Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
441.34 Кб
Скачать

Р о з д і л 5. Конституційне регулювання референдумів та виборчої системи України

Поняття виборчої системи і виборчого права. Типи виборчих систем у світі. Виборча системаУкраїни та її загальна характеристика. Принципи виборчої системи. Порядок і строки призначення виборів. Виборчі округи і виборчі дільниці. Виборчі комісії. Списки виборців. Висунення і реєстрація кандидатів у депутати. Гарантії діяльності кандидатів у депутати та інших учасників виборів. Передвиборча агітація. Фінансування виборів. Порядок проведення голосування, підрахунку голосів і визначення результатів виборів.

Поняття референдуму, його види. Предмет всеукраїнського та місцевих референдумів. Порядок призначення, підготовки та проведення референдумів. Правовий статус комісій по проведенню референдумів. Визначення і опублікування результатів референдуму. Юридичні наслідки референдумів. Дорадче опитування громадян України.

Розділ 6. Конституційно-правовий статус органів державної влади України

Конституційна системавлади в Україні. Поняття і види органів державної влади в Україні. Принципи організації і функціонування органів держави.

Конституційно-правове регулювання правового статусу Верховної Ради України. Структура і компетенція парламенту України. Парламентські комітети та комісії. Законодавчий процес. Організація роботи законодавчого органу. Акти Верховної Ради України. Спеціалізовані органи парламентського контролю (Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Рахункова палата).

Характеристика законодавства України про правовий статус народних депутатів України. Строки повноваження народного депутата України, дострокове припинення його повноважень. Права та обов’язки народного депутата України, гарантії його діяльності. Права та обов’язки депутатів місцевих рад. Основні гарантії депутатської діяльності.

Правовий статус Президента України. Президент України як глава держави, його повноваження. Гарантії його діяльності. Акти Президента України. Підстави дострокового припинення повноважень Президента України. Правовий статус Ради національної безпеки і оборони України.

Характеристика законодавства, що регулюєправовий статус Кабінету Міністрів України. Склад Уряду України, його повноваження в різних сферах громадського життя, взаємовідносини з Президентом та парламентом. Акти Кабінету Міністрів України. Правовий статусцентральних органів виконавчої влади. Місцеві державні адміністрації, їх правове положення.

Судова система України, її конституційно-правове регулювання. Призначення суддів і їх звільнення. Основні засади судочинства. Статус Вищої ради юстиції та її повноваження.

Прокуратура у системі державного механізму, її завдання і функції. Повноваження прокуратури, організація її діяльності, роль в забезпеченні прав людини і громадянина.

Законодавство про Конституційний Суд України. Конституційний Суд у системі державних органів України, його місце і значення для державотворчого процесу. Порядок формування Конституційного Суду, строки повноважень, компетенція. Роль Конституційного Суду в забезпеченні конституційної законності в Україні, охороні Конституції. Конституційне судочинство. Акти Конституційного Суду України.