Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
л.б. 7(1 часть).doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
62.46 Кб
Скачать

4. Утилізація відходів переробки деревини

Відходи деревини утворюються на всіх стадіях її заготівлі і переробки. Одним з основних способів переробки й утилізації відходів деревини є одер­жання штучної деревини - міцного матеріалу, а також використання їх як альтернативних горючих вторинних енергоресурсів. Представлений далеко не повний перелік напрямків утилізації промислових відходів свідчить про широкі можливості їхнього використання в народному господарстві.

На будь-якому деревообробному чи меблевому виробництві утворюється певна кількість деревних відходів у вигляді тирси, стружки, шматкових відходів. Наприклад, при розпилі колод утворюється 35% відходів від обсягу переробки деревини, при виробництві дверних та віконних блоків - 31%; при виробництві паркету - 30%, при виробництві меблів - 54%, в ремонтно­експлуатаційних роботах на будовах і спорудах - 33%. Найбільш доцільним вважається утилізація відходів з деревини для отримання тепла, що значно скорочує витрати на закупівлю енергоносіїв. Адже теплотворна здатність де­ревини рівноцінна здатності бурого вугілля. Це завдання оптимально вирішує енергетичний комплекс автоматичного спалювання деревних відходів. Він складається з автоматичної системи спалювання тирси та стружки (скорочено: система спалювання - СС) і водяного або парового кот­ла. В свою чергу, комплект СС складається з бункера, куди засипаються відходи, шнекового механізму, керованого автоматикою, та газогенератора, де проходить процес перетворення відходів деревини у газ. Таким чином, утворений потужний факел вогню поступає з газогенератора у топку котла. Автоматика контролює і підтримує задану температуру теплоносія (гаряча вода або пара) на виході з котла.

Однак, незважаючи на різноманіття наявних методів і технологій утилізації відходів, найбільш розповсюдженим як і раніше залишається ме­тод складування на спеціальних полігонах. Причина такого положення полягає в існуючому дефіциті бюджетних коштів, що не дозволяє вирішити проблему утилізації відходів виробництва і споживання.Сформована ситуація в сфері звертання й утилізації промислових відходів ускладнюється відсутністю спеціальних полігонів для їхнього поховання. Найчастіше скла­дування цих відходів здійснюється в не відведених місцях з порушенням ви­мог санітарних правил, що безсумнівно впливає на середовище існування і, зокрема, на стан підземних водоносних горизонтів, обумовлюючи тим самим еколого-гігієнічні проблеми утилізації відходів сучасних виробництв.

Література

  1. вторичных ресурсов и энергосбережения. Проектирование и строительство опытно-экспериментальных производств по сортировке и переработке твердых быто­вых отходов / Сб.: Утилизация и переработка ресурсно-ценных бытовых и промышленных отходов. Материалы «Круглого стола». - Харьков, 2001.

  2. Мазур И.И., Молдаванов О.И. Курс инженерной экологии: Зайцев А.И. Решение проблем использования Учеб. для вузов / Под ред. И.И. Мазура - М.: Высш. Шк., 1999. - 447 с.

  3. Бобович Б.Б., Девяткин В.В. Переработка отходов производства и по­требления: Справочное издание / Под ред. док. техн. наук, проф. Б.Б. Бобови-ча. - М.: Интермет Инжиниринг, 2000. - 496 с.

  4. Экология города: Учебник. - К.: Либра, 2000. - 464 с.

  5. Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" № 1264-ХП от 25.06.91.

  6. Дьякова О.М., Михалюк Н.С. Проблемы утилизации отходов произ­водства и потребления в промышленно развитом районе / 3-й Международ­ный конгресс по управлению отходами ВэйстТэк-2003. Материалы конгрес­са. - Москва, 3-6 июня 2003. -588 с.

  7. Русаков Н.В. Эколого-гигиенические проблемы утилизации отходов производства и потребления / 3-й Международный конгресс по управлению отходами ВэйстТэк-2003. Материалы конгресса. - Москва, 3-6 июня 2003. -588 с.