Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философия методичка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Національна академія прокуратури україни

ІНСТИТУТ ПІДГОТОВКИ КАДРІВ

Кафедра державно-правових дисциплін

Л.Л. Грицаєнко, Л.О. Васечко

ПРОБЛЕМИ ФІЛОСОФІЇ ТА ТЕОРІЇ ПРАВА

Навчально-методичний комплекс

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПІДГОТОВКИ КАДРІВ

Кафедра державно-правових дисциплін

Л.Л. Грицаєнко, Л.О. Васечко

ПРОБЛЕМИ ФІЛОСОФІЇ ТА ТЕОРІЇ ПРАВА

Навчально-методичний комплекс

К И Ї В – 2012

УДК...........

ББК .............

С....

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Академії

(протокол № _ від „ ” _______ 2012 р.)

Грицаєнко Л.Л., Васечко Л.О. Проблеми філософії та теорії права: Навчально-методичний комплекс. – К.: Національна академія прокуратури України, 2012. – 41 с.

Рецензенти:

Стеценко С.Г., доктор юридичних наук, професор

Сєрова Ю.В., кандидат філософських наук

Грицаєнко Л.Л. – доцент кафедри державно-правових дисциплін Національної академії прокуратури України, кандидат юридичних наук.

Васечко Л.О. – старший викладач кафедри державно-правових дисциплін Національної академії прокуратури України, кандидат юридичних наук.

© Л.Л. Грицаєнко, Л.О. Васечко, 2012

© Національна академія прокуратури України, 2012

ЗМІСТ

ВСТУП ......................................................................................................................................... 5

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН………………………………………………………………………. 7

ПРОГРАМА КУРСУ.................................................................................................................. 9

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ.................................................................................... 20

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ЗАЛІКУ ........................................ 33

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ …………………………........................ 37

ВСТУП

Реалії сьогодення свідчать про необхідність поглиблення знань з проблем філософії права та теорії держави і права в системі магістерської освіти. Йдеться про те, що магістранти Національної академії прокуратури України, які у подальшому поповнять лави прокурорських працівників, потребують навчальної літератури, котра б базувалась на традиційних теоретико-правових засадах, але водночас ураховувала сучасні оновлені погляди стосовно державно-правової дійсності.

Основні відмінності навчальної дисципліни «Проблеми філософії та теорії права» від класичних курсів з теорії держави і права та філософії права торкаються наступного:

  • класичні державно-правові явища подаються крізь призму сучасних подій політичного та правового спрямування;

  • наявні нові теми, котрі не розглядаються в рамках «класичних» дисциплін;

  • «проблемний» характер викладення матеріалу з акцентом на тих питаннях, котрі не є остаточно вирішеними як у науці, так і на практиці;

  • ґрунтовний аналіз філософсько-правових підходів до питань виникнення, розвитку та функціонування держави і права з метою визначення подальших напрямів удосконалення державно-правових інститутів;

  • використання викладачами новітніх інтерактивних педагогічних технологій, тісного зв’язку з правовою практикою та подальшою професійною діяльністю.

Навчально-методичний комплекс розрахований не тільки на первинне ознайомлення з проблемами філософії та теорії права, але і на подальші роздуми магістрів стосовно модернізації державно-правових інститутів та у цілому політико-правової дійсності. Наприкінці кожної теми семінарського заняття розміщений перелік пропонованих для підготовки рефератів та список літератури за даною темою. У заключній частині навчально-методичного комплексу наведений список літератури, котрий рекомендується до всього курсу проблем філософії та теорії права. Відмінність полягає у тому, що, як правило, наприкінці кожної теми наведені статті у періодичних наукових виданнях, вузькотематичні монографії, в той час як узагальнений список літератури у заключній частині навчально-методичного комплексу містить джерела, де читач зможе отримати інформацію з більшості тем з проблем філософії та теорії права.