Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №1 по ПРуЗСУ.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Навчальні питання і розподіл часу

1.

Вступна частина

10 хв.

2.

Основна частина

60 хв.

2.1.

Поняття законності, державної та військової дисципліни в ЗС України. Сутність правової роботи і її значення в зміцненні законності і правопорядку в ЗСУ.

Роль командирів (начальників) та участь органів військової юстиції в організації і проведенні правової роботи.

15 хв.

2.2.

15 хв.

2.3.

Правове виховання військовослужбовців, формування у них високої правосвідомості і правової культури.

15 хв.

2.4.

Особливості правового статусу військовослужбовців.

15 хв.

3

Заключна частина

10 хв.

Оpганізаційно - методичні рекомендації:

До початку заняття викладачу потрібно уяснити навчальну та виховну мету, питання які розглядатимуться на в лекції та продумати методику проведення заняття, застосування навчальних прийомів, використання технічних засобів та наочних посібників. Розробити та затвердити план проведення заняття.

У вступній частині лекції необхідно відмітити актуальність даної теми, значне її засвоєння для майбутньої професійної діяльності військових юристів, показати зв’язок з попередньою та майбутніми темами. Назвати тему заняття, питання лекції (доцільно підготувати та показати слайд). Довести до аудиторії навчальну і виховну мету заняття.

Основна частина заняття проводиться шляхом усного викладення навчального матеріалу. Викладач, враховуючи особливості аудиторії, загальний рівень підготовки курсантів (студентів) застосовує різноманітні навчальні прийоми (інтерактивні акції, використання підготовлених слайдів, відеофільмів, наочних посібників та ін.) Зосереджує увагу на складніших питаннях, при необхідності вдається до повтору.

Висновки містять підсумки, що випливають із основної частини лекції, а також рекомендації щодо подальшого вживання основних питань самостійно. Зазначається тема і вид наступного заняття та ставиться завдання на самостійну підготовку. При цьому, якщо по даній темі не передбачається самостійної роботи під керівництвом викладача, обов’язково, за рахунок збільшення часу на заключну частину лекції.

Вимоги програми:

Поняття правової роботи. Система курсу “Правова робота в Збройних Силах України”. Використання правових засобів в діяльності органів військового управління, їх структурних підрозділів як характерна ознака правової роботи. Зв’язок правової роботи з завданнями, які вирішують Збройні Сили України.

Завдання правової роботи в Збройних Силах України нормативне обґрунтування. Поняття законності правопорядку, державної (військової) дисципліни. Напрямки правової роботи при здійсненні виконавчо-розпорядчої діяльності органами військового управління.

Правова робота як засіб правового виховання. Правосвідомість. Правова культура. Удосконалення системи правової підготовки в Збройних Силах України

Вступна частина

10 хв.

Правова робота як явище реальної дійсності в тій чи іншій формі виникає разом з появою права.

Правова робота на Україні включаючи і військову область, склалась у відносно самостійний вид діяльності, здійснюється органами державної влади та управління, спеціально створеними для цього їх структурними підрозділами, посадовими особами.

Вона направляється на вирішення народногосподарських завдань, укріплення державної дисципліни та законності, попередження правопорушень, охорону прав та законних інтересів організацій та громадян.

В ЗС України правова робота являє собою комплекс заходів, які проводять з використанням правовиховних засобів органами військового управління, їх юридичними підрозділами, командирами по виконанню в повсякденному житті вимог законодавства, державної дисципліни, наказів і директив МО.

Специфічний характер і призначення військової організації породжує необхідність детальної правової регламентації практично всіх сторін життєдіяльності ЗСУ.

Оскільки правова робота пов’язана з реалізацією правових норм, використанням правових засобів, то вона повинна бути віднесена до юридичної області знань як в науковому, так і в учбовому відношеннях.

Втілення в життя правових норм в умовах ЗС здійснюється комплексом організаційних, виховних та інших заходів органів військового управління в поєднанні з правоохоронною діяльністю військових прокуратур. При цьому важливою умовою дотримання законності в управлінській діяльності являється конкретне визначення компетенції органів в військового управляння, повноважень посадових осіб, їх забезпеченість необхідними законодавчими, іншими нормативними актами, наказами і директивами, належна організація діяльності підрозділів юридичної служби, ефективний контроль за дотриманням законності при підготовці і виданні наказів, інших актів військового управління.

Викладання і вивчення правової роботи має на меті забезпечити глибоке уявлення її сутності і змісту, форм і методів здійснення в армії і на флоті як одного із компонентів професійної підготовки військових юристів.

Основна частина

60 хв.

Правова робота та її організація в частинах і підрозділах

2.1.

Поняття законності, правопорядку та військової дисципліни. Сутність правової роботи та її значення у зміцненні законності та правопорядку у ЗС України.

15 хв.

В юридичній науці визначення законності розглядається як принцип державного і громадського життя, який полягає в тому, неухильному і одноманітному з’ясуванні і виконанні законів, других правових норм державними органами і громадянами. Ці вимоги обумовлені єдністю вираженої в законах волі народу. Тому будь-яке відхилення від законів з приводу місцевих відомчих міркувань різнобій в їх тлумаченні і використанні наносять шкоду справі, державним інтересам, правам громадян недопустимі протиставлення законності і цілеспрямованості, від законів за яких би то не було підстав.

Законність, правопорядок та дисципліна діалектично пов’язані між собою. Законність, правопорядок та дисципліна мають визначену єдність, взаємозв’язок, особливо у військовій області.

Законність – принцип державного і громадського життя, який полягає в точному, неухильному, єдиному розумінні і виконанні законів, інших правових норм громадянами та організаціями (фізичними і юридичними особами)

Правопорядок – від сутність порушення законності, організація життєдіяльності військ у суворій відповідності з законодавством України, з вимогами військових статутів, наказів командирів (начальників).

Військова дисципліна – суворе і точне дотримання всіма військовослужбовцями порядку та правил встановлених законодавством України і Статутами ЗСУ.

Вона ґрунтується на усвідомленні кожним військовослужбовцем військового обов’язку і особистої відповідальності за захист народу України, його свободи і незалежності.

В той же час для ЗС, органів військового управління, їх посадових осіб в однаковій мірі обов’язкові, наприклад, правила про порядок користування державними матеріальними та грошовими ресурсами, їх збереження, обліку та звітності, планування та виконання договірних обов’язків (особисто, для підприємств та господарських організацій військового відомства), правила штатної дисципліни і т. ін. Вони розповсюджуються на військові органи, хоча і не входять в порядок і правила, які складають військову дисципліну, а складають інші види державної дисципліни.

В залежності від сфери дії державної дисципліни можна виділити її наступні різновиди: фінансову, господарську, штатну, обліку та звітності (статистичну), планову, договірну та ін. Причому такі різновидності державної дисципліни, як фінансова, господарська, штатна, статистична, мають місце в усіх військових частинах, військових організаціях, установах, підприємствах незалежно від виду їх діяльності і призначення. Інші ж, притаманні лише тим військовим організаціям (підприємствам), функціонування яких пов’язано з вирішенням наприклад військово-господарських завдань або інших.

Дисципліна, законність, висока організованість, виконавча дисципліна – є ефективними засобами вирішення завдань оборони країни, постійної бойової готовності Збройних Сил .

Виконання законів та дисципліни в ЗС організовують, перш за все, органи управління, командири і начальники. В цих напрямках ведеться і правова робота.

Сутність правової роботи і її значення в зміцненні законності і правопорядку в ЗСУ.

Специфічний характер і призначення військової організації породжують необхідність детальної правової регламентації практично всіх сторін життя та діяльності ЗС України. Наприклад, їх організація і управління ними, комплектування особового складу, постачання матеріально-технічних засобів військовими частинам, організаціям, установам, забезпечення різними видами матеріального і грошового постачання військовослужбовців, проходження ними військової служби, дисципліна, порядок несення служби військ, права, обов’язки і відповідальність всіх категорій військовослужбовців і т. ін. (Навіть кількість часів відпочинку (сну) під час чергування визначено – “днювальному по роті дозволяється спати не більше 4-х годин на добу” – Статут Внутрішньої служби).

В комплексі заходів управлінської, організаційної діяльності, що здійснюється на різних рівнях військового відомства, можна виділити відносно самостійний напрямок, безпосередньо пов’язаний з реалізацією правових норм, здійсненням прав і виконанням обов’язків, юридичним обслуговуванням управлінського процесу, який саме і являє правову роботу.

Застосування в житті правових норм, забезпечення законності в ЗСУ досягається комплексом організаційних та інших заходів командирів, штабів, підрозділів юридичної служби ЗС України, які здійснюються в органічній єдності з правоохоронною діяльністю військових прокуратур та інших органів військової юстиції.

Важливою умовою досягнення законності в управлінській діяльності є конкретне визначення діяльності, компетенції органів управління, повноважень посадових осіб, їх забезпеченість необхідними законодавчими, іншими нормативними актами, наказами і директивами, належна організація діяльності підрозділів юридичної служби, ефективний контроль за законністю виданих наказів, інших актів військового управління.

Суттєвою ознакою правової роботи є безпосереднє використання специфічних для неї юридичних засобів, які в значній мірі дозволяють із багатоаспектної управлінської діяльності виділити саме правову роботу. Причому мова йде про функціонування цілої системи правових засобів і юридичних норм і заснованих на тих правовідносинах; тлумачення юридичних норм; юридичну техніку. Іншими словами, правова робота в цьому смислі виражається у включенні механізму правового впливу в рішення управлінських завдань.

Ознаки правової роботи:

  • це діяльність спрямована на забезпечення законності і дисципліни в управлінському процесі.

  • правова робота пов’язана з характером діяльності призначенням ЗС України і підпорядкована вирішенню основних завдань, що поставленні перед ними пріоритетними серед них є:

  • вдосконалення системи і порядку управління;

  • зміцнення матеріальної бази ЗС України.

  • суттєвою ознакою правової роботи є безпосереднє використання специфічних, притаманних для неї юридичних засобів.

  • Правову роботу організують і проводять, як деякі загальнодержавні органи (наприклад, військова прокуратура) так і органи військового управління, їх посадові особи, командири військової частини.

  • Відносно самостійний вид діяльності.

Особливістю правової роботи в ЗС України є те, що для неї більшою мірою характерна реалізація військового законодавства та нормативних актів інших галузей права в умовах ЗС. Але коли правовідносини виникають або можливі між органами ЗС України і невійськовими організаціями, правова робота з певних питань виходить за межі цього (військового) законодавства.

По змісту правова робота зводиться до таких заходів:

  • Розробка проектів нормативних актів (законодавчих актів).

  • Прийняття (видання) нормативних актів (заступник МО України з питань співробітництва і законодавства).

  • Підготовка і прийняття правових актів управління (актів військового управління).

  • Підготовка, укладання і виконання господарських та інших договорів.

  • Забезпечення управлінського апарату законодавчими та іншими нормативними актами.

  • Проведення до військової роботи по нормативним актам.

Правова робота в ЗС України має насамперед сприяти успішному та якісному виконанню завдань, поставлених перед органами військового управління, забезпечувати законність і державну дисципліну в діяльності командирів (начальників інших посадових осіб. Правова робота в ЗС України організують і проводять, як деякі загальнодержавні органи, так і органи військового управління, їх посадові особи командири військової частини, начальники установ, закладів , організацій, підприємств військового відомства. Суттєва роль в організації і проведенні правової роботи в умовах ЗС України належить підрозділам юридичної служби ЗС України, які здійснюють свою діяльність у відповідності з “Положенням про юридичну службу ЗС України”, введене в дію наказом НГШ - Головнокомандувача ЗС України № 105 від 10.06.2011 р. та наказом Міністра оборони України „Про вдосконалення діяльності юридичної служби МО України” від 26.09.2005 р. № 584.