Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философия методичка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Тема 10. Механізм держави та його функціонування у сучасних умовах

Поняття, структура та загальна характеристика механізму держави у сучасних умовах. Відмінності термінів «механізм держави», «державний механізм», «державний апарат».

Сучасні погляди на принципи механізму держави. Принцип єдності та поділу влади: історія та сьогодення. Система стримувань і противаг та її реалізація в Україні.

Поняття та ознаки державного органу. Класифікація державних органів. Теоретико-правове розуміння державної служби. Принципи державної служби та їх значення в механізмі держави.

Визначення та ознаки законодавчої, виконавчої, судової влади. Співвідношення державного управління та виконавчої влади: теоретико-правовий аспект.

Правоохоронні та правозахисні органи у механізмі Української держави. Прокуратура як суттєва складова механізму держави. Основні напрями вдосконалення організації і діяльності механізму держави в Українi.

Тема 11. Проблеми визначення та реалізації функцій держави

Поняття та ознаки функцій держави. Класифікація функцій держави.

Економічна функція держави, її прояви. Прояви екологічної функції держави. Значення соціальної функції держави. Культурна функція держави в сучасних умовах. Поняття та значення політичної функції держави. Прояви правоохоронної функції держави. Необхідність існування оборонної функції держави.

Інтеграційна функція сучасної держави, її значення для України. Вплив процесів глобалізації на державу, методи реагування держави на ці процеси. Застосування іміджевої функції держави.

Форми й методи реалізації функції держави. Правові та фактичні (організаційні) форми реалізації функції держави.

Роль прокуратури у реалізації функцій держави.

Тема 12. Держава і політична система суспільства. Проблеми забезпечення прав людини

Поняття політичної системи суспільства. Поняття влади. Типи політичної системи суспільства та її елементи. Роль і місце держави в політичній системі суспільства.

Поняття та види політичних партій. Поняття, ознаки та види опозиції. Визначення та характеристика громадської організації, її ознаки. Поняття лобіювання, його ознаки.

Класифікація держав в залежності від взаємин з церквою. Взаємодія держави та релігійних організацій.

Роль прокуратури в політичній системі суспільства. Основні проблеми забезпечення прав людини на національному та міжнародному рівнях.

Тема 13. Держава, право та громадянське суспільство: взаємини, протиріччя та шляхи їх подолання

Поняття та характерні ознаки громадянського суспільства. Ідеї та принципи громадянського суспільства. Складові елементи громадянського суспільства. Право та громадянське суспільство.

Умови, які сприяють та які стримують розвиток громадянського суспільства.

Проблеми взаємовідносин влади та громадських організацій. Міжнародні громадські організації та їх виплив на національні державу і право.

Правова держава: поняття та ознаки. Людина як мета розвитку суспільства та діяльності держави.

Тема 14. Право в системі соціальних регуляторів: проблеми співвідношення та взаємодії

Поняття соціального регулювання. Поняття та види норм. Загальна характеристика соціальних норм.

Поняття моралі. Порівняльна характеристика правових та моральних норм, основні спільні та відмінні риси. Взаємодія та протиріччя правових та моральних норм.

Визначення корпоративних норм. Спільні та відмінні риси корпоративних та правових норм.

Поняття та значення релігійних норм. Взаємозв’язок та взаємодія правових та релігійних норм.

Визначення, ознаки політичних норм та їх взаємодія з правовими нормами. Прокурорська практика та використання соціальних регуляторів.