Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСПО шпоры.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

7. Поняття статусу суддів. Вимоги до суддів, що висуваються до кандидатів на пост суддів

Правосуддя здійснюють професійні судді та народні засідателі і присяжні.

Статус суддів – правове положення суддів, яке закріплене сукупністю правових норм, що зазначають порядок обрання (призначення), їх повноваження, гарантії діяльності і відповідальність.

Судді - (ст. 1 ЗУ „Про статус суддів”) –це носії судової влади України, які здійснюють правосуддя незалежно від законодавчої та виконавчої влади; - вони є посадовими особами судової влади, які відповідно КУ наділені повноваженнями здійснювати правосуддя і виконувати свої обов`язки на професійній основі в КСУ та судаз загальної юрисдикції.

Виділяється така ознака як Професійність – відповідний рівень освіти, досвід роботи, здатність логічно мислити, розуміти взаємозв’язок фактів і вільно орієнтуватися в умовах судового дослідження обставин справи.

Вимоги до суддів (ст. 59 ЗУ „Про судоустрій”): Професійні судді

– це громадяни, які відповідно до КУ призначені чи обрани суддями і займають штатну суддівську посаду в одному з судів

- на посаду можуть бути рекомендовані кваліфікаційною комісією суддів, громадяни, не молодше, мають вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше 3 років, володіють державною мовою, проживають в Україні не менше 10 років.

Суддею апеляційного суду може бути громадянин України, який досяг на день обрання 30 років, має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права не менш як п'ять років (з них 3 - на посаді судді), володіють державною мовою, проживають в Україні не менше 10 років.

Суддею вищого спеціалізованого суду може бути громадянин України, не молодший 30років, має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права не менш 7років ( з них 5- на посаді судді), володіють державною мовою, проживають в Україні не менше 10 років.

Суддею ВСУ може бути громадянин України, який досяг на день обрання 35 років, має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права не менш 10 років ( з них 7- на посаді судді), володіють державною мовою, проживають в Україні не менше 10 років.

Суддею КСУ може бути громадянин України, який досяг на день обрання 40 років, має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права не менш 10 років ( в юр галузі), володіють державною мовою, проживають в Україні не менше 10 років.

Необхідною умовою для зайняття посади судді будь-якого Суду є складання кваліфікаційного екзамену. Ця умова не поширюється на осіб, які мають відповідний стаж роботи на посаді судді, давність якого не перевищує 11 років.

Не можуть бути рекомендовані на посаду професійного судді громадяни:

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов'язків судді;

3) щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство чи судовий розгляд кримінальної справи або які мають не зняту чи не погашену судимість.

СТ 5 ЗУ „Про статус суддів” – суддя не може належати до політичних партій та профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацьк ої та творчої.

Суддями спеціалізованих судів можуть бути особи, які мають фахову підготовку з питань юрисдикції цих судів. Ці судді відправляють правосуддя лише у складі колегій суддів. Додаткові вимоги до окремих категорій суддів щодо стажу, віку та їх професійного рівня встановлюються законом.

Якщо особа відповідає вимогам, то вона може бути рекомендована на посаду судді. Це вирішує кваліфікаційна комісія ( вона дає рекомендацію та справу).