Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право, цивільний процес.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
203.26 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЮРИДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

для підготовки до державного комплексного іспиту

«Цивільне право і цивільний процес»

Затверджено вченою радою університету

(протокол № 6 від 28. 02. 2014 р.)

Харків

2014

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЮРИДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

для підготовки до державного комплексного іспиту

«Цивільне право і Цивільний процес»

галузь знань 0304 «Право»

освітньо-кваліфікаційний рівень «Магістр»

напрям підготовки 8.030401 «Правознавство»

для студентів У курсу Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України і Господарсько-правового факультету

Харків

2014

Навчально-методичний посібник для підготовки до державного комплексного іспиту «Цивільне право і Цивільний процес» / Уклад.: В. І. Борисова, К.В. Гусаров. – Х.: Нац. Юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого, 2014. – 27 с.

Укладачі: В.І. Борисова

К.В. Гусаров

© Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, 2014

1. Вступ

Сучасне суспільство потребує підготовки фахівців-юристів вищої кваліфікації, які повинні вміти правильно тлумачити та застосовувати норми цивільного та цивільного процесуального права; використовувати напрацювання науки цивільного та цивільного процесуального права для вирішення професійних завдань; оцінювати докази у цивільній справі; складати цивільно-процесуальні документи та ділову документацію; аргументувати власну точку зору при вирішенні професійних завдань.

За час навчання в університеті студентам Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України і Господарсько-правового факультету було надано можливість отримати необхідний обсяг знань, навичок та умінь, серед іншого за рахунок вивчення низки дисциплін, які складають базу їх професійної підготовки. Зокрема протягом семестру на 1 курсі вони оволодівали навчальним матерілом предмету «Основи римського приватного права», протягом двох семестрів на П і Ш курсах - предмету «Цивільне право», протягом 2 семестрів на Ш курсі – предмету «Цивільний процес», протягом семестру на Ш курсі – предмету «Сімейне право», протягом семестру на 1У курсі викладалась спеціальна дисципліна «Практикум із складання процесуальних документів із цивільних справ». Окрім цього для студентів Господарсько-правового факультету протягом семестру на 1У курсі викладався предмет «Судочинство в господарських судах», а для студентів Інституту підготовки кадрів для органів юстиції України на 5 курсі протягом семестру викладались наступні спеціальні дисципліни - «Нотаріат», «Виконавче провадження» і «Провадження у справі досудового розгляду». Для перевірки рівня засвоєння цих профільних дисциплін та спеціальних курсів студенти складають державний комплексний іспит «Цивільне право і Цивільний процес», екзаменаційні білети якого містять по два питання з цивільного права і цивільного процесу.

Іспит є узагальнюючим і підсумковим контролем, що покликаний виявити якість знань студентів, отриманих ними у процесі навчання, з’ясувати рівень їх професійної підготовки як майбутніх спеціалістів органів юстиції і фахівців у сфері господарювання.

ЗАТВЕРДЖЕНО

вченою радою Національного юридичного університету

імені Ярослава Мудрого

(протокол № 6 від 28.02. 2014 р.)

2. Програма державного комплексного іспиту «цивільне право і цивільний процес»

  1. Цивільне право

1. Загальні положення цивільного права

Цивільне право - галузь приватного права. Об’єктивність поділу права на приватне і публічне. Поняття цивільного права як приватного права. Предмет та метод цивільного права. Функції цивільного права. Принципи цивільного права. Система цивільного права.

Поняття та види джерел цивільного права. Цивільний кодекс України як основний акт цивільного законодавства. Закони України як акти цивільного законодавства України. Регулювання цивільних відносин актами Президента України. Постанови Кабінету Міністрів України як акти цивільного законодавства. Особливості актів інших органів державної влади України, органів влади Автономної Республіки Крим, що регулюють цивільні відносини. Забезпечення верховенства норм Цивільного кодексу України. Цивільно-правовий договір як джерело цивільного права. Акти цивільного законодавства і цивільно-правовий договір. Міжнародні договори як джерела цивільного права. Звичаї як джерела цивільного права.

Дія цивільного законодавства у часі, просторі та за колом осіб. Аналогія закону та аналогія права. Тлумачення цивільно-правових норм. Застосування Цивільного кодексу України до врегулювання відносин у сферах господарювання, використання природних ресурсів, охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин.

Загальна характеристика цивільного права зарубіжних країн. Романо-германська (континентальна) цивільно-правова система. Англо-американська цивільно-правова система. Інші цивільно-правові системи світу.