатитовару.

На які питання теми спрямоване завдання? В якій формі повинен бути укладенийправочин?

40. Арістов, який є власником дачного будинку у м. Чорноморську, 10 березнясклавзІвкіноюдоговір оренди будинку строкомнашістьмісяців.Удоговорі булавстановленащомісячнаоренднаплатаурозмірі200грнзамісяць.Прицьомув день складання договору Івкіна сплатила Арістову аванс у розмірі 200 грн, а решту зобов’язалась сплатити після закінчення строку дії договору. Крім того,вдоговорібулообумовлено,щоправайобов’язкисторінприпиняються,якщо в період між 20 і 30червнядоАрістовавм.Чорноморськприїдейогосинзродиноюувідпустку.Фактично Івкіна почала користуватися будинком 20 травня. Син Арістова з родиною приїхав до батька 2 липня. Івкіна, посилаючись на умови договору, відмовилась звільнити орендований будинок. Син Арістова пояснив батькові, що затримався зприїздом у зв’язку з отриманням від нього телеграми про тяжку хворобу брата, що мешкає у Москві. Отримавшителеграму,синАрістовазмушенийбувзаїхативМоскву,алетамдізнався, що брат вже тиждень знаходиться за кордоном у відрядженні. При цьому він з’ясував,щотелеграмунадіславнебатькоАрістова,аФедірконапроханняІвкіної.У зв’язку з викладеним, Арістов звернувсядо суду з позовом про звільнення Івкіною орендованого будинку та сплати нею орендноїплатиуповномуобсязі.

Івкіна пояснила, що вимог Арістова про звільнення будинку не визнає, оскільки умова, про яку йшлосяв договорі, ненастала. Крім того, вона вважає, що повиннасплачуватиоренднуплатулишез20травня,тобтоздня,коливонафактичнопочалакористуватисябудинком.

Наякіпитаннятемиспрямоване завдання?Надайте правову характеристикуправочинузіскасувальноюобставиною.

41.Приватнеакціонернетовариство“Луч”–постачальник(далі–ПрАТ)та товариство з обмеженою відповідальністю “Простір” (далі – ТОВ) уклали договір прореалізаціюостаннімтовару,якийнадійдевідпостачальника.Удоговорізазначалося, що оплата товару здійснюється ТОВ протягом 30 днів. За 20днівпісляотриманнятоваруТОВреалізувалолишейогочастинуіперерахувало сумувідйогореалізаціїпостачальникузурахуваннямвинагороди,яканалежалайому.ПрАТзвернулосядогосподарськогосудупросплатуТОВрештисумивідреалі-

52