Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
68
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
57.63 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Кафедра міжнародного права

Курсова робота

з міжнародного приватного права

на тему: Опіка та піклування в міжнародному приватному праві

Студентки 5 курсу 2 групи

Господарсько-правового факультету

Лавренюк А.М.

Керівник: к.ю.н., доцент кафедри міжнародного права

Жуков І.М.

Національна шкала__________

Кількість балів:___ Оцінка: ECTS_____

Члени комісії

(підпис) (прізвище та ініціали)

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Харків-2015 рік

ПЛАН

Вступ

  1. Поняття опіки та піклування в міжнародному приватному права

  2. Колізійно-правове регулювання опіки та піклування

  • Застосування більш сприятливого права

  • Встанвлення опіки над майном фізичної особи

  1. Міжнародно-правові акти у сфері опіки та піклування

  2. Визнання опіки та піклування за кордоном

Висновки

Список використаних джерел

ВСТУП

Політика будь-якої держави має бути спрямована на захист прав, свобод та законних інтересів громадян. Найменш захищеними є неповнолітні, недієздатні та обмежено дієздатні. Одним із способів захисту цих категорій осіб є встановлення опіки та піклування над ними. Саме цим викликана необхідність приділяти особливу увагу з боку уповноважених органів, установ, громадських організацій, а також окремих громадян інституту опіки та піклування.

У процесі інтеграції України до європейського та світового співтовариства значно зростає питома вага приватних відносин, ускладнених іноземним елементом. Це в повній мірі стосується і таких інститутів, як опіка та піклування, які потребують належного правового регулювання за допомогою колізійних та матеріально-правових норм. Актуальність цієї проблематики зумовлена тим, що у вітчизняній літературі, починаючи з радянських часів, цій темі не приділялося належної уваги. З точки зору загальних засад міжнародного приватного права ці питання отримали певне висвітлення у працях таких вчених як: Г.С. Фединяк та Л.С. Фединяк, І.І. Дахно, І.В. Жилінкової, Г.Ю. Федосєєвої, М.М. Богуславського, Ю.Ф. Беспалова, А.А. Попова та інших.

Переоцінити важливість інституту опіки та піклування неможливо, особливо на сучасному етапі розвитку нашого суспільства, який характеризується кризовими явищами соціально-економічного характеру. Оскільки опіка (піклування) являє особливу форму державної турботи про осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки, потребують сторонньої допомоги.

Згідно з чинним законодавством України, а саме ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки.

Аналіз норми ст. 55 ЦК України дає підстави стверджувати, що право на опіку або піклування мають особи зі статусом дитини, а також повнолітні особи, які потребують опіки або піклування внаслідок певних життєвих обставин. [14, c. 25]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]