Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Північноамериканська буржуазна революція.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
50.94 Кб
Скачать

План

I. Соціально-економічний і політичний розвиток колоній в XVIIі першій половині XVIII століть

II. Ідеологія американського буржуазного "просвіти". Бенджамін Франклін (1706-1790)

III. Розвиток війни за незалежність.

а) причини війни за незалежність. Посилення колоніального гніту Англіїв 60-х роках XVIII століття.

б) Наростання опору колоніального ярма. Лойялісти і опозиція

в) Складання революційної ситуації (1773-1774) 14 г) Початок війни (1775)

д) Другий континентальний конгрес і Декларація незалежності 4 липня 1776

е) Хід військових дій у 1776-1777 роках. Капітуляція англійських війську Саратоги жовтня 1777

IV. Завершення північноамериканської буржуазної революції

а) Вступ у війну Франції та Іспанії. Позиція царської Росії

б) Капітуляція англійської армії у Йорктаун 19 жовтня 1781. Версальський світ 1783

в) Незавершеність революції і політичного об'єднання колоній унаціональну державу під час війни

г) Загострення класової боротьби після війни. Повстання Шейса (1786-1787) 

д) Конституція 1787 року та "Білль про права" 1791

V. Історичне значення визвольної війни північноамериканськихколоній Англії та утворення США.

VI. Висновок

VII. Список використаної літератури

Вступ

Ця цікава тема вибрана мною тому, що я хотіла вивчитипівнічноамериканську буржуазну революцію як можна докладніше, хотіла зрозумітикожну сторону що брала участь в ній, Англію і колонії.

Завданням реферату є показати, що війна за незалежність у  Північній Америці була буржуазною революцією, яка повинна була вирішити двізавдання: завоювати національну незалежність і знищити перепони, які заважалирозвитку американського капіталізму; що в центрі буржуазних перетвореньстояв аграрне питання, що включав завдання знищення феодальних елементів усільському господарстві, вільного доступу до західних землях і знищеннясистеми плантаційного рабства.

Глава I.

Соціально-економічний і політичний розвиток колоній в XVII і першій половині XVIII століть

Початок англійською володінь на атлантичному узбережжі Північної Америкибуло покладено в 1607 році, коли була заснована перша з колоній -  Віргінія. Її засновниками були купці з Лондонської торгової компанії. Насвоїх судах компанія перевозила в колонію бідняків, запродав себетимчасово в боргову кабалу і працювали в колонії під наглядом наглядачівкомпанії. За океан з Англії спрямовувалися пуритани що тиснетеурядом Стюартів, бідняки, які шукали в Новому Світі поліпшення своєїдолі. У колоніях вони потрапляли в кабалу до купців і великимземлевласникам, що отримали жалуваних грамоти від короля на землі в  Америці. Поступово на Атлантичному узбережжі із захоплених в індіанцівземель утворилося 13 колоній.

На півдні - в Південній Кароліні і Джорджії розвинулося рабовласницьке господарство. На плантаціях вирощували тютюн, цукровий очерет, індиго. 

Характерною рисою плантаторської господарства було хижацьке використанняземель, що швидко втрачають свою родючість, після чого плантації переносилисяна інші місця. Ця особливість рабовласницького господарства і гонитва занаживою штовхали плантаторів до безперервного розширення території колоній.  Ввезення негрів - рабів у колонії розпочався у першій чверті XVII століття і швидкозбільшувався. До середини XVII століття їх було там кілька сот тисяч, а всенаселення 13 колоній становило близько півтора мільйонів чоловік.

У среднеатлантіческіх колоніях - Пенсільванії, Нью-Йорку і Нью-Джерсі --вирощувалась пшениця. Частина землі належала великим власникам --аристократам, що здавали її в оренду дрібним фермерам, платили за церенту. Тут багато було і самостійних фермерів. У приморських містахрозвивалися ремесла, суднобудування. На Півночі - у Новій Англії, що охоплювалаколонії Нью-Гемпшир, Массачусетс, Коннектикут і Род-Айленд, ремісників імануфактур було ще більше. Значна частина населення займалася рибнимпромислом і мореплавства. Англія і її володіння користувалися монопольнимправом торгівлі з колоніями. Обороти цієї торгівлі швидко зростали. Зколоній в Англію вивозилися хутро, тютюн, індиго, риба, ліс і залізо.  Виробництво заліза офіційно заборонялося англійським урядом, алеколонії не вважалися з цими заборонами. У Вест-Індії вивозилися хліб, рибата інші товари.

Незважаючи на різницю в соціальних відносинах між окремимиколоніями, загальною характерною рисою їх було швидкий розвитокпервісного капіталістичного накопичення і буржуазних відносин,переплітається з рабовласництвом на півдні. Розвиток колоній зовсім не буломирної ідилією, як намагаються його багато буржуазні історики.

В основі територіального розширення колоній на Заході лежав захопленняіндіанських земель, винищення і витіснення індіанців у віддалені райони.  Війни з індіанцями відрізнялися жорстокістю і варварством. Колоністи місцямивинищували все індіанське населення, катували і спалювали полонених, скальпованаїх. У Новій Англії богомольні пуритани не посоромилися встановити грошовінагороди за скальпи індіанців - чоловіків, жінок і дітей. Купці за безціньвимінювали в індіанців дорогі боброві шкури та інші хутра, споювали горілкоюі нацьковували індіанські племена один на одного.

Вигідним способом первісного нагромадження служила работоргівля.  Купці Нової Англії вели так звану "трикутну торгівлю" - закуповували в  Вест-Індії патоку, переробляли її в ром і за ром, дешеві тканини ідрібнички вимінювали рабів - негрів у работорговців, які займалисязбройним розбою та захоплення негрів біля берегів Африки. Зазвичай не менштретини негрів гинули від хвороб під час перевезення через океан, аінші піддавалися нелюдської експлуатації на плантаціях. Господар мігбезкарно вбити негра-раба, будь-яка спроба негра до опорукаралася смертю. Зі зброєю і бичами в руках наглядачі примушували негрівдо непосильної роботи. Молоді рабині ставали жертвами насильства збоку господаря і його наглядачів.

Незважаючи на все це, негри-раби, не рідко з допомогою білих бідняків,що знаходилися в боргове рабство, піднімали повстання або тікали зплантацій. Визвольна боротьба негрів придушувалася з неймовірноюжорстокістю. Звинувачені у підготовці повстання або втечі колесували,саджали на палю, віддавали на поталу мурашкам і диких звірів і вішали живимина ланцюгах і гаках, цькували собаками.

Гострі соціальні суперечності розвивалися і серед білого населенняколоній. Значна частина білих переселенців багато років перебувала вборговому рабстві у купців і великих земельних власників, земельнааристократія намагалася насадити у колоніях феодальні відносини,невідчужуваність і передачу в неподільному стані маєтків у спадщинустаршому синові (майорат), дворянські титули та привілеї. Великіземлевласники стягували з орендаря ренту, жорстко експлуатували дрібнихфермерів, любив виходити на повстання. У приморських містах було чималонайманих робітників і бідних ремісників, що зазнавали великі позбавлення.  Міська біднота і орендарі намагалися втекти на Захід і статисамостійними фермерами. Низки збройних переселенців -  "Скваттер" - з сім'ями і домашнім скарбом рухалися на Захід, засновувалипоселення і захоплювали землі індіанців.

Управління колоніями знаходилося в руках англійських властей. Корольпризначав губернаторів більшості колоній, а в трьох з них, які вважалисяволодінням приватних осіб, - у Пенсільванії, Делавері, і Меріленді - корольтільки стверджував губернаторів, що призначаються власниками. При губернаторахбули призначені ними поради та нижні палати, члени яких обиралисябагатими власниками на основі високого майнового цензу. Уанглійському парламенті колонії не мали свого представництва. Англійськеуряд вважав себе в праві видавати закони, що стосуються колоній, безїх згоди. Свавілля губернаторів і англійської земельної аристократіївикликав численні повстання фермерів і ремісників, які вимагалиполітичних прав, розширення самоврядування колоній і обмеження владигубернаторів.

Економічне зростання колоній пробуджував у населення прагнення досамостійності. Між колоніями поступово посилювалися взаємніекономічні зв'язки. Спільність території, економічного життя і мови привіддаленості від Англії сприяла складанню з населення колоній,особливою, відмінною від англійців, хоча й говорить англійською мовою,буржуазної нації. Умови життя в колоніях, незважаючи на відмінності між  Північчю і Півднем і на класові суперечності, породжували у населення відоміриси психічного складу. Формування північноамериканської буржуазної націїприскорилося в результаті загострення протиріч між колоніями і Англією,що призвели до визвольної війни.