Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философия методичка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Тема 15. Сучасний погляд на джерела права. Співвідношення міжнародного і національного права (сучасний погляд)

Термін «джерело права» у матеріальному, ідеальному, інформаційному та формально-юридичному значеннях. Визначення джерела права. Шляхи легітимізації джерел права. Види джерел права.

Правовий звичай як джерело права. Переваги та недоліки правового звичаю як джерела права. Правова наука як джерело права. Причини впливу наукових праць юристів у Римському праві.

Поняття правового прецеденту. Умови, за яких судове рішення є прецедентом. Судовий прецедент в Україні. Поняття квазіпрецеденту. Сучасні тенденції судового прецеденту.

Поняття нормативно-правового акту. Відмінність нормативно-правих актів від нормативних та правових актів. Відмінність законів від підзаконних нормативно-правових актів. Забезпечення юридичної сили нормативно-правових актів.

Три основні теорії співвідношення міжнародного та національного права. Місце норм міжнародного права в українській системі права.

Вплив міжнародного права на національне. Україна в системі міжнародного права: проблеми, перспективи, тенденції розвитку. Вплив міжнародного права на діяльність прокуратури України.

Тема 16. Актуальні проблеми правотворчості. Тлумачення норм права

Поняття та види правотворчості. Обґрунтування значення правотворчості для держави та суспільства. Принципи національної правотворчості.

Визначення колізії нормативних актів. Причини виникнення правових колізій. Шляхи розв’язання колізій. Тлумачення як засіб подолання колізії.

Поняття тлумачення норм права. Випадки, у яких виникає необхідність тлумачення норм права. Види тлумачення: за напрямом інтелектуально-вольової діяльності, за об'ємом, за способом, за суб’єктом. Поняття та види офіційного та неофіційного тлумачення. Професійне тлумачення норм права.

Тема 17. Механізм правового регулювання в умовах сьогодення

Поняття правового регулювання. Способи правового регулювання. Загальнодозвільний та спеціальнодозвільний типи правового регулювання. Розмежування правового регулювання та правового впливу. Поняття та характерні ознаки меж правового регулювання.

Визначення механізму правового регулювання. Дослідження проблематики механізму правового регулювання. Стадії і елементи механізму правового регулювання. Роль прокуратури в забезпеченні механізму правового регулювання.

Цілі правового регулювання. Поняття ефективності права. Основні причини неефективності права. Умови підвищення ефективності права. Ефективність правового регулювання.

Тема 18. Актуальні проблеми реалізації норм права

Обставини, що свідчать про необхідність вивчення магістрантами форм реалізації права. Поняття реалізації права. Визначення форм реалізації права та їх класифікація. Способи реалізації права. Поняття дотримання, виконання, використання, застосування. Поняття та характерні риси зловживання правом.

Визначення прогалини в праві. Причини виникнення прогалин в праві. Шляхи подолання прогалин. Вимоги до використання аналогій. Аналогія права, аналогія закону.