Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
441.34 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни "конституційне право україни"

Р о з д і л 1. Конституційне право України як галузь права,

наука і навчальна дисципліна

Поняття конституційного права України як галузі права, його місце і роль у правовій системі держави. Предмет і метод конституційного права та їх особливості. Конституційно-правові відносини, їх загальна характеристика. Юридичні факти в конституційному праві. Правові норми та інститути конституційного права. Джерела конституційного права України як галузі права.

Предмет науки конституційного права України, її відмінність від конституційного права України як галузі права. Методологія науки. Розвиток науки конституційного права. Конституційне право України як навчальна дисципліна.

Р о з д і л 2. Конституція України як Основний Закон держави і суспільства

Конституціоналізм: поняття, соціально-правова сутність, основні етапи розвитку. Основні положення вчення про конституцію. Поняття конституції. Класифікація конституцій. Функції, принципи, юридичні властивості конституції. Мова і стиль конституції.

Загальна характеристика Конституції України 1996 р. Структура Конституції. Пряма дія норм Конституції. Порядок прийняття та внесення змін до Конституції України. Конституційна реформа 2004 р. Розвиток конституційного процесу на сучасному етапі.

Політико-правовий аспект реалізації Конституції України, поняття і структура механізму її реалізації. Нормативний та інституційний блоки реалізації Основного Закону. Фактори, що впливають на реалізацію конституційних норм.

Поняття тлумачення Конституції України, значення і необхідність її тлумачення. Принципи, способи, стадії, процедури і межі тлумачення Конституції України. Практика тлумачення Конституції України Конституційним Судом України.

Поняття засад конституційного ладу України та їх загальна характеристика. Людина, її права і свободи як найвища соціальна цінність . Конституційне закріплення суверенітету українського народу. Характеристика Української держави як суверенної, демократичної, соціальної і правової. Політичні та економічні засади конституційного ладу України. Конституційне закріплення мовної політики в Україні. Конституційно-правові засади захисту конституційного ладу України.

Конституційно-правова відповідальність. Значення конституційно-правової відповідальності для захисту Конституції і стабільності конституційного ладу.

Конституційно-правове регулювання державних символів.

Р о з д і л 3. Конституційно-правові засади взаємовідносин держави та громадянського суспільства

Конституційні основи взаємовідносин держави і громадянського суспільства. Статус обۥєднань громадян, принципи їх організації і функціонування, їх компетенція. Правові основи контролю держави за організацією і діяльністюоб’єднань громадян.

Юридичне поняття інформації та основні принципи інформаційних відносин. Суб’єкти інформаційних відносин. Правовий статус друкованих засобів масової інформації. Правові засади взаємовідносин держави і засобів масової інформації.

Релігійні організації в Україні та їх правове регулювання. Права релігійних організацій, які пов’язані зі свободою віросповідання. Основи взаємовідносин держави і релігійних організацій. Контрольні повноваження державних органів щодо релігійних організацій.

Р о з д і л 4. Конституційний статус людини і громадянина

в Україні

Поняття основних прав і свобод людини і громадянина, їх співвідношення. Міжнародні стандарти прав людини та їх відображення в Конституції України. Поняття конституційно-правового статусу громадянина, його елементи. Тенденції конституційного регулювання основних прав, свобод і обов’язків громадян України на сучасному етапі державотворення в Україні.

Поняття громадянства України. Основні принципи громадянства. Законодавство про громадянство. Особи, які є громадянами України. Підстави набуття та припинення громадянства України. Громадянство дітей при зміні громадянства батьків. Органи, які беруть участь у вирішенні питань громадянства та їх компетенція. Процедури з питань громадянства.

Поняття та особливості основних прав і свобод громадян України, їх класифікація і юридичні властивості. Конституційно-правове регулювання основних особистих, політичних, соціально-економічних, екологічних та культурних прав громадян України, їх відповідність міжнародним стандартам прав людини. Механізм захисту конституційних прав і свобод громадян України. Гарантії основних прав і свобод громадян та їх конституційне закріплення. Основні обов’язки громадян України, їх загальна характеристика.

Конституційно-правовий статус національних меншин в Україні.

Законодавство України про правовий статус іноземців. Основні права, свободи та обов’язки іноземних громадян. В’їзд в Україну та виїзд з України іноземців. Особливості правового статусу іноземців. Поняття біженців, особливості їх правового статусу. Нормативне регулювання правового положення біженців.

Поняття надзвичайного стану, умови йпорядок його введення та припинення. Заходи, що застосовуються в умовах надзвичайного стану. Гарантії прав людини і громадянина України в умовах надзвичайного стану.