Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
urpr2845.doc
Скачиваний:
235
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Iнформування громадськостi про дiяльнiсть розвiдувальних органiв України

Про свою дiяльнiсть розвiдувальнi органи України в установленому порядку iнформують громадськiсть України, здiйснюючи зв’язок з об’єднаннями громадян, засобами масової iнформацiї i громадянами через вiдповiднi структурнi пiдроздiли та їх посадових осiб.Матерiали про дiяльнiсть розвiдувальних органiв України, якi надаються засобам масової iнформацiї , не можуть мiстити вiдомостi, що становлять державну таємницю.

Публiкацiя вiдомостей про розвiдувальнi органи України та їх дiяльнiсть здiйснюється з дотриманням вимог згідно Закону України “Про державну таємницю”.

Захист вiдомостей про розвiдувальнi органи України

Вiдомостi про особовий склад, що здiйснює розвiдувальну дiяльнiсть, засоби, змiст, плани, органiзацiю, фiнансування та матерiально-технiчне забезпечення, форми, методи i результати розвiдувальної дiяльностi, а також про осiб, якi спiвробiтничають або ранiше спiвробiтничали на конфiденцiйнiй основi з розвiдувальними органами, становлять державну таємницю i пiдлягають захисту в порядку, визначеному Законом України “Про державну таємницю”.

Застосування спiвробiтниками розвiдки органiв СБ України засобiв фiзичного впливу, спецiальних засобiв та вогнепальної зброї

Спiвробiтники розвiдувальних органiв України виключно для реалiзацiї прав, визначених в абзацах одинадцятому i тринадцятому частини першої статтi 9 цього Закону, мають право застосувати засоби фiзичного впливу, зберiгати, носити, використовувати i застосовувати спецiальнi засоби активної оборони в порядку, передбаченому законодавством України, а вiйськовослужбовцi розвiдувальних органiв, крiм того,— зберiгати, носити, використовувати i застосовувати вогнепальну зброю в порядку, передбаченому Законом України “Про мiлiцiю”. Перевищення спiвробiтником розвiдувального органу України своїх повноважень при застосуваннi засобiв фiзичного впливу, спецiальних засобiв та вогнепальної зброї тягне за собою вiдповiдальнiсть, встановлену законом.­­­­[8].

РОЗДІЛ II. Система й організація діяльності Служби безпеки України

2.1 Центральне управління Служби безпеки України.

Систему СБУ становлять перш за все - Центральне управління СБУ, підпорядковані йому регіональні органи, Служба безпеки Автономної Республіки Крим, органи військової контррозвідки, військові формування, а також навчальні, науково-дослідні та медичні заклади СБУ. Організаційна структуру СБУ визначається і затверджується Президентом України

Центральне управління Служби безпеки України відповідає за стан державної безпеки, координує і контролює діяльність інших органів Служби безпеки України. До його складу входять апарат Голови Служби безпеки України та функціональні підрозділи: розвідки, контррозвідки, військової контррозвідки, захисту національної державності, боротьби з корупцією і організованою злочинною діяльністю, інформаційно-аналітичний, оперативно-технічний, оперативного документування, слідчий, урядового зв'язку, по роботі з особовим складом, адміністративно-господарський, фінансовий, військово-медичний та інші згідно з організаційною структурою Служби безпеки України.

Центральне управління СБУ, як і інші органи та установи, що належать до системи СБУ, є юридичними особами, тобто мають печатку із зображенням державного герба України та своїм найменуванням, інші печатки й штампи, розрахункові рахунки в банках, у тому числі і валютні.

Центральне управління Служби безпеки України відповідно до свого статусу видає положення, накази, розпорядження, інструкції, приймає звіти по роботі від Регіональних органів Служби безпеки України дає вказівки, що обов'язкові для виконання у системі Служби безпеки України . Перечислені вище акти не підлягають виконанню, якщо в них встановлюються не передбачені законодавством додаткові повноваження органів і співробітників Служби безпеки України або антиконституційні та антигуманні обмеження прав та свобод громадян.

Також межах своєї компетенції Центральне управління Служби безпеки України вносить Президенту України пропозиції про видання актів з питань збереження державної таємниці, обов'язкових для виконання органами державного управління, підприємствами, установами, організаціями і громадянами. [8;ст. 131].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]